Kezdődik a nagy útfelújítás

A Duna rakpart felújításával a jövő héten kezdetét veszi a nagy útfelújítás. Fél éven belül 15 utca kap teljesen új aszfaltréteget – többségében a legforgalmasabb utcákról van szó –, néhány helyen a járdák is megújulnak, illetve az úttest alatti mérnöki hálózatok – elöregedett gáz- és vízvezetékeket, csatornarészeket cserélnek újakra. A munkálatok miatti útlezárások fél éven át kellemetlenséget okoznak majd a lakosoknak, a polgármester ezért az emberek türelmét kéri.

Milyen sorrendben újulnak meg a komáromi utcák, hol és mikor várható útlezárás?

Már a múlt csütörtöki testületi ülésen is téma volt, hogy miként zajlik, mikor kezdődik majd a nagy útfelújítási projekt Komáromban, ám főként politikai indíttatású szócsatákba fulladt a vita. Az emberek mindennapi életét érintő információkról elsősorban a városvezetés pénteki sajtótájékoztatóján esett szó.

Stubendek László polgármester elmondta, a teljes útfelújítás – nemcsak a felső aszfaltréteg cseréje – összesen 15 utcát érint városszerte. „Ez az elmúlt évtizedek legnagyobb városi beruházása Komáromban, bátor és merész elképzelést hagyott jóvá a képviselő-testület. Elszoktunk attól, hogy ilyen mértékű útfelújítás történjen, így attól is, hogy a munkálatok kellemetlenségekkel is járnak. Az elkövetkezendő fél évben teljes és félpályás útlezárások nehezítik majd a közlekedést, ráadásul a város forgalmas utcáiról van szó, emiatt nagy türelemre és megértésre kérjük a komáromiakat“ – fogalmazott a polgármester.

DSCF3601-e1468396321275

Mennyibe kerül?

Az útfelújítási szándékról először tavaly tavasszal döntöttek a városatyák, majd nyáron végleg rábólintottak arra, hogy a város 2,25 millió euróból 15 utcát, illetve utcaszakaszt újítson meg városszerte. A város a szükséges pénzt 10 évre felvett kölcsönnel fedezné – bár pénzügyi értelemben nem hitelről van szó. Azóta elkészült a munkálatok költségeinek becslése, ami 2,7 millió euróra rúgott, viszont az elektronikus úton zajló közbeszerzés eredményeként a nyertes Eurovia vállalat 1,7 millió euróért vállalta a kivitelezést. Az összköltség ettől vélhetően magasabb lesz, mivel a törvények értelmében 15 százalékos drágulás megengedett nem várt kiadások esetén, és már most látszik, hogy lesznek ilyenek. Például a Jókai utca esetében kiderült, hogy az aszfalt alatt régi macskakövek találhatók – hogy pontosan mennyi, az csak az aszfalt felbontása után derül ki –, és a műemlékvédelmi hivatal ragaszkodik ahhoz, hogy ezekkel kövezzék majd ki az utcát a lehető legnagyobb felületen. Ez természetesen jóval költségesebb, mint ha csak új aszfaltréteget kellene húzni.

Bár nem közvetlenül az utakra lesz költve, a városi kasszát terheli majd az a 400 ezer euró is, amiből több utca alatt is megújulnak a vízvezetékek, néhol a csatornahozzáférések. Erre azért van szükség, hogy minél kisebb legyen a kockázata annak, hogy például csőtörés miatt rövid időn belül meg kelljen bontani a már megújult útfelületet. Ugyancsak lényeges, és a város számára kedvező, hogy a kivitelező 10 éves garanciát vállal a felújított utakra, azaz egy évtizeden keresztül nem kell városi pénzeket költeni az érintett utcák meghibásodásaira, esetleges kátyúzásra – mutatott rá Keszegh Béla alpolgármester, az útfelújítási projekt kezdeményezője. „Eddig kétévente 8 ezer eurót költöttünk például az Eötvös utca kátyúzására, ami nem hozott minőségi változást, hiszen maradt a foltozott utca. Most a javításra költött összegeket megspóroljuk, és fedezni tudjuk belőle a kölcsön kamatait“ – jelentette ki. A közbeszerzés kapcsán elmondta, 6 vállalat tett ajánlatot, ezek közül a leg­alacsonyabb árat a kassai székhelyű, francia tulajdonosi hátterű Eurovia ajánlotta, amely Léván hasonló modell szerint végzett felújítást.

A Duna rakparttal indul

A komáromiak számára azonban talán az a legfontosabb, hogy mely utcákat mikor újítanak fel, hol kell forgalomkorlátozásra és útlezárásra számítani. Mint megtudtuk, már a jövő héten elkezdődnek a munkálatok, elsőként a Duna rakpart kerül sorra, a Lehár/Aranyhordó épületétől kezdve egészen a VII-es lakótelep végéig, vagyis az Eötvös utcáig, de június elején már a Szabadság utca felújítása is megkezdődhet. A munkálatok tervezett sorrendjét, harmonogramját táblázatunkban közöljük.

tablazat

Az alpolgármester emlékeztetett, a felújítandó utcák kiválasztásakor eredetileg két fő szempontot vettek figyelembe. Egyrészt a legforgalmasabb, legtöbbek által használt utcákat akarták felújítani, másrészt figyelembe vették, hogy évente mennyit költ a város kátyúzásra. Ezen túl képviselői javaslatokra is felkerültek a listára utcák – a Király püspök utca, a Határőr utca egy rövid szakasza és az őrsújfalusi utcák.

Az utcák felbontása után előbb a vízvezetékek cseréjére kerül sor, majd a gázművek cseréli a vezetékeket ott, ahol erre szükség van – a vállalat előzékenyen állt a város kéréséhez, és egy évvel előbbre hozta a tervezett felújításokat. Néhol a közvilágítással, villannyal kapcsolatban is végez munkálatokat az érintett szolgáltató. Miután a mérnöki hálózatok felújítása megtörtént, jöhetnek az útépítők. Tekintettel arra, hogy több vállalat összehangolt munkájára van szükség, és nem várt bonyodalmak is felmerülhetnek, előfordulhatnak változtatások, csúszások a tervezetthez képest. Ugyanakkor a szerződés szerint a kivitelezőnek fél éve van arra, hogy a terület átvétele után végezzen a beruházással.

Idén tehát összesen 63 ezer négyzetméternyi út és járdafelület újul meg Komáromban ennek a projektnek a keretében. A Jókai utcában teljesen új járda is épül, de a Király püspök, Duna rakpart és Eötvös utcák belvároshoz közelebb eső részein is megújul egy-egy járdaszakasz. Az útfelújítási projekten kívül is lesz járdafelújítás a városban – mint korábban megírtuk – a Belső körúton, a Szövetkezet utcában és a Gazda utcában. Ugyancsak lesznek kisebb megújuló útszakaszok, parkolók, amikkel a költségvetés számol, néhányat épp most hagytak jóvá – erről bővebben itt olvashat.

Csaba Ádám

Top