Mi változik januártól?

Mennyivel emelkednek a nyugdíjak 2015-ben, milyen szabályok változnak? Mennyivel nőnek a vállalkozók járulékterhei, meddig kell befizetni a januári megemelt összeget? Összefoglaló cikkünkből megtudhatja.

A Szociális Biztosító által folyósított támogatások terén több változás is életbe lépett 2015 januárjától, emelkednek a nyugdíjak, változnak egyes szabályok. A vállalkozóknak pedig ismét többet kell fizetniük a szociális és az egészségügyi biztosításra is.

A valorizáció nyomán az egyes nyugdíjfajták fix összeggel emelkednek, mindenki számára egységesen, függetlenül annak összegétől. Az öregségi nyugdíj esetében 5,20 eurós lesz az emelés tavalyhoz képest, míg a korengedményes nyugdíjra jogosultak egységesen 5,30 euróval kapnak többet az idei évben. A fele összegben fizetett öregségi nyugdíjak 1,60 euróval, a korengedményesek 1,90 euróval lesznek magasabbak 2015-ben. A fele összegű nyugdíjat azok kapják, akiknek két jogcímen is fizet járadékot a Szociális Biztosító. Ilyen lehet például az öregségi és az özvegyi nyugdíj párhuzamos folyósítása – hasonló esetekben mindig a nagyobb járadékot fizetik teljes összegben, míg a kisebb összegűnek csak az 50 százalékát.

Nyugdíj fajtája Emelkedés januártól Emelkedés fele összegű fizetés esetén
Öregségi nyugdíj 5,20 euró 1,60 euró
Korengedményes öregségi nyugdíj 5,30 euró 1,90 euró
Rokkantsági nyugdíj 70% felett 4,60 euró 1,70 euró
Rokkantsági nyugdíj 70% alatt 2,70 euró 1,10 euró
Özvegyi nyugdíj 3,40 euró 1,50 euró
Árvasági nyugdíj 1,80 euró 0,90 euró

Nyugdíj

A viszonylag kis emelés oka az alacsony infláció, ugyanis a növekményt elsősorban a pénzromlás mértékéből számolják ki, ami tavaly rekordalacsony volt, 2014 első felében az árak csökkentek. A nyugdíjemelést az átlagbérek is befolyásolják, ezt 30 százalékban veszik figyelembe a valorizáció során – a tavalyi év első felében 4,4 százalékkal növekedett az átlagfizetés. Egy évvel ezelőtt 8,80 euróval emelkedtek az öregségi nyugdíjak.

A Szociális Biztosító decemberben arról tájékoztatott, hogy az öregségi nyugdíj átlagos összege november végén történelmi csúcsot döntött, mivel először haladta meg a 400 eurót.

Az öregségi nyugdíjra jogosult, de továbbra is dolgozó embereket érinti az a változás, mely szerint 2015-ben már nem kell külön kérvényezniük nyugdíjuk emelését. Tehát a nyugdíj odaítélése óta ledolgozott időszakért a Szociális Biztosító automatikusan megemeli a juttatást, akkor is, ha a nyugdíjas továbbra is dolgozik valamilyen formában, azaz fizeti a kötelező nyugdíjbiztosítást.

Ugyancsak a nyugdíjakkal kapcsolatos, hogy 2015 januárjától megkezdődik a nyugdíjrendszer második pillérében – a magánnyugdíjpénztáraknál – takarékoskodók számára a járadékok fizetése. A jogosultak a magánnyugdíjpénztáraknál és a Szociális Biztosítóban is kérvényezhetik a nyugdíjuk kifizetését. A szociális ügyi minisztérium becslése szerint mintegy 3 ezer ember lesz rá jogosult az első hónapban. A második pillér nagyjából 6–8 százalékát teszi ki a nyugdíjnak, az első nyugdíjasok átlagosan 7 éve spórolnak. A kétpilléres nyugdíjrendszert 2004-ben vezették be, vagyis a pénztári tagok legfeljebb 10 éve takarékoskodhatnak. A rendszer jelenleg mintegy 1,5 millió pénztártag megtakarítását kezeli, akiknek a Postabank Magánnyugdíjpénztár adatai szerint az átlagos életkoruk 36 év.

Járulékkedvezmény a diákmunkákra

Jó hír a diákmunkát vállaló középiskolások és főiskolások számára, hogy 2015 januárjától megemelték azt a havi összeget, amely után még nem kötelesek járulékokat fizetni a Szociális Biztosítóba.

Eddig két korcsoportot különböztetek meg, s havi 159, illetve 68 euróig volt járulékmentes a megbízási szerződéses diákmunkáért járó kereset. Januártól azonban már egységes szabályok vonatkoznak minden korcsoportra, havi 200 eurós jövedelemig nem kell járulékot fizetni.

diakmunka

Emelkednek a vállalkozók járulékterhei

Januártól változnak a vállalkozók járulékterhei. Mind a szociális, mind az egészségügyi biztosítás esetében emelkedett a kivetési alap összege, melyekből a minimális és maximális járulékokat kiszámítják.

Ebből adódóan az egyéni vállalkozók (és az önkéntes fizetők) számára a tavalyi 133,42 euróról 136,57 euróra nő a havi szociális biztosítás minimális összege. A januárra vonatkozó megemelt járulékot legkésőbb február 9-ig kell befizetni. Rossz hír a stabil bevétellel rendelkező vállalkozóknak, hogy júliusban tovább emelkedik majd a Szociális Biztosítónak fizetendő járulék nagysága, mivel változik a kivetési alap kiszámítása.

Az egészségügyi biztosítónak is magasabb járulékot fizetnek majd a vállalkozók, itt már most módosult a kivetési alappal kapcsolatos számítás. Tavaly az egészségügyi biztosítás legalacsonyabb összege havi 56,35 euró volt, ez januártól 57,68 euróra emelkedik. Az első havi egészségügyi járulékot legkésőbb február 8-ig kell utalni.

Újdonság az is, hogy januártól a vállalkozóknak nincs be- és kijelentkezési kötelezettségük a kötelező szociális biztosítás rendszerébe, a biztosító ezt megteszi helyettük az illetékes hivatalok tájékoztatása alapján. Ugyanakkor azt ajánlják a vállalkozóknak, a biztonság kedvéért keressék fel a Szociális Biztosítót, hogy leellenőrizzék, rendben vannak-e a járulékokkal kapcsolatos ügyeik.

(csá)

Ez is változik januártól: Olcsóbb lesz az energia

Top