Olcsóbb lesz az energiaAz új évtől csökken a villany ára, 5 százalékkal fizetünk majd kevesebbet az elektromos áramért. Egy átlagos család ezzel évi 34 eurót spórolhat, a villanyárammal fűtők viszont ennek többszörösét is megtakaríthatják, legalábbis ezt állítja az illetékes hivatal. Alig érezhetően, de a gáz is olcsóbb lesz.

Egy átlagos, gázkazánnal fűtő családi ház esetében jövőre csaknem 50 euróval kevesebbet kell majd fizetni a villanyért és a gázért – derül ki az árszabályozási hivatal becsléseiből.

Jozef Holjenčík, a hivatal vezetője bejelentette, átlagosan 5,03 százalékkal fizetünk majd kevesebbet az elektromos energiáért 2015-ben. Egy átlagos, lakásban élő család évente 2,5 megawattórányi áramot használ el, nekik jövőre nagyjából 34 euróval lesz alacsonyabb a villanyszámlájuk. Azok a háztartások, amelyek árammal fűtenek, ennél jóval nagyobb, évi 150 eurós megtakarításra számíthatnak a hivatal szerint, egyes áramszolgáltatók viszont úgy látják, ez jóval kisebb összeg lesz. Az olcsóbb villany elsősorban annak köszönhető, hogy rekordalacsony szinten van a villamos energia világpiaci ára. Egy év alatt 10 százalékkal csökkentek az árak a tőzsdéken.

A lakossági áram árának – a villanyszámlán szereplő végösszegnek – nagyjából a felét teszi ki az elektromos energia világpiaci ára, a másik felét a hálózat fenntartásával kapcsolatos költségek jelentik, tehát a villany eljuttatása vezetékeken keresztül az egyes háztartásokba. Jozef Holjenčík szerint ezeket a költségeket is sikerült csökkenteni.

Az árszabályozási hivatal tájékoztatása szerint még jelentősebb is lehetett volna az elektromos energia árának csökkentése, ha a fogyasztóknak nem kellene külön díjat fizetniük azoknak az áramszolgáltatóknak, amelyek környezetkímélő módon állítják elő az elektromos energiát, vagyis zöldenergiát termelnek, például napenergia felhasználásával.

Alig érezhetően csökken a gáz ára, de Fico többet ígér

Alig érezhetően, de jövőre a gáz ára is csökken, egész pontosan 1,14 százalékkal lesz olcsóbb az árszabályozási hivatal döntése értelmében. Szlovákiában manapság azok a háztartások fizetnek a legtöbbet a gázért, amelyek ezzel is fűtenek, a gázszolgáltatással kapcsolatos éves kiadásaik többnyire az ezer eurót is meghaladják. Az árszabályozási hivatal számításai szerint az ő esetükben átlagosan évi 14 euróval lesz kevesebb a gázszámla.

A gáz világpiaci árát figyelembe véve a lakossági gázárat 1 százaléknál nagyobb mértékben is csökkenthette volna a hivatal, azonban hagytak egy kis tartalékot, mivel az orosz-ukrán konfliktus gázválságot is előidézhet.

A hazai piacon a Szlovák Gázművek (SPP) a domináns szolgáltató. Idén az állam megvásárolta az SPP-t, pontosabban elegendő részvényt vásárolt ahhoz, hogy biztosítsa az állami irányítást a gázműveknél, így sokkal nagyobb hatása lehet a gázárra is. Robert Fico kormányfő nemrégiben arról beszélt, hogy a gáz ára tovább csökkenhet idén áprilisban, illetve a jövő évtől egy célzott támogatási rendszert vezetnének be a a gázzal fűtő háztartások számára, s a korábban befizetett gázdíj egy részét visszakapnák – nem véletlenül éppen a parlamenti választások előtt.

Bár az illetékes hivatal egyelőre nem hagyta jóvá az összes régiós hőszolgáltató árjavaslatait, Jozef Holjenčík úgy vélte, egy átlagos, központi fűtéses lakás fűtési költségei nem lesznek magasabbak, mint tavaly. Sőt, ahol a távhőszolgáltató gázzal állítja elő a meleget, ott átlagosan 3 százalékkal csökkennek az árak. Hogy a fűtésért végül mennyit fizetünk, az természetesen nagyban függ majd attól, mennyire lesz hideg a telünk.

(csaba)

Top