Lehár Ferenc nevét veszi fel a VMK

Komárom. Nyitott, korszerű és országos jelentőségű intézménnyé szeretné alakítani a Városi Művelődési Központot Lakatos Róbert, aki július 1-től irányítja a komáromi intézményt.

IMG_20191025_123326

Az új igazgató és csapata – Varga Emese, Bajkai Csengel Mónika, Hanusz Zoltán, Domonkos Pál és Katona Gábor – nem véletlenül tartotta október 24-én, Lehár Ferenc halálának évfordulóján bemutatkozó sajtótájékoztatóját: az intézmény fel szeretné venni Komárom híres szülöttének nevét. A névadót pedig jövő év április 30-án, Lehár születésének 150. évfordulóján nagyszabású ünnepség és gála keretében tartják majd. Elindult az új arculat építése, az új logó már el is készült. „Fontos, hogy legyen neve az intézménynek, és egy olyan személyiség nevét viselje, aki egy kis polgári városból indulva világhírnévre tett szert” – mondta Lakatos Róbert. Emlékeztetett arra, hogy az igazgatói posztra benyújtott pályázatának is része volt ez a névadás. 2020 Lehár-év lesz Komáromban, amelynek célja a Lehár-kultusz további erősítése, amely a város idegenforgalmi vonzerejét is emelheti.

A Városi Művelődési Központ egyik legfontosabb feladata – amint azt a neve is jelzi –, hogy teret adjon a művelődésnek. Ennek a feladatnak a jegyében számtalan új szabadidős foglalkozás, képzés indult be az intézmény falai közt, legyen az néptánc, balett vagy színjátszó kör. Ezeket szeptembertől 130 gyermek, fiatal látogatja. A korábbiakhoz képest igyekeznek jobban becsalogatni a kisgyerekes családokat is, a múlt hétvégén a nagyterem bejárata előtti térben megnyílt a Babzsák galéria, ahol rendszeresen tartanak majd mese- és bábelőadásokat. Nem feledkeznek meg a szélesebb nézőréteget megszólító nagykoncertekről, előadásokról – az elkövetkező hetekben lesz például Rúzsa Magdi-koncert, Csernus Imre-előadás, fellép a Szlovák Népművészeti Együttes, Dolhai Attila és Janza Kata, karácsonyi koncertet ad a Ghymes – hagyományteremtő céllal pedig Újévi koncertet is szerveznek, elsőként a Budapest Bár lép fel. Egy év kihagyás után decembertől folytatódik a Kedvenceink másként koncertsorozat is. Január elsejétől bevezetik az online jegyvásárlást, ezzel is szeretnének a közönség kedvében járni, kényelmesebbé téve számukra a belépők váltását.

lehar1

Az idei évtől kezdve a komáromi VMK ad otthont a Harmónia Szlovákiai Magyar Zenei Díj gálájának, az idei díjátadót november 16-án 18 órától tartják. Jelentős változás, hogy ezentúl nem lesznek külön kategóriák, évente csupán egyetlen zenész kaphatja meg a díjat, ezzel is szeretnék növelni presztízsét.

A múlt heti sajtótájékoztatón részt vett Keszegh Béla polgármester is, aki szerint az új csapat új szemléletet, lendületet visz a VKM falai közé, amely a belváros életére is pozitív hatással lesz. A városvezetésnek pedig az a feladata, hogy a tervek megvalósítását jobb körülmények megteremtésével, anyagi támogatással segítse.

(vas)

Lakatos Róbert a VMK új igazgatója

Top