Úttalan utakon

Keszegh11-Érsek Árpád közlekedési miniszter nemrégiben az egyik országos napilapban fejtette ki véleményét a közlekedési fejlesztésekkel kapcsolatosan. A terjedelmes interjú során több Komáromot és környékét érintő téma is szóba került. A miniszter úr saját szemszögéből tálalta a témákat, melyek azonban Komáromból nézve egészen másként festenek.

Az egyik ilyen téma az R8-as gyorsforgalmi út kiépítését érintette. A Komáromi járás polgármesterei közösen kérték Otokár Klein érsekújvári polgármesterrel és Milan Belica megyeelnökkel ennek kiépítését a Komárom-Nyitra vonalon. Ennek lehetőségét még pár éve Bastrnák Tibor vetette fel (többek között a Deltának nyilatkozva), történelmi lehetőségnek nevezve. Ez az ígéret viszont elszállt, mivel Érsek Árpád elmondása szerint: „Hát nem lesz. Egyszerűen azon a szakaszon nem olyan sűrű a forgalom, hogy indokolt lenne ilyen út.“

A gyorsforgalmi út kapcsán azonban két szempontot egészen másként látunk Komáromból. Talán érdemes volna kipróbálni a miniszter úrnak a forgalom sűrűségét, persze nem miniszteri kocsiban, rendőri kíséret mellett, hanem a kritikus idősávokban. A forgalom pedig egyre intenzívebb lesz, az új híd és az egyre több gépjármű évről évre jobban terheli az utakat.

Ugyancsak el kell mondani, hogy egy gyorsforgalmi út építése a régiónak komoly gazdasági lehetőség. A Nyitra-Komárom szakasz az észak-déli folyosó része lehet. Könnyen igazolható a térképen az az aránytalanság, amely Szlovákiát jellemzi a közlekedési hálózatok terén. Elég összehasonlítani a megvalósult, a folyamatban lévő és a tervezett fejlesztéseket és jól látható, hogy a komáromi régió még mindig sokadrangú szerepben van – a rossz helyzetet a magyarországi lehetőségekkel (autópálya, vasút) igyekszünk pótolni. Azt gondoltuk, hogy egy magyar miniszternek ezt nem kell magyarázni, és most sem kérünk többet, mint az arányosság betartását a szakmai szempontok figyelembe vételével.

A másik érdekes téma az elkerülő út kérdése volt, amelynek hiánya komoly gondot fog okozni a következő években, nemcsak Komáromban, de Érsekújvárban is. Az új Duna-híd jövő nyárra elkészül, de az elkerülő út kapcsán egyelőre csak bizonytalan ígéretek vannak. Érsek Árpád szerint a komáromi városi képviselők miatt állt ennek előkészülete, amiben a miniszter urat pontosítanunk kell. Az új területrendezési terv elfogadása ugyan húzódott, de a korábbi változatban is szerepelt a nyomvonal, így semmi ok nem volt a várakozásra. Ugyanakkor az elkerülő út környezetvédelmi engedélyezésén (EIA) hónapokig ült a környezetvédelmi minisztérium, a város levélben sürgette a folyamatot. Közel egy év után, amikor már a zárójelentést kellett volna csak kiadni, megszüntették az egész folyamatot, majd a járási szervnek adták át, ahol újra nekifutnak. A választások közeledtével most újra jönnek az ígéretek, de így bizonytalan az elkerülő út megépítése, amire a leg­optimálisabb esetben is 7-8 évet kéne várni.

A közlekedés kapcsán említhetnénk még olyan konkrét ügyeket, mint a körforgalom kiépítése az izsai letérőnél. Ebben az esetben ugyanúgy nemcsak az ellentmondásos nyilatkozatok, de a téma átpolitizálása is megjelenik. Érsek Árpád hivatalos levélben jelzi, hogy a körforgalom kiépítése nem megalapozott, mondván a (nem tudjuk mikor elkészülő) elkerülő út majd tehermentesíti ezt a szakaszt. Párttársa, Bastrnák Tibor viszont arról győzködi a településeket, hogy készítsék el az 54 ezer euró értékű tervdokumentációt (ebből Komáromnak 34 ezret kéne fizetni), akkor majd megépülhet. Már csak az nem világos, hogy miért a településeknek kellene fizetni egy olyan feladatot, amely az illetékes állami szerv, az útkezelő vállalat dolga lenne? A város készítse el a határátkelőhöz a terveket (ez megtörtént), újítsa fel az első osztályú utakon a szemaforokat (a volt Priornál, a Komenský utcánál), tegye rendbe a gazos körforgalmakat (Kauflandnál), ami mind olyan tevékenység, ami nem a város dolga lenne – ezen költségek miatt a város fejlesztésére jut kevesebb pénz.

Újabb példa a Vág-híd, amelyet az illetékeseknek sikerült úgy elhanyagolni, hogy most az egész régiót befolyásoló forgalomkorlátozásokra van szükség. Egy felkapart, elrozsdásodott, repedezett híd, ahol egy évig tart csak az, hogy alátámasszák, majd az ígértek szerint pár év múlva fel lesz újítva. Vajon ez a választások után így is lesz?

Elhanyagolt a vasút, erre elég egy példát kiragadni. Komáromból Budapestre 75 perc alatt lehet eljutni, míg hasonló távon Pozsonyba 130 percet utazunk, miközben ugyanakkora távolságról beszélünk. A hálózat fejlesztése itt is komoly gazdasági lehetőségeket (és a közúti forgalom tehermentesítését) kínálhatna. Teljesen rendezetlen a kikötő körüli helyzet, a területeket kezelő állami részvénytársaság olyan díjszabásokat határozott meg az elmúlt években, ami jelentősen fékezi a hajóforgalom bővülését.

Ez csupán néhány téma, amely közvetlenül vagy közvetve a közlekedési minisztérium irányítása alá tartozik. A régió polgármestereivel ezért is kezdeményeztünk találkozót Érsek Árpád miniszter úrral, hogy a megoldásokon szorosabban tudjunk együttdolgozni. Szeretnénk, ha a komáromi régió is arányosan fejlődne, a kormány nemcsak feladatokat adna és elvenne az itteni önkormányzatoktól, de az itteni emberek befizetett adójából fejlesztene is a térségben. Hiszünk az együttműködésben, mivel jó példaként van a szemünk előtt Dél-Komárom, ahol a régió parlamenti képviselője és a kormány valóban segíti a helyi önkormányzatot. Nemcsak ígéretek szintjén.

Keszegh Béla, Komárom polgármestere

Top