Ismét eladásra kínálják a volt Poliklinikát

Komárom. Újra eladásra kínálja a város a volt Poliklinika épületét. Bárki vételi ajánlatot tehet a nyilvános versenytárgyalás során, ugyanakkor legalább egy konkrét érdeklődő jelezte vételi szándékát – egy olyan társaság, amely hátterében a magyar kormány áll. Egyértelmű, hogy Komárom számára az lenne a legjobb, ha sikeres lenne az eladás, annál is inkább, mivel a patinás épület nyár vége óta műemléki védettség alatt áll, ami miatt jelentősen drágább lesz a felújítása, sőt hosszadalmasabb is.

Az elmúlt évtizedben már háromszor kínálta eladásra Komárom a Klapka téri épületet, melynek tulajdonjogát 2011-ben telekcserével szerezte meg a város a megyei önkormányzattól. Az üresen álló pa-tinás épület már ekkor rossz állapotban volt, azóta pedig csak romlott a helyzet. Legutóbb 2019-ben hirdette meg az önkormányzat, ám akkor csak 80 ezer eurót kínált érte egy dél-koreai tulajdonosi hátterű társaság, ezt pedig a városvezetés, a szakbizottság és a képviselők is kevésnek találták, így elutasították az ajánlatot.

Magyar segítség jöhet

Most viszont immár negyedszer is eladásra kínálják az épületet. Ennek előzménye, hogy a dunaszerdahelyi székhelyű MANEVI SK társaság jelezte vételi szándékát. A vállalatot fél évvel ezelőtt jegyezték be, ugyanakkor ez a cég gyakorlatilag a magyarországi MANEVI Zrt. leányvállalata. Utóbbi korábban magyar állami tulajdonban volt, értesüléseink szerint most a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítványhoz tartozik, melynek célja a Kárpát-medence magyar vonatkozással bíró történelmi épületeinek megóvása.

Vagyis, ha a versenytárgyalás során a MANEVI SK vásárolná meg a volt Poliklinika épületét – mely 1884-ben az Első Komáromi Takarékpénztár székhelyeként épült –, gyakorlatilag az történne, amire Knirs Imre az előző választási ciklusban alpolgármesterként csaknem három évig törekedett: magyar segítséggel újítanák fel. Tekintettel erre, némileg meglepő volt, hogy az önkormányzat ülésén a képviselők közül egyedül Knirs Imre fogalmazott meg aggályokat az érdeklődővel kapcsolatban – ugyanakkor végül ő is megszavazta a versenytárgyalás kiírását. A város eszerint a szakértői becslésnek megfelelően 268 ezer euróért hirdeti meg az épületet: a kiírásra bárki jelentkezhet, bárki ajánlatot tehet.

Drágább lesz a felújítás

Andruskó Imre arra mutatott rá, hogy – mint azt szeptemberben megírtuk – a Nec Arte Nec Marte Komárno-Komárom polgári társulás által szorgalmazott műemlékvédelmi védettség azt okozza, hogy a volt Poliklinika felújítása jelentősen, akár 50-60 százalékkal is drágább lesz. Ezáltal ugyanis nemcsak az épület külsejét kell eredeti állapotának megfelelően felújítani, hanem immár a belső tereket is, 19. századi anyagokat használva, ma már korszerűtlen funkciókat megőrizve. Többen is kiemelték, szerencsétlen lépés volt a műemlékké nyilvánítási folyamat erőltetése, ezt a lépést a felújítás befejezése után kellett volna megtenni.

Gajdáč Ondrej alpolgármester kiemelte, a versenytárgyalás feltételei között pont azért szerepel az, hogy az új tulajdonosnak elég 3 éven belül megkezdenie a felújítást, mert a műemléki védettség miatt sok további engedélyt kell beszerezni – illetve egyeztetni a műemlékvédelmi hivatal illetékeseivel a részletekről. A kiírás szerint a majdani tulajdonosnak további két éve van arra, hogy az összes rekonstrukciós munkát elvégezze.

A szlovák minisztérium is megveheti

Elhangzott, a műemléki védettség eredményeként a szlovák kulturális minisztériumnak elővásárlási joga van az épületre, ezért a város fel is kínálta azt a tárcának – november 28-ig kell jelezniük, hogy élnek-e ezzel. Ha válaszuk nemleges, vagy nem válaszolnak, meg lehet hirdetni a versenytárgyalást.

Less Károly felvetette, a városnak fel kell készülnie arra az esetre is, ha sikertelenül zárul az eladási folyamat. Hangsúlyozta, a városnak ebben az esetben azonnal neki kell fognia a tetőtér rendbe hozásának, hogy az épület állagának további romlását megakadályozzák – ennek költsége 177 ezer euró körül lenne. Keszegh Margit megjegyezte, már a 2022-es költségvetés összeállításánál képezni kell egy tartalékot erre a célra.

Végül teljes egyetértés alakult ki a volt Poliklinika kapcsán, a jelenlévő 21 képviselő közül mindenki megszavazta, hogy nyilvános versenytárgyalás során hirdessék eladásra a belvárosi épületet.

Csaba Ádám

Kapcsolódó cikkeink:
Drágább lesz a volt Poliklinika felújítása
Újabb lépés a volt Poliklinika megmentése felé
Nem adták a Poliklinikát
Poliklinika: három elképzelés a kalapban

Top