Milliós várfelújítás

Több érdekes kérdésben is döntöttek a komáromi városatyák múlt heti testületi ülésükön. Talán a legfontosabb ezek közül, hogy egy nagyjából 1,8 millió eurós fejlesztés indulhat be a komáromi várban, amennyiben az erre vonatkozó pályázat sikeres lesz.

Egy határon átnyúló projekt is napirendre került a múlt heti komáromi testületi ülésen. Nem a két Komárom pályázik, hanem egy-egy várhoz köthető civil szervezet: nálunk a várlátogatásokat is szervező Pro Castello Comaromiensi, magyar részről – vezető partnerként – a Monostori Erőd Hadkultúra Központ Nonprofit Kft.

Gráfel Lajos, a Pro Castello elnöke a képviselőknek vázolta, pályázatuk a turisztikai fejlesztésekre összpontosít, azaz olyan attrakciókat hoznának létre, amelyek növelik a vár vonzerejét, látogatókat csábítanak a történelmi falak közé, de néhány rekonstrukciós tételt is tartalmaz.

DSC_0811

A tervek között a következők szerepelnek az észak-komáromi oldalon: egy tanösvény létrehozása, mely az Újvár és Öregvár teljes területén végigvezet, további járdák kialakítása, mely növeli a központi erőd bejárhatóságát, ágyúmakettekkel ellátott kilátótornyok létrehozása egyes bástyáknál, a vár történeti fejlődését bemutató nagyméretű makettek elkészítése, kreatív játszótér kialakítása, mobil szociális helyiségek az Öregvár kazamatáiban. A rekonstrukciós jellegű munkák többek között a kaszárnyaépület egy részét érintik, amelynek bejáratánál egy információs központot hoznának létre, helyiséget az idegenvezetőknek és szuvenírárusításra, illetve kisebb kiállítótermet. Eltávolítanának továbbá minden olyan felesleges konstrukciót, betonelemet, amely veszélyeztetné a várba látogatók biztonságát.

Gráfel Lajos hangsúlyozta, nagyon fontos eleme a projektnek egy trafóállomás létrehozása, illetve a fő villanyvezetékek behúzása, ehhez kapcsolódóan pedig a váron belüli közvilágítás és vészvilágítás alapjainak kiépítése.

A képviselők egyhangúlag támogatták a várral kapcsolatos turisztikai projektet, és jóváhagyták a javaslatot, mely megteremteti az előfelételeit a pályázat benyújtásának – többek között 20 ezer eurót különítettek el a projekt kidolgozására, illetve a 90 ezer eurós önrészt is vállalta a város.

Ideiglenes vezető a médiacég élén

Hosszabb vita alakult ki arról, hogy – egyelőre átmeneti jelleggel – ki vegye át a komáromi médiacég, a Com-Média irányítását, miután Pék Zoltán eddigi igazgató lemondott posztjáról. Andruskó Imre Batta Györgyöt, jelenlegi főszerkesztőt, frakciótársát javasolta, mondván, átmenetileg a belső ember kinevezése a legolcsóbb megoldás, ráadásul Gútát hozta fel példaként, ahol szintén egy városi képviselő tölti be ezt a posztot. Less Károly szerint külsős ember kell, aki felkavarja az állóvizet, ezért Králik Róbert városi szóvivőt javasolta, elsősorban szakmai tapasztalatával érvelve. Keszegh Béla alpolgármester Bajkai Jánost, a városi hivatal kulturális és oktatásügyi főosztályának vezetőjét jelölte, rámutatva, ő pártfüggetlen, aki hivatalnokként tisztában van a Com-Média pénzügyeivel.

testuleti

Végül Andruskó Imre, Bastrnák Tibor, Batta György, Bende István, Gajdáč Ondrej, Glič Konštantín, Hortai Éva, Ipóth Szilárd, Korpás Péter, Szabó Béla és Varga Tamás támogató voksaival Batta György lett a befutó – míg versenypályázat útján nem választják ki az új állandó igazgatót, ő vezeti a Com-Médiát. Tartózkodtak a Battáról szóló szavazáson: Benyó Zoltán, Bujna Zoltán, Horváth Attila, Knirs Imre, Less Károly, Rajkó Ferenc, Vetter János, továbbá nemmel szavaztak: Keszegh Béla, Kovács Dávid és Szénássy Tímea. (Olvassa el kommentárunkat is!)

Egyelőre nincs adóemelés

A várakozásoknak megfelelően a képviselők nagy többsége nem támogatta az ingatlanadó emelésére vonatkozó javaslatot, mely szerint – mint korábban kifejtettük – a városrészek, külterületek esetében a lakásoknál a jelenlegi 4-szeresére, a családi házaknál pedig majdnem 3-szorosára nőne. Bár pénzben kifejezve ez nem olyan nagy érvágás, hiszen átlagosan évi 8-10 eurós plusz teherről beszélünk ingatlanonként, a képviselők egyetértettek abban, hogy erre most nincs szükség, és egyelőre a város nincs jogi kényszer alatt az új törvény következtében. A későbbiekben azonban biztos módosítani kell az ingatlanadók mértékén.

csemy

Röviden bemutatkozott a nyáron kinevezett városi főépítész is, Csémy Krisztián, aki elsősorban a belvárosi, történelmi épületek kihangsúlyozásának fontosságát ecsetelte, megfelelő közvilágítással, és a zavaró elemek eltávolításával – szorgalmazta, hogy az ideiglenes építményeket, például sátrakat a belváros hangulatával összhangban helyezzék el a jövőben. Beszélt a városközpont utcáinak majdani egyirányúsításáról, mely parkolóhelyeket teremtene és biciklisávokat tenne lehetővé, továbbá a Duna-part jobb kihasználásáról, mellyel kiszélesedhetne a belváros.

(csá)

Kik költözzenek a várba?

Milliókra lenne szükség

Top