domyessay best essay writer company cheap essay help online sites that write papers for you help writing personal statement customs essay

Rendezvényliget és népfőiskola 1,3 millióból

MARTOS. Jövőre rendezvényközpont épül Martoson, mely egyszerre szolgálna a művelődés és az aktív kikapcsolódás otthonaként, egyúttal a Martfesztet is a létesítményben rendeznék meg a jövő évtől kezdve.

martos_0

A felújított martosi községi hivatalban került sor arra a sajtótájékoztatóra, amelyen a jövőre felépülő rendezvényközpontról számolt be Gubík László, a Via Nova ICS elnöke, Keszeg István martosi polgármester, Siklósi József Ybl-díjas építész, a martosi látványtervek kidolgozója és Janovics István, Neszmély polgármestere.

„A beruházás a Magyarország–Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretein belül Martos és Neszmély községek közös pályázataként valósul meg“ – kezdte Gubík László, hozzátéve a „Közös örökség – Őrizzük meg hagyományainkat” című nyertes pályázatnak köszönhetően jöhet létre a martosi kulturális örökségen és természeti környezeten alapuló rendezvényközpont, amely a falu határain túlmutatva, térségi művelődési csomóponttá válhat majd. A rendezvényközpont karbantartási és üzemeltetési költségeivel kapcsolatban elmondta, a tulajdonjog a községé, ám a működtetést, az üzemeltetést a Marthos Polgári Társulás látja majd el. A létesítmény átadásának időpontjaként Gubík a jövő évi Martosi Szabadegyetem nyitónapját, 2018. július 4-ét jelölte meg.

Martosi sajtó 002

Keszeg István tájékoztatójából kiderült, a pályázat összköltsége 1,8 millió euró. A projekt vezető partnere a Nyitra-menti község, további két partnerük pedig a magyarországi Neszmély település, valamint a Via Nova Ifjúsági Csoport. A martosi beruházás a teljes költségigény jelentős részével gazdálkodhat: 1,1 millió euró az építési költségeket fedezi, 200 ezer euróból pedig a berendezési tárgyakat szeretnék biztosítani. Neszmély a pályázat partnereként 400 ezer euróból építheti meg fejlesztéseit, míg a fennmaradó 90 ezer eurót a Via Nova használhatja fel beruházásaira.

A pályázaton elnyert összegből elsőként a nemrégiben felépült martosi községháza tetőterét fogják befejezni, ahol többfunkciós kamaraterem és irodahelyiségek létesülnek. Megépül továbbá egy, a legmodernebb műszaki berendezésekkel ellátott szabadtéri nagyszínpad, fűtött öltözőkkel, zuhanyzókkal. A tervek szerint egy méreteit tekintve kisebb színpad is épül. A rendezvényközpont lelke a bejárathoz közel eső központi épület lesz, mely állandó kiállításokkal is igyekszik majd népszerűsíteni a település kulturális hagyományait, természeti kincseit.

Keszeg István hangsúlyozta, a rendezvényközpont mellett egy kalandpark is létesül, kétszintes mászófallal. A kilenc méter magasan elhelyezett pálya a nagyobb gyermekeknek, felnőtteknek nyújthat kikapcsolódást, de gondolva a kisebbekre is, az alsó szinten 40 cm magasan épül meg a cölöpökön nyugvó kalandpark, amely a későbbiek során bővíthető lesz. „Komplex családi kikapcsolódási lehetőséget szeretnénk biztosítani az idelátogatók számára“ – fogalmazott a polgármester.

martos_5

A jelenlegi labdarúgópálya mellett megépül egy többfunkciós műfüves pálya is, 150-200 férőhelyes mobil lelátóval. Az itt található öltözők, vizes blokkok is megújulnak – kimondottan azzal a céllal, hogy a Martosi Szabadegyetemre érkező fiatalok még nagyobb kényelemben fesztiválozhassanak – tette hozzá a polgármester.

A szabadidőközpont egyszerre szolgálna a művelődés és az aktív kikapcsolódás otthonaként, ahol minden generáció megtalálja az érdeklődési körének megfelelő programot. Minden júliusban a Martfesztnek ad majd otthont – a fesztivált szervező fiatalok a község elöljáróival karöltve élettel kívánják megtölteni a parkot az év minden napján. Egy igazi felvidéki rendezvényközpontot teremtenének, ahová a Duna mindkét oldaláról szívesen jönnek a látogatók. Szakmai konferenciák, iskolai osztálykirándulások, horgásznapok, gasztrohétvégék, táncházak, nemzetközi sportversenyek, színházi előadások, koncertek és persze családi programok töltenék meg a rendezvénynaptárat.

Az ismeretterjesztés és kikapcsolódás mellett a községháza emeletén egy felvidéki elitképzést szeretnének elindítani a fiatal tehetségek számára, éspedig 3 vonalon – közéleti, újságírói, vállalkozói. Ezt 3 intézmény szolgálná, melyek használhatnák a községháza emeleti részének irodáit és termeit: az Esterházy Akadémia, a Márai Akadémia és a Felvidéki Fiatal Vállalkozók Szövetsége. A komáromi Selye János Egyetem közelségét kihasználva egyfajta szakkollégiumi képzés indulna el, mely hozzájárulna a jövő felvidéki elitjének kitermeléséhez.

Janovics István a magyarországi partnerközség központjában felépülő fejlesztésekről tájékoztatott. Az 1300 lakosú Neszmély központjában kialakításra kerül egy helytörténeti kiállítás és egy akadálymentesített pihenőpark, amelyet őshonos magyar növényekkel telepítenek majd be.

-miriák-

Top