Ki gyógyít minket? Górcső alatt a régió orvosai

A kórházi ellátás után, most a szakorvosok kínálatát vizsgáltuk meg a régióban. A szakemberek szerint jó kezekben vagyunk, azonban néhány szabályozás rontja az orvoslás körülményeit. Hiányzik az utánpótlás, és bizonyos szakterületeken nagyon le vagyunk maradva.

A kórházi nagyvizit után most a szakorvosokat és az egészségügyi központokat (több szakorvos egy helyen) vizsgáltuk meg. Több esetben jelentős javulás és fejlődés is tapasztalható, azonban bizonyos szabályozások miatt mégis időnként rugalmatlan a rendszer. A szakorvos gárdával kapcsolatosan Pásztor Lászlónál, a Magánorvosok Országos Szövetségének elnökénél érdeklődtünk, aki szerint az orvosok létszáma eltérő országos szinten. „Régiónként eltér a szakorvosok száma. Van ahol elégséges a létszám, de valahol többre volna szükség. A Komáromi járásban például kevés a kardiológus, endokrinológus, allergológus, de hiányzik a reumatológus is” – mutat rá Pásztor László.

A létszámok kapcsán viszont érdemes megjegyezni, hogy míg Komáromban hiány van az említett szakorvosokból, addig Érsekújvárban, vagy Dunaszerdahelyen elégséges a szakorvos, ami miatt a Komáromi járásból sokszor a betegek kénytelenek utazni, és ráadásul választási lehetőségük (jobb szakorvos) sincs. „A jelenség hátterében egy 2005-ös egészségügyi reform található, amely kialakította az ún. minimális hálózatokat. A gond viszont az, hogy ez megyei szinten határozza meg a szakorvosok számát. Ebből adódóan megyei szinten valóban elégséges az orvosok száma, de a rendszer azt már figyelmen kívül hagyja, hogy járási szinten aránytalanságok vannak” – hangsúlyozza Pásztor László. „Például, ha egy bizonyos szakorvosból 20 kell Nyitra megyében, akkor elméletileg ez a feltétel akkor is teljesül, ha ezek az orvosok mind Nyitrán vannak” – teszi hozzá a magánorvosok összefogásának vezetője. „Folyamatosan tárgyalunk az egészségügyi tárcával erről a problémáról, és pozitívumként értékeljük, hogy az illetékesek hajlanak arra, hogy a rendszer járási szintre legyen bontva, ezzel kiküszöbölve az aránytalanságokat” – magyarázza Pásztor.

A szövetség elnöke arra is rámutat, hogy a háziorvosok terén is komoly hiányosságok vannak, mivel hosszú éveken keresztül kevés figyelmet fordítottak erre a területre. Több helyen idősek a háziorvosok, és már fiatalításra volna szükség, azonban ez nem mindig lehetséges. „A Komáromi járásban 5-6 olyan idősebb, 65-70 közötti háziorvosról tudunk, akit sajnos jelenleg nem tudnánk pótolni. Abban bízhatunk, hogy az egészségük még a következő években is jól szolgál, és vállalják még a szolgálatot. A jelenlegi szaktárca az első, amely komolyan veszi a rezidens képzést, az új háziorvos gárda kinevelését. A korábbi néhány fővel ellentétben jelenleg már 90 jövendőbeli háziorvost képeznek. Ennek az igyekezetnek az eredménye azonban leghamarabb 3 év múlva kezd beérni, és az is kérdéses, hogy az új szakemberekből mennyi kerül majd a komáromi régióba” – fejti ki Pásztor László.

A szakorvosok terén azonban nem jellemző a külföldre vándorlás, mint ahogy a kórházi orvosok esetében ez nem ritka jelenség. A szövetség szerint a szakorvosok fizetése ugyan még mindig elmarad a nyugati kollégáikétól, azonban már elfogadható szintre kerültek. A szolgáltatás minősége kapcsán Pásztor László így összegez: „Egészében nézve a betegek jó kezekben vannak, jó a szakmai felkészültség, megfelelő a gyógyszerellátás és a laborvizsgálat, és a körülmények is javulnak. Az itteni emberek nagyon meglepődnének, ha egyszer Angliában, vagy Spanyolországban szorulnának orvosi segítségre, ahol nem ritkán egy mandulaműtétre is több hétig kell várni” – értékel Pásztor László.

