Visszaállítanák a templom román kori részeitPat. Megkezdődtek a Komáromi járás legrégebbi és legjelentősebb szakrális és történelmi emlékei közé sorolt pati Szent Vendel katolikus templom felújítási munkálatai.

A feltehetőleg még a 12. század végén 13. század elején felépített templom a törökök pusztításának is ellenállt. A 18. század húszas éveiben Gyulay Ferenc gróf javítatta meg, 1770-ben a canonica visitatio, mint „nagyon öreget” emlegeti. 1776-ban az épület új homlokzatot és tetőtornyot kapott.Az átépítés során barokkizálták, az eredetileg kicsiny és szűk ablakokat megnagyobbították, és szegmentumokkal egészítették ki. A templomot 2002-ben javították utoljára. A jelen restaurálás célja az eredeti román kori stílusjegyek feltárása, visszaállítása.

„A román kori eredetű, méretei alapján inkább kápolnára hasonlító műemlék restaurálása a kulturális minisztérium Újítsuk fel házunkat(Obnovme si svoj dom)elnevezésű műemlékvédelmi programjában való sikeres pályázatnak és a Nagyszombati Főegyházmegye támogatásának köszönhető. Az előzetes számítások szerint a restaurálás várható összege 293 000 euró” – számolt be a részletekről Kiss Róbert kanonok, komáromi esperes-plébános.

Juraj Puskár restaurátor a község polgármesterét, Tóth Rozáliát arról informálta, hogy a Szent Vendel oltalmába ajánlott templomban az elkövetkező hónapokban a műemlékvédelmi hivatal felügyeletével régészeti és restaurátori feltárásokat végeznek, melyek célja a templom régészeti-történelmi értékének alátámasztása további bizonyítékokkal.

A külső és belső munkálatok egyidőben zajlanak. A munkálatok során a falakról – a templomhajó és a boltívek kivételével – eltávolítják a vakolatot, a kőfalakat pedig szondaablakokon keresztül a legkorszerűbb technikával fogják átvizsgálni. A restaurálás során szeretnék feltárni és visszaállítani eredeti formájában a templom román kori részeit.

A teljes szépségében megújult templom megáldása 2024 második felére várható.

JN.

Top