Városaink a választások tükrében

Csaba-Adam-e1430117563575Kezdjük Komárommal! Egy ilyen népességű városban ritkán látható fölénnyel választották polgármesterré a független Keszegh Bélát, miközben a részvételi arány alig haladta meg a 28 százalékot. Keszegh Béla egymaga több szavazatot gyűjtött, mint 5 ellenfele együttvéve. Előzetesen is ő tűnt a legesélyesebbnek, ám ilyen arányú győzelem mindenképpen meglepetés, az alacsony részvétellel összevetve pedig különösen érdekes. Úgy tűnik, a komáromiak rajta kívül nem tudtak azonosulni más jelölttel. Azok, akiknek az ő személye nem felelt meg – a többiek potenciális szavazói – nem érezték elég jónak az ellenfeleit, így sokan inkább otthon maradtak. Illetve, a pártok szimpatizánsai is úgy vélték, a 4KN jelöltje a legjobb a kínálatban.

Ez elsősorban régiónk két legerősebb pártjának kritikája, hiszen még mindig a pártok képesek a legtöbb eszközt, tapasztalatot és apparátust a kampány szolgálatába állítani. Csak valahogy megfelelő embereket nem találtak. Az eredmény világosan mutatja, Knirs Imre rossz választás volt az MKP-nak, három éves alpolgármesteri időszakának eredménytelenségét és szerepléseit a választók nem díjazták. Ha azt nézzük, a további két független polgármesterjelölt – Benyó Zoltán és Feszty Zsolt – sem maradt le tőle utcahosszal, talán az MKP-nak közülük kellett volna jelöltet választania, akár függetlenként támogatnia. De az ezt célzó korábbi egyeztetések sikertelenek voltak.

Nehéz eldönteni, melyik párt bukott nagyobbat Komáromban, de a polgármesterjelöltek szintjén biztos a Híd. Héder Ágnes és csapata többet költött kampányra, mint a többiek együttvéve, ám a polgármesterjelöltjük még így is csak éppenhogy meg tudta előzni az egyáltalán nem kampányoló Benyó Zoltánt. Bizakodó nyilatkozatokat tettek, de talán maguk sem gondolták komolyan, hogy szűk három hónap kampányolás elég lesz egy jelölt felépítéséhez. Ráadásul polgármesterjelöltjüknek képviselői mandátumot sem sikerült szereznie. A Híd és az MKP komáromi közéleti jelenléte nagyon gyenge volt az elmúlt években, megítélésüket és jelöltjeik erejét mutatja, hogy a 25 tagú képviselő-testületbe a 18 független mellett a Híd 4, az MKP pedig 3 képviselőt delegálhat. Közben a Keszegh Béla mögé felsorakozó 4KN független csoport 13 képviselővel szűk többséget szerzett – ideális helyzet ahhoz, hogy csapatuk megvalósítsa elképzeléseit. Egyúttal óriási felelősség is. Már „csak“ élni kell a választók bizalmával.

A közösségi hálón régóta aktív és ott is kamányoló Bósza Jánost beárazták a komáromiak: csupán 123 szavazatot szerezve nagyon lemaradt a polgármesterjelöltek versenyében. A választók nem vették komolyan állítólagos leleplezéseit és éles kritikáját.

Gútán viszont nem arattak a függetlenek, a polgármester-választáson MKP-s győzelem született. Horváth Árpád magabiztosan nyert, a szavazókedv csaknem duplája volt a komárominak. Pedig 12 év polgármesterség után az emberek jellemzően hajlanak a változtatásra, ráadásul az MKP jelöltjének két viszonylag erős független kihívója akadt, elsősorban Forró Tibor személyében. Ha az egy évvel ezelőtti megyei választások gútai eredményeit nézzük, látható, hogy Horváth Árpád csak 250 szavazattal volt „erősebb” Forró Tibornál, aki akkor megelőzte az MKP másik népszerű emberét, Viola Miklóst is.

Kicsit sántít ugyan az összehasonlítás, de a korábbi eredmények így is jó pozíciót teremtettek a hellóGúta függetlenjeinek előretörésére, megalapozták Forró Tibor esetleges sikerét. Hogy végül nem így lett, illetve nem lett szorosabb az eredmény – Horváth Árpád csaknem 800 voks előnnyel nyert –, abban nagy szerepe lehetett a hellógútások elbaltázott kampányának. Egy önkormányzati választási kampányt ugyanis nem lehet összekeverni egy fesztivál reklámozásával, csak fiatalokra fókuszálva, énközpontú és önfényező, komolytalan elemekkel fűszerezve. A konzervatív Gútán ez nem működhetett. Németh Iveta kudarca ennél is egyértelműbb, hiszen kevesebb szavazatot gyűjtött, mint 4 éve. A testületben jelen állás szerint 10 független és 7 MKP-s (ez eggyel csökkenhet, lásd Horváth Árpáddal készült interjúnkat) foglal majd helyet, ami az MKP szempontjából nem rossz eredmény.

Komáromról és Gútáról is elmondható, hogy az emberek a folytatásra szavaztak. Horváth Árpád esetében ez egyértelmű, ellenfelei hibái ellenére is. Keszegh Bélánál árnyaltabb a kép, hiszen ő 4 év alpolgármesterség után győzött, azonban ennyi idő is elég lehetett ahhoz, hogy a komáromi választók tudják, mire számíthatnak tőle polgármesterként.

Ógyalla más helyzetben van, azért is, mert itt a szlovákság van enyhe többségben. Ugyanakkor, mivel a 7 ógyallai polgármesterjelölt közül gyakorlatilag csak az MKP-s Basternák Ildikó volt magyar nemzetiségű, egyáltalán nem volt esélytelen, sőt. Ha csak a magyar választók szavaznak rá, akkor is be kellett volna húznia. De nem ez történt, Basternák Ildikó szoros vereséget szenvedett a független Peter Závodskýtól, aki korábban alpolgármestere volt, de menesztette. Kérdés, hogy miért büntették a magyar szavazók, annyi biztos, hogy elégedetlenek voltak teljesítményével. Ráadásul az MKP egyetlen képviselőjelöltjét sem választották meg – sőt, magyar nemzetiségűt sem –, ami súlyos kudarc a pártra és a magyar közösségre nézve. A Híd három képviselőjelöltje az utolsó helyeken végzett, ám mégis, ha a két párt összefog Ógyallán, most valószínűleg lenne legalább 1-2 koalíciós képviselőjük a helyi parlamentben.

Csaba Ádám főszerkesztő

Választási eredmények – Keszegh Béla Komárom új polgármestere

Top