Egyre népszerűbben az egészségügyi központok

A szakorvoslás terén egyre népszerűbbek az olyan központok, ahol egy helyen több szakorvos tömörül. Ilyen Komáromban a Tiszti Pavilon szomszédságában található Hedera, vagy a Rákóczi utcán található központ. A tavalyi évben indult el a Szent Valéria központ a hetes lakótelepen, amelyben jelenleg már 15 orvos dolgozik széles kínálatot felölelve, de a további 5 szabad helyre még a közeljövőben érkeznek orvosok. Az új egészségügyi központ vezetője, Czirfusz Attila szerint a jövőben egyre nagyobb szerepet kapnak olyan helyek, amelyek jól megközelíthetőek, parkolóhelyet kínálnak, és egy helyen biztosítják a diagnosztikai és az orvoslási lehetőséget. „A Szent Valéria az első hely Komáromban, amely megfelel a mozgáskorlátozottak számára előírt törvényi előírásoknak, a speciális járdák, mosdók és a nagyterű lift azonban a babakocsis anyukák számára is nagy segítség” – véli Czirfusz. A rendelőben járva, az egyik orvos azt jelzi, hogy azért költözött ide, mivel a szakterülete szerint alakították ki a rendelőjének a belső terét, és nem neki kellett a feltételekhez alkalmazkodnia. A várótermek tágasak és a szükséges szakterületek esetén diszkrétek, ami ugyancsak fontos szempont volt az orvos számára. Ezen a téren nem csak az a fontos, hogy van elégséges ülőhely, vagy TV a váróteremben, hanem hogy megfelelő számú mellékhelyiség található az épületben, a vizeletminták esetén pedig nem kell végigvonulni a várakozók közt. A kérdéseinkre válaszoló orvosok jelzik, hogy a jövőben minden központnak igazodni kell a követelményekhez, ami a betegek javára válik.

dokker
A központok nagy előnye a komplex szolgáltatás, a mintavételek után rendelkezésre álló gyors laborvizsgálat, vagy az orvosokat kiszolgáló röntgen- vagy ultrahangos kivizsgálás. A Szent Valéria esetén már nem készül a jövőben hagyományos röntgenfelvétel, csupán digitálisan küldik át az orvosnak az eredményt. Így mire a beteg visszaér a szakorvoshoz, addigra már a felvétel is odaér, ráadásul az archiválást is jelentősen megkönnyíti, ezzel a páciensek beteglapja is áttekinthetőbb lehet.

dokker1
Czirfusz Attila szerint a valós versenyt az orvosok közt némileg gátolják az egészségügyi biztosítók, mivel ún. kvótákat osztanak szét. Ebből adódóan előfordulhat, hogy valakire csak 1-2 hónap múlva kerül sor, annak ellenére, hogy a kapacitása terén az orvos el tudná látni a beteget. Az orvos azonban csak a kvótájáig kapja meg a költségtérítést a biztosítótól, így a biztosítók beleszólnak a szabad versenybe.

Már helyben is felvarrják a ráncainkat

Viszonylag új létesítmény a gútai Medchir egészségügyi központ, amely elsősorban a vágsellyei kórház leépülése után kapott nagyobb szerepet. A központ az egynapos sebészetre koncentrál öt szakterületen, többek között az ortopédia és a plasztikai sebészet is teret kap. „A minőségi szempontokon kívül az etikai szempontokat is figyelembe vesszük” – mondja el ott jártunkkor Viola Miklós sebész. „Bizonyosan jövedelmező dolog egy magánintézetben pénzért abortuszt kínálni, ahová aztán buszokkal érkeznek a páciensek Lengyelországból (ott tiltja a törvény), de ezt mi elutasítjuk. Mi a szép sebészet hívei vagyunk” – teszi hozzá.

A Medchir központban járva megtudjuk, hogy már a régióban is egyre gyakoribb a testplasztikázás, és már a férfiak körében sem ritka, bár 10 páciensből 9 nő. „Szinte minden típusú plasztikai beavatkozást végeztünk már, bár a Japánban divatos szűzhártya plasztikára még nem volt igény” – mondja mosolyogva a központ sebészorvosa. „Ez egy diszkrét terület, az emberek nem verik nagy dobra, de a régióban is sokan igénybe veszik. Nem ritka, hogy ezzel ajándékozzák meg egymást az emberek. Jönnek hozzánk Magyarországról is és távolabbi régiókból, mivel ugyanolyan minőség mellett előnyösebb árakat kínálunk. A plasztikai sebészünk Pozsonyból érkezik, az implantátumok esetében is a legjobbakkal dolgozunk, csak a járulékos költségek alacsonyabbak Gútán, mint a fővárosban. Ez a mi előnyünk” – magyarázza Viola Miklós.

dokker2
Viola Miklós arra is rámutat, hogy egyre nagyobb szerepet kap az egynapos sebészet manapság, mivel anyagi és orvosi szempontból is jobb a betegnek és az ellátónak egyaránt. A komáromi kórházban is kialakításra került egy jól felszerelt egynapos sebészeti központ, amely szintén erre az igényre reagál. Ezeken a helyeken már sok esetben jól áttekinthető árlista alapján kell nem keveset fizetni a szolgáltatásokért, azonban a szolgáltatás színvonala is az európai színvonal szintjén van.

melleslegMegérkeztek kebel implantátumok a gútai központba

A Medchir orvosai szerint is a helyi orvosok felkészültsége megfelelő, és már egyáltalán nem igaz az a korábbi képzet, hogy a jobb ellátásért a fővárosba kell utazni. „A szakorvosok, különösen a sebészet terén, nagyon jól tudják, hogy a legjobb reklám az elégedett beteg. Ha a páciens adja tovább a jó hírét egy orvosnak, vagy egy központnak, annál jobb reklám nem létezik” – véli Viola Miklós.

Keszegh Béla

Top