Népszerűsítenék a menzákat Gútán

Megfogyatkoztak az iskolai étkezdében ebédelő gyermekek, miközben egyre gyarapodik az elhízott gyermekek száma. Az étkezők az ételre panaszkodnak, a diákok ezért a büfé kínálatát részesítik előnyben, a szakember az egészséges étkezés fontosságát hangsúlyozza. Hol van a középút?

menza

Mérsékelt érdeklődés mellett tartottak fórumot a gútai VMK-ban a polgármesteri hivatal iskolaügyi osztályának kezdeményezésére, a téma a városi iskolai étkezdék népszerűtlensége volt. Ennek okát az étkezők, illetve szülők leggyakrabban abban látják, hogy a menzákon nem túl ízletes az étel, a fűszerezést is mellőzik, illetve túlságosan gyakoriak a burgonyás ételek. A diákok körében végzett rögtönzött közvélemény-kutatás szerint, míg az alsósoknak ízlik a kínált menü, az idősebb diákok már kevésbé szeretik. A fórumon igyekezetek eloszlatni az aggályokat, cáfolni a kifogásokat – több-kevesebb sikerrel.

Viera Obertová, a Nyitrai Járás Hivatal iskolaügyi osztályának munkatársa elmondta, szigorú törvényi szabályozások érvényesek a menzákon kínált ételekkel kapcsolatosan. Pontosan meghatározzák a mennyiséget és minőséget, illetve az elkészített ételek tápanyagértéke is nagy jelentőséggel bír. Obertová úgy fogalmazott, az egészségtelen táplálkozás miatt Szlovákiában egyre nő az elhízott gyermekek száma, ezért az egészségügyi minisztérium egy 2025-ig terjedő projektet indított, melynek célja visszaszorítani a gyermekelhízást kiváltó ételeket. Meglehetősen nagy nemtetszést kiváltó intézkedés volt a sóval történő ízesítés csökkentése – ennek ellenére még mindig 130 százalékos a sózási ráta a szakember szerint. Azt tanácsolta, só helyett friss gyógynövényekkel ízesítsék az ételeket.

Az iskolai étkezdékben a gyermekek napi táplálékadagjuk 35 százalékát kapják, a többi bebiztosítása a szülők feladata. Obertová hangsúlyozta, kerülni kell az egészségtelen és a túlzott cukorral ellátott, valamint a fűszerezésben és ízfokozókban gazdag, ám alacsony tápanyagértékű élelmiszerek fogyasztását, legfőképpen a gyermekek körében. Legnagyobb ellenségnek az iskolai büfék kínálatát jelölte meg, mondván, az édesített kólás üdítőitalok, a rendkívül magas cukortartalommal bíró édességek – pl. nyalókák, gumicukrok – elhízást eredményeznek a fejlődésben lévő szervezetben. Ezáltal jelentősen megnövekedik a szív- és érrendszeri problémák előfordulási esélye. Kiemelte a tejprogramok fontosságát, mivel kevés gyermek fogyasztja italként a tejet, ami szerinte egészséges. Megoldásként javasolta, hogy az egyes tanintézmények vezetői hatáskörükből adódóan határozzák meg az iskolai büfé kínálatát.

Ami a menza menüjét illeti, a szakember kifejtette, lehetőség van nagy választékban egészséges ételek elkészítésére, mivel mintegy 1300 ételrecept közül választhatnak a konyhavezetők. Többféle hús (csirke, marha, disznó, nyúl, hal) fogyasztása mellett gazdag zöldséges feltéttel és körettel lehet gazdagítani az adott menüt. A burgonyaételeket is változatosan lehet elkészíteni, húsmentes nap is beiktatható. Obertová úgy látja, az árhoz képest, ami Gútán ebédenként 1,99 euró, meglehetősen gazdag ételmenüt állítanak elő.

Felmerült az ebédszünet hosszának kérdése is, a szakember szerint legalább harminc percnek kell rendelkezésre állnia az ebéd elfogyasztására. Az előírások szerint az alapiskola alsó tagozatán az ötödik, míg felső tagozaton a hatodik tanítási órát követően kell ebédszünetet beiktatni. Kritikaként megfogalmazódott, hogy lényegében a szülőkön múlik a gyermek étkezési szokásainak kialakítása, és a felelősségük is nagy, hiszen hiába igyekeznek állami és hivatali szinten támogatni az egészséges életmódot, ha ez a másik oldalról süket fülekre talál. Viera Obertová szerint csakis együttesen – a hivatal, a pedagógusok és a szülők – tudnak tenni azért, hogy csökkenjen az elhízott és később komoly egészségi problémákkal küzdő gyermekek száma.

Gőgh Margit, az iskolaügyi osztály vezetője a találkozón felvetette, az érdeklődő szülők részére havi egy-két alkalommal menzai próbaétkezést tesznek lehetővé. A jelenlévő szülők közül néhányan úgy látták, hangzatos és szinte utópisztikus megfogalmazásokat hallottak, amik „papíron jól mutatnak”, azonban a „valósághoz elég kevés közük van”. Mint mondták, a maguk eszközeivel gyermekeiket az egészséges életmódra vezetik, változatos ételeket főznek. A szülők ezzel együtt hasznosnak és elfogadhatónak tartották a fórumot. Gőgh Margit közölte, további egyeztető-informális találkozóra kerül sor a jövőben, a menzák népszerűsítésére pedig különféle reklámanyagok kiadását tervezik.

Borka Roland, Fűri Gábor felvétele

Kapcsolódó cikkeink:

Kevesen étkeznek a menzán

Mit eszik a gyerek a suliban?

Hogy jobb minőségű ebédet kapjanak a gyerekek

Az iskolakonyhák védelmében

Top