Felvidéki bor a világ legjobb éttermében

A kürti Strekov 1075 borászat PortA #2 bora nemrég felkerült annak a dán Noma étteremnek a borlapjára, melyet tavaly negyedszerre választottak a világ legjobb éttermének. 

porta2

A két Michelin-csillagos koppenhágai étteremstrekov1075-porta nemcsak magas minőségéről, hanem különleges ételkísérleteiről is híres. A Noma szakértőinek valószínűleg éppen egyedisége miatt tetszett meg Sütő Zsolt borász alkotása: a PortA #2 négy évjárat házasítása, alapja olaszrizling és zöldveltelíni, előbbit héjon áztatták, amitől narancsboros jegyeket mutat, továbbá flór alatt érlelték, és szűretlenül palackozták. A borból nem készült nagy mennyiség, csupán 6-700 palack, Sütő szerint nem is készíthető el minden évben. Palackja 23 euróért volt kapható, a Noma rendelés hírére azonban a készletet egy pillanat alatt elkapkodták. A borászat neve egyébként nem ismeretlen a külföldi piacokon – két bécsi étterembe, Svédországba, Japánba és Dániába is szállítanak.

A felvidéki borászok közül korábban az őrsújfalusi Bott Frigyes fehér borát kóstolhatták prominens külföldi vezető személyiségek: a 2012-es évjáratból készült Super Granumot Angela Merkel német kancellárnak és Vlagyimir Putyin orosz elnöknek szolgálták fel budapesti látogatásuk alkalmával.

(sza)

Top