Čaputová pártja üstökösként nyert

Az emberek változást akarnak. Akár ezzel az egy mondattal is összefoglalható az európai parlamenti választások szlovákiai eredménye. Hosszú évek óta először fordult elő, hogy egy országos választáson nem a Smer szerezte a legtöbb szavazatot – a szombati EP-választást ugyanis a Progresszív Szlovákia-Spolu (PS-Spolu) koalíció nyerte. Eddig mindig volt szlovákiai magyar képviselő Brüsszelben, mostantól nem lesz: az MKP-nak pár száz szavazat hiányzott a mandátumhoz, a Híd 2,59 százalékos eredményével viszont mérföldekre volt a sikertől. Szomorú hír az is, hogy a szélsőséges Mi Szlovákiánk Néppárt (ĽS-NS) a harmadik legtöbb voksot gyűjtötte.

61243554_298772334397111_3323676165884870656_n

A 2014-es rekordalacsony, 13 százalékos részvételi arányhoz képest nőtt a szavazókedv országosan – a választók 22,74 százaléka járult az urnákhoz, ami azonban még mindig nagyon kevés, a legalacsonyabb Európában. Hat párt, illetve koalíció ért el 5 százaléknál jobb eredményt és szerzett EP-mandátumot:

tablazat2

A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ) a voksok 0,23 százalékát szerezte meg.

Szlovákia az alábbi 13+1 képviselőt küldi az EP-be: Michal Šimečka, Vladimír Bilčík, Martin Hojsík, Michal Wiezik (PS/Spolu), Monika Beňová, Miroslav Číž, Robert Hajšel (Smer), Milan Uhrík, Miroslav Radačovský (ĽS-NS) Eugen Jurzyca, Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS), Ivan Štefanec, Miriam Lexmann (KDH – utóbbi a brexit után) és Peter Pollák (OľaNO).

Az emberek a szombati EP-választáson a változás iránti igényüket fejezték ki, egyúttal nem túl pozitív véleményt is mondtak a kormány munkájáról – a Smer a várakozásokhoz képest gyengébben szerepelt, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) 5 százalék alatt végzett, miközben a Híd bukta a legnagyobbat. Bugár Béla pártjának borzalmas eredményében valószínűleg nemcsak a Smerrel és az SNS-szel való közös kormányzás, hanem a „himnusztörvény” megszavazása körüli botrány is megmutatkozott.

A Magyar Közösség Pártjának (MKP) szereplése is egyértelmű kudarc, hiszen nem sikerült a mandátumszerzés. Igaz, csak néhány száz szavazat kellett volna az 5 százalékos bejutási küszöb eléréséhez. Bőven elég lett volna, ha az MKDSZ-re leadott voksok egy része az MKP-nál landol. Ha pedig az MKP és a Híd indul koalícióban, amit a magyar közösség többsége évek óta követel, legalább egy szlovákiai magyar képviselő biztosan kijut Brüsszelbe. Ezzel szemben most először lesz roma nemzetiségű EP-képviselője Szlovákiának – Peter Pollák az Egyszerű Emberek (OľaNO) listáján szerzett mandátumot.

Járásunkban az MKP nyert, második a Híd

A Komáromi járásban hasonlóan az 5 évvel ezelőtti EP-választáshoz, az MKP-ra voksoltak a legtöbben, most is a Híd lett a második. Míg azonban az MKP növelni tudta választói számát, a Híd jelentősen visszaesett járásunkban. 2014-ben ugyanis az MKP 5216 szavazattal 46,6 százalékos eredményt ért el, a Híd pedig 3155 vokssal 28,2 százalékot.

Íme a Komáromi járás mostani eredményei:

tablazat1

Sajnos folytatódott a korábbi trend, az országos átlagnál ismét kisebb volt a szavazókedv járásunkban: 18,9 százalékos. Ez negatívan befolyásolta a magyar választók kegyeit kereső pártok eredményét.

Csaba Ádám

(Cikkünk a Delta május 28-i számában jelent meg.)

Lesz felvidéki magyar az EP-ben?

Top