Nem kell a volt Poliklinika a szlovák államnak

A szlovák kulturális minisztérium jelezte, nem él elővásárlási jogával, azaz nem kívánja megvenni a várostól a volt Poliklinika rossz állapotban lévő épületét. Komárom ezután nyilvánosan hirdette meg eladásra a patinás belvárosi ingatlant, az érdeklődők január 17-ig tehetnek vételi ajánlatot.

Mint arról beszámoltunk, a Klapka téren álló domináns épület szeptember óta műemléki védettséget élvez. A szokásosnál jóval hamarabb indult el az ezzel kapcsolatos eljárás, amiben a műemlékké nyilvánítást szorgalmazó civil csoport is szerepet játszott. Ezzel azonban sajnálatos módon több kárt okoztak, mint hasznot, mivel így jelentősen, 50-60 százalékkal drágább lesz az épület felújítása. A műemléki védettség miatt ugyanis nemcsak az épület külsejét kell eredeti állapotának megfelelően felújítani, hanem immár a belső tereket is, 19. századi anyagokat használva, ma már korszerűtlen funkciókat megőrizve. Műemlékvédők, építészek és városi képviselők egyetértettek abban, hogy szerencsétlen lépés volt a műemlékké nyilvánítási folyamat erőltetése, ezt a felújítás befejezése utánra kellett volna meglépni.

Ugyancsak a műemléki védettséggel függ össze, hogy a városnak először a szlovák kulturális minisztériumnak kellett felajánlani az épületet megvételre, csak utána lehetett meghirdetni nyilvános eladásra. Mivel a szlovák minisztérium nem élt elővásárlási jogával a határidőig, november 28-ig, Komárom ennek letelte után ki is írta a versenytárgyalást, melynek során bárki vételi ajánlatot tehet a volt Poliklinikára. A kikiáltási ár a szakértői becslésnek megfelelően 268 ezer euró.

A városi képviselők által is jóváhagyott feltételek értelmében a vevőnek a birtokba vétel utáni három éven belül kell elkezdeni a felújítást – a viszonylag hosszú időre a műemléki státusz miatt lehet szükség, hiszen több ezzel kapcsolatos engedélyezési egyeztetést és eljárást is le kell folytatni. A munkálatok megkezdésétől számítva két éven belül be is kell fejezni a felújítást, de semmiképpen sem később, mint 2027 vége. Ha az új tulajdonos ezt nem tudja tartani, akkor az önkormányzat a vételár 10 százalékának megfelelő nagyságú pénzbírságot szabhat ki, de akár a vételi szerződést is felmondhatja. További kikötés, hogy az épületben tilos szerencsejátékkal kapcsolatos vállalkozást működtetni.

Korábban megírtuk, egy konkrét érdeklődő már jelezte vételi szándékát: a dunaszerdahelyi székhelyű MANEVI SK társaság. A cég gyakorlatilag a magyarországi MANEVI Zrt. leányvállalata. Utóbbi tulajdonosa a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány, melynek célja a Kárpát-medence magyar vonatkozással bíró történelmi épületeinek megóvása – vagyis, ha a MANEVI SK megvásárolja a volt Poliklinikát, a magyar államhoz lesz köthető lesz az új tulajdonos.

Információink szerint a magyar hátterű érdeklődőt nem riasztotta el, hogy a műemléki védettség miatt költségesebb, időigényesebb és bonyolultabb lesz a felújítás, így továbbra is szándékukban áll vételi ajánlatot tenni az 1884-es építésű ingatlanra. Úgy tudjuk, a rekonstrukció után elsősorban turisztikai tevékenységeknek adna otthont.

(csá)

Kapcsolódó cikkeink:
Ismét eladásra kínálják a volt Poliklinikát
Drágább lesz a volt Poliklinika felújítása

Top