Visszaszorulóban a bűnözés

Örömteli hír, hogy az idei év első 7 hónapjában tovább csökkentek a bűnözési mutatók járásunkban, az viszont kevésbé, hogy a felderítettség aránya is visszaesett. Kevesebb a közlekedési baleset is, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Összefoglaló cikkünkben néhány konkrét ügy fejleményeiről is írunk, de a járási rendőrparancsnoktól azt is megkérdeztük, lehet-e magyarul bejelentést tenni a rendőrség 158-as hívószámán.

Az idei év első 7 hónapjában összesen 652 bűncselekmény történt a Komáromi járásban, ezek közül 353 esetet sikerült is felderíteniük a rendőröknek, ami 54,14 százalékos felderítettségi arányt jelent – válaszolta érdeklődésünkre a rendőrség. Az előző év hasonló időszakához képest 164 bűnesettel kevesebb történt – ez jelentős csökkenést jelent. Másrészt viszont némileg visszaesett a felderítettség is tavalyoz képest, mégpedig 2,23 százalékkal. A leginkább a gazdasági bűncselekményeknél volt tapasztalható a felderítettség arányának csökkenése, ahol 15 százalékkal rosszabbodott a helyzet. 2015 augusztusáig 4 rablás ügyében kezdett nyomozni a rendőrség, ezek közül kettőt még nem sikerült felgöngyölíteni. A 2014-es évben összességében 8 rablás történt, 5 eset felderítetlen maradt.

A vagyon elleni bűncselekményeknél is visszaszorult a bűnözés. Jelentősen csökkent a betöréses lopások száma. Az autólopások a tavalyihoz hasonló szinten maradtak, eddig 14 ilyen esetet történt a járásban. Viszont az előző év hasonló időszakához képest, amikor 4 autólopási ügyet zártak le sikeresen, idén már 10 esetben volt eredményes a nyomozás. 2015-ben eddig egy gyilkosság történt – egy iszogatás torkollott tragédiába Komáromban, a Hold utcában –, az ügyet felderítették, a tavalyi év hasonló időszakában viszont nem történt emberölés járásunkban.

rend2

Augusztusig összesen 53 közlekedési balesetet regisztrált a rendőrség, ez 7-tel kevesebb, mint a tavalyi időszakban. Idén egy ember vesztette életét, ami ugyancsak csökkenés a tavalyi két halálos áldozathoz képest. Akárcsak 2014 első hét hónapjában, most is 8 súlyos sérültje volt a baleseteknek, 22-en könnyebb sérülésekkel úszták meg ezeket, ami már csökkenést jelent. Öt olyan eset fordult elő, amikor egy baleset részvevőjénél alkoholfogyasztást állapítottak meg. Járásunkban leggyakrabban emberi hibák miatt történik szerencsétlenség az utakon: rossz vezetési technika, a vezetési képességek túlértékelése, az útviszonyoknak nem megfelelő közlekedés, továbbá a gyorshajtás és a közlekedési jelzések figyelmen kívül hagyása.

Nemcsak járásunkban, hanem Nyitra megyében és országosan is visszaesett a bűncselekmények száma. 2015 első 7 hónapjában 45 552 bűncselekményt regisztrált a rendőrség országszerte, ami 5413-mal kevesebb a tavalyi hasonló időszakhoz képest. Eddig 25 150 esetet sikerült felderíteni, ami viszont kevesebb, mint 2014-ben. Összességében elmondható, évről évre kevesebb bűncselekményt követnek el az országban, az eddigi adatok szerint 2015-ben még inkább visszaszorulhat a bűnözés.

Szakértők ellenben arra is figyelmeztetnek, a számok nem adnak teljes képet a valós bűnözésről, hiszen csak a bejelentett eseteket tartják nyilván. Ezek száma pedig szorosan összefügg a rendőrségbe vetett bizalommal, hiszen az emberek sokszor inkább nem is értesítik a hatóságot, gondolván, úgysem sikerül felderíteni ügyüket, megtalálni a tetteseket, vagy ellopott tulajdonukat. Egy tavaly év végi közvélemény-kutatás szerint az emberek 43 százaléka bízik a rendőrségben.

DSC_0057Ember okozta a tragikus ógyallai tüzet

Őrsújfalun zárlat, Ógyallán gyújtogatás okozta a tüzet

Rákérdeztünk néhány idei bűncselekményre, balesetre, azt tudakolva, történt-e valami előrelépés ezekben az ügyekben. Dušan Dragúň járási rendőrparancsnok hangsúlyozta, sok esetben a jelenleg is folyó nyomozás érdekeire való tekintettel nem adhat részletes tájékoztatást.

Január 15-én éjjel egy hétvégi ház gyulladt ki Őrsújfalun, ahol a lángok eloltása után egy 49 éves férfi összeégett holttestére bukkantak. Mint megtudtuk, a szakértők kizárták, hogy gyújtogatás történt volna, a tüzet az elektromos sütő zárlata okozta.

Ismételten rákérdeztünk az ógyallai Magnólia szociális otthonban történt tragikus tűzvésszel kapcsolatos nyomozásra. Mint arról többször is írtunk, január utolsó napján pusztított tűz az intézményben. Az érintett épületszárnyból 17 mozgássérültet kellett evakuálni, két idős asszony – 86 és 93 évesek – viszont életét vesztette a tűzben, négy nővért és egy lakót pedig füstmérgezés gyanúja miatt kellett kórházba szállítani. Kérdésünkre a rendőrség megerősítette, a tűzvészt ember okozta, ám a nyomozásra való tekintettel nem adhatnak bővebb tájékoztatást.

