Több mint egymillióról döntöttek

Fontos pénzcsomagok sorsáról döntött a komáromi képviselő-testület. Szétosztották a sportalapot, mintegy 268 ezer eurót, a kulturális támogatásokra 77 ezer euró jutott, 300 ezer eurót az önkormányzati iskolák fejújítására fordít a város, míg 200 ezer eurót a sportlétesítmények fejlesztésére. Ezen kívül 250 ezer euró jut egyéb városi projektekre is. Mindez azt jelenti, csaknem 1,1 millió eurónyi városi pénz sorsáról döntöttek.

pénz1-e1463994910291

A 2018-as költségvetés szerint idén 77 ezer eurót fordít Komárom kulturális támogatásokra, ami több mint tavaly. Ennek 95 százalékáról a képviselő-testület döntött, a fennmaradó rész elosztása pedig a polgármester hatáskörébe tartozik. Összesen 132 kulturális kérvény érkezett a városhoz, és csaknem minden kérelmező kapott is támogatást – csupán 12 kérvényt utasítottak el. A legtöbbet a fesztiválok, a maximális 2000 eurós összeget, miközben a legalacsonyabb támogatási összeg 100 euró volt.

A sportalapból idén 268 ezer euró került szétosztásra, ami szintén magasabb összeg, mint az előző évben volt. Az éves tevékenységre 33 sportklub kért támogatást, összesen 236 400 eurót kaptak. A legnagyobb összeget 2018-ban is a komáromi futballklub, a KFC kapta (70 800 euró), de komoly támogatás jutott az MBK Rieker COM-therm kosárcsapatnak (43 800 euró) és a férfi röplabdásoknak (30 ezer euró) is. Az egyszeri támogatásokra 18 kérvény érkezett, ezekre összesen 10 080 eurós összeg jut. A sportalap fennmaradó 5 százalékos részéről itt is a polgármester dönt.

Idén tovább növekedett az oktatási intézmények felújítására szánt összeg, két éve 100 ezer, tavaly 200 ezer, idén 300 ezer euró jut erre a célra. Az összegből 6 városi fenntartású alapiskola kap, mindegyik 25-25 ezer eurót, a művészeti iskola 13 ezret, továbbá 10 komáromi óvoda is költhet különböző javításokra, fejlesztésekre.

„Idén egy új, 200 ezer eurós pénzalapot hoztunk létre kifejezetten a sporttal kapcsolatos fejlesztések finanszírozására. Itt a fő cél az, hogy olyan beruházásokra költsünk, amelyekkel a komáromi tömegsportot és a helyi utánpótlást segítjük” – hangsúlyozta Keszegh Béla alpolgármester. Ebből az új fejlesztési alapból megújul a termálfürdő nagymedencéje (67 000 euró), négy sportklub – a Spartacus birkózóklub, a KFC, az őrsújfalusi fociklub és a teniszklub – pedig különböző javításokra 49 ezer eurós anyagi segítséget kap. Jut az iskolák tornatermeinek javítására is, az Eötvös, a Rozmaring, a Munka és a Komenský utcai iskolák tornatermeiben lesznek különböző fejlesztések, összesen 84 ezer eurót meghaladó összegben.

A fenti fejlesztésekről egy előzetes egyeztetést követően döntöttek a városatyák. Teljes összhang mutatkozik abban, hogy a felnövekvő komáromiaknak fontos megadni a lehetőségeket, ezért az iskolák és az utánpótlást szolgáló létesítmények fejlesztése a legjobb befektetés a jövőbe. „Látni kell, hogy a sportra nagy összegeket költ a város, a sportlétesítmények – uszoda, sportcsarnok, focipálya, jégpálya, csónakház – fenntartása tavaly 457 ezer euróba került, amelynek jelentős részét a város dotálta. Emellett az uszodában 228 ezer eurós összegben valósult meg fejlesztés. Kiemelt figyelmet kap a sport, de a cél, hogy ne a profi játékosok fizetésére, hanem a komáromi sportolók támogatására menjen a város pénze” – hangsúlyozta az alpolgármester.

Geldscheine und Münzen Euro Kassensturz


Negyedmillió fejlesztésekre

Múlt szerdán folytatódott a képviselő-testület ülése, amely ezúttal is meddő vita nélkül zajlott. Mivel a képviselők előzetesen tisztázták a vitás kérdéseket, a városi fejlesztésekre rendelkezésre álló idei, negyedmilliós pénzügyi keret felhasználásáról csaknem teljes egyetértésben szavaztak.

Keszegh Béla alpolgármester közölte, egy nappal korábban a képviselőkkel egyeztetve véglegesítették azokat a beruházási tételeket, amelyek idén biztosan megvalósulnak az elkülönített 250 ezer eurós pénzcsomagból. Rámutatott arra is, hogy további önerős fejlesztésekre is juthat pénz, amennyiben extra bevételek futnak be a városi kasszába, alapvetően ingatlaneladásból. Ennek elköltéséről is a képviselők dönthetnek majd, de csak akkor, ha valóban meg is érkeznek a városhoz ezek a pénzek – például a Lehár-épület eladásából. Andruskó Imre hangsúlyozta, ahogy korábban, ezúttal is minden városatya számára adott volt a lehetőség, hogy részt vegyen az előzetes egyeztetésen, ahol sikerült egy kompromisszumos beruházási listáról megegyezniük – a városvezetőkön kívül 6 városi képviselő jelent meg, néhányan egy-egy csoportot képviselve.

A testületi ülésen jelenlévők nagy többsége megszavazta a negyedmilliós beruházási csomagot. Ennek alapján 36 ezer eurót költenek az új városfejlesztési tervre, 20 ezer eurót a központi erődben található kaszárnyaépület tetejének javítására – ennyi az önrész a projekt két szakaszára, a beruházás nagy részét sikeres pályázat nyomán fedezik –, 5 ezer, illetve további 10 ezer eurót a kisizsai vízvezeték, valamint csatornázás kiépítéséhez szükséges tervdokumentáció elkészítésére, hogy a későbbiekben a város pályázhasson, 17 ezer eurót a Selye utca bővítésére és parkolók kialakítására, aminek építése már tavaly elkezdődött, 18 ezer eurót az Udvaros utcában parkolóhelyek létesítésére, 19 eurót az őrsújfalusi Fő utca egy járdaszakaszának befejezésére, 10 ezer eurót a volt Poliklinika épületének felújításához szükséges tanulmány elkészítésére, melyet a műemlékvédelmi hivatal szorgalmaz, 26 500 eurót a Comorra Servis járulékos szervezet számára, hogy a fürdő nagymedencéje körüli járófelületek is megújulhassanak, 25 500 eurót a Városi Művelődési Központ fűtésrendszerének felújítására, 35 ezer eurót egy új játszótér építésére a VII-es lakótelepen, a Seress utca mellett, 7400 eurót egy kutyafuttatóra ugyancsak a VII-es lakótelepen, valamint 20 ezer eurót az Ispotály utcai idősotthon számára, hogy egy korszerű jelzőberendezést vásárolhassanak.


(csaba)

Kommentárunk:

Iszapbirkózás nélkül

Top