Rendezvényliget és népfőiskola 1,3 millióból

MARTOS. Jövőre rendezvényközpont épül Martoson, mely egyszerre szolgálna a művelődés és az aktív kikapcsolódás otthonaként, egyúttal a Martfesztet is a létesítményben rendeznék meg a jövő évtől kezdve.

martos_0

A felújított martosi községi hivatalban került sor arra a sajtótájékoztatóra, amelyen a jövőre felépülő rendezvényközpontról számolt be Gubík László, a Via Nova ICS elnöke, Keszeg István martosi polgármester, Siklósi József Ybl-díjas építész, a martosi látványtervek kidolgozója és Janovics István, Neszmély polgármestere.

„A beruházás a Magyarország–Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretein belül Martos és Neszmély községek közös pályázataként valósul meg“ – kezdte Gubík László, hozzátéve a „Közös örökség – Őrizzük meg hagyományainkat” című nyertes pályázatnak köszönhetően jöhet létre a martosi kulturális örökségen és természeti környezeten alapuló rendezvényközpont, amely a falu határain túlmutatva, térségi művelődési csomóponttá válhat majd. A rendezvényközpont karbantartási és üzemeltetési költségeivel kapcsolatban elmondta, a tulajdonjog a községé, ám a működtetést, az üzemeltetést a Marthos Polgári Társulás látja majd el. A létesítmény átadásának időpontjaként Gubík a jövő évi Martosi Szabadegyetem nyitónapját, 2018. július 4-ét jelölte meg.

Martosi sajtó 002

Keszeg István tájékoztatójából kiderült, a pályázat összköltsége 1,8 millió euró. A projekt vezető partnere a Nyitra-menti község, további két partnerük pedig a magyarországi Neszmély település, valamint a Via Nova Ifjúsági Csoport. A martosi beruházás a teljes költségigény jelentős részével gazdálkodhat: 1,1 millió euró az építési költségeket fedezi, 200 ezer euróból pedig a berendezési tárgyakat szeretnék biztosítani. Neszmély a pályázat partnereként 400 ezer euróból építheti meg fejlesztéseit, míg a fennmaradó 90 ezer eurót a Via Nova használhatja fel beruházásaira.

A pályázaton elnyert összegből elsőként a nemrégiben felépült martosi községháza tetőterét fogják befejezni, ahol többfunkciós kamaraterem és irodahelyiségek létesülnek. Megépül továbbá egy, a legmodernebb műszaki berendezésekkel ellátott szabadtéri nagyszínpad, fűtött öltözőkkel, zuhanyzókkal. A tervek szerint egy méreteit tekintve kisebb színpad is épül. A rendezvényközpont lelke a bejárathoz közel eső központi épület lesz, mely állandó kiállításokkal is igyekszik majd népszerűsíteni a település kulturális hagyományait, természeti kincseit.

Keszeg István hangsúlyozta, a rendezvényközpont mellett egy kalandpark is létesül, kétszintes mászófallal. A kilenc méter magasan elhelyezett pálya a nagyobb gyermekeknek, felnőtteknek nyújthat kikapcsolódást, de gondolva a kisebbekre is, az alsó szinten 40 cm magasan épül meg a cölöpökön nyugvó kalandpark, amely a későbbiek során bővíthető lesz. „Komplex családi kikapcsolódási lehetőséget szeretnénk biztosítani az idelátogatók számára“ – fogalmazott a polgármester.

martos_5

A jelenlegi labdarúgópálya mellett megépül egy többfunkciós műfüves pálya is, 150-200 férőhelyes mobil lelátóval. Az itt található öltözők, vizes blokkok is megújulnak – kimondottan azzal a céllal, hogy a Martosi Szabadegyetemre érkező fiatalok még nagyobb kényelemben fesztiválozhassanak – tette hozzá a polgármester.

A szabadidőközpont egyszerre szolgálna a művelődés és az aktív kikapcsolódás otthonaként, ahol minden generáció megtalálja az érdeklődési körének megfelelő programot. Minden júliusban a Martfesztnek ad majd otthont – a fesztivált szervező fiatalok a község elöljáróival karöltve élettel kívánják megtölteni a parkot az év minden napján. Egy igazi felvidéki rendezvényközpontot teremtenének, ahová a Duna mindkét oldaláról szívesen jönnek a látogatók. Szakmai konferenciák, iskolai osztálykirándulások, horgásznapok, gasztrohétvégék, táncházak, nemzetközi sportversenyek, színházi előadások, koncertek és persze családi programok töltenék meg a rendezvénynaptárat.

Az ismeretterjesztés és kikapcsolódás mellett a községháza emeletén egy felvidéki elitképzést szeretnének elindítani a fiatal tehetségek számára, éspedig 3 vonalon – közéleti, újságírói, vállalkozói. Ezt 3 intézmény szolgálná, melyek használhatnák a községháza emeleti részének irodáit és termeit: az Esterházy Akadémia, a Márai Akadémia és a Felvidéki Fiatal Vállalkozók Szövetsége. A komáromi Selye János Egyetem közelségét kihasználva egyfajta szakkollégiumi képzés indulna el, mely hozzájárulna a jövő felvidéki elitjének kitermeléséhez.

Janovics István a magyarországi partnerközség központjában felépülő fejlesztésekről tájékoztatott. Az 1300 lakosú Neszmély központjában kialakításra kerül egy helytörténeti kiállítás és egy akadálymentesített pihenőpark, amelyet őshonos magyar növényekkel telepítenek majd be.

-miriák-

Top