Március 15-én egy pénzváltó széfjét szakították ki a falból az Erzsébet-híd lábánál, a tettesek a páncélszekrénnyel együtt lógtak meg, összesen 16 ezer eurós kárt okozva a tulajdonosnak. Ezzel az üggyel kapcsolatban csupán azt a választ kaptuk, hogy konkrét személyt egyelőre nem gyanúsítottak meg.

Márciusban történt egy furcsa haláleset is, amikor Komáromban, a Family Center bevásárlóközpont mögötti parkoló egyik csatornaaknájában egy 48 éves helyi férfi beszorult holttestére bukkantak. Azóta lezajlott a hatósági boncolás, mely kizárta az idegenkezűséget, azaz baleset történt. A halál oka fulladás volt, az aknában található sár elzárta az áldozat légzőútjait.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Szorulhat a hurok a trükkös tolvajok nyaka körül

Április 4-én az esti órákban egy Bentley Continental GT Coupe luxusautót gyújtottak fel Komáromban. A tűzeset kapcsán a rendőrség nem kívánt nyilatkozni. Az viszont tény, hogy a kocsi tulajdonosa ellen azóta drogbűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt indult eljárás, miután nagy mennyiségű kábítószert találtak az általa vezetett kocsiban. Három héttel később az éjjeli órákban újabb két személyautót rongáltak meg Komáromban, mindkettő egy helyi vállalkozóé volt. Festékkel öntötték le a járműveket, az egyiknek, egy Lincoln limuzinnak ráadásul a gumijait is kiszúrták, ablakait betörték, a szélvédőbe pedig egy baltát állítottak. Ebben az ügyben is csak annyit tudtunk meg, hogy még zajlik a nyomozás, meg kell várni a laborvizsgálatok és szakértői vélemények lezárulását.

Az elmúlt néhány évben rendszeresen előfordult, hogy trükkös tolvajok próbáltak meg átverni elsősorban idősebb embereket. Előfordult, hogy rokonoknak, villany- vagy gázóra leolvasóknak, rendőröknek adták ki magukat, vagy egyszerűen segítséget kérve próbáltak idős áldozataik bizalmába férkőzni. Ha sikerült bejutniuk lakásukba, elterelték figyelmüket, mialatt társuk ellopta a házban fellelhető készpénzt, ékszereket. Mostanra azonban visszaesett az ilyen átveréses lopások száma, ami a komáromi rendőrparancsnok szerint annak is köszönhető, hogy a rendőrség a községi hangosbemondón és a regionális médián keresztül (lapunkban is többször foglalkoztunk a trükkös tolvajokkal) felhívták a figyelmet a veszélyre. Az elkövetők nyaka körül hamarosan szorulhat a hurok: „Több személy is a komáromi rendőrség látókörébe került, intenzíven nyomozunk.”

betores

„A kölcsönös bizalom a legfontosabb“
Dušan Dragúň járási rendőrparancsnok válaszol

Hogyan értékeli az idei évet a bűnözés és a közlekedési balesetek szempontjából?

Elsősorban a bűncselekmények számának csökkenésével vagyok elégedett. Örülök, hogy kevesebb az olyan bűneset, amelyek a leginkább érintik a járás és Komárom lakosságát, tehát a rablások, lopások, betörések. Pozitívan értékelem a közlekedési balesetek számának csökkenését is, főleg ezek összességében enyhébb következményeit. Másrészt még vannak tartalékaink a balesetmegelőzés terén, a jövőben ezen még hatékonyabban kell dolgoznunk.

Milyen intézkedéseket vezettek be a közbiztonság javítása érdekében? Mit terveznek?

Nem szívesen beszélnék sem az eddig megvalósított, sem a tervezett biztonsági intézkedéseinkről. Annyit elárulhatok, hogy szorosan együttműködünk Komárom vezetésével, a városi rendőrséggel a biztonság terén, elsősorban a leginkább veszélyeztetett városrészek tekintetében. Ugyanígy együttműködünk a községi rendőrökkel is. A komáromi rendőrségen pedig több rendőrt jelöltünk ki a roma közösségekkel kapcsolatos munkára, ami ugyancsak növelheti a közbiztonságot. Folytatódnak majd közlekedésbiztonsági akcióink is, iskolák bevonásával.

Mivel segíthetnék a lakosok a rendőrök munkáját? Mi a kulcsa a rendőrség és az emberek jobb együttműködésének?

A polgárok és a rendőrség közötti együttműködés legfontosabb elemének a kölcsönös bizalmat tartom. Tisztában vagyok vele, hogy sok olyan ember él a Komáromi járásban, aki elégedetlen a rendőrség itteni munkájával, és akad kifogásolni valójuk. Szívesen találkozom az ilyen lakosokkal, hogy meghallgassam észrevételeiket és javaslataikat. Másrészt viszont sok köszönőlevelet is kapunk olyan emberektől, akik hálásak a jól elvégzett munkánkért, segítségünkért. Azt kívánom, az emberek bízzanak a rendőrségben. Szeretnénk folyamatosan javulni, ehhez viszont Önökre is szükségünk van!

Ha a járásunkban élők tárcsázzák a 158-es rendőrségi vonalat, magyarul is bejelentést tehetnek? Tudnak magyarul az operátorok?

A rendőrség operációs központjában, ahová a 158-as rendőrségi vonalra érkező hívások futnak be, többségében magyarul is beszélő operátorok dolgoznak. Nincs tudomásom olyan esetről, amikor egy magyar nyelvű lakossági bejelentést elutasítottunk volna, vagy nem foglalkoztunk volna vele.

(Csaba Ádám)

Top