Ünnepi készülődés Komáromban

Kezdődik az ünnepi készülődés a városban, hiszen november 27-e már advent első vasárnapja. A már megszokott programokra és eseményekre lehet számítani idén is – a korábbinál valamivel gazdagabb kínálattal. Civilek és a város is szervez programokat, elsősorban a családokra és gyerekekre fókuszálva. Minden adventi vasárnap délutánján – nagyjából 16 órától 17.30-ig – forró italt kapnak a Klapka térre kilátogatók. Idén is lesz élő adventi naptár.

Kedden délelőtt meg is érkezett a fa

Karácsonyfa, koszorú, Kristóf Réka – első adventi vasárnap

A város karácsonyfáját most is a főtéren állítják fel az első adventi vasárnap előtt – ez kedden délelőtt meg is történt. Idén is lakossági felajánlások közül választották ki a legformásabb darabot. A korábbi évekhez képest kissé alacsonyabb – nagyjából 9 méter magas. A megszokott díszek kerülnek rá, ahogy a belváros is karácsonyi díszkivilágítást kap. Nem marad el az adventi koszorú feldíszítése sem a Villa Camarum Polgári Társulás civiljeinek szervezésében.

November 27-én, az első adventi vasárnapon 16:30-ra várják a családokat a Klapka térre: fellép a Cantus Iuventus kórus, majd az egyházak (katolikus, református, evangélikus és baptista) képviselői megáldják a koszorút, végül Kristóf Réka énekel. Az adventi koszorú első gyertyáját nem sokkal 17 óra után gyújtják meg – tudtuk meg Kiss Rékától, a civil szervezet vezetőjétől.

Keszegh Béla polgármester elmondta, a város idén is ingyenjegyeket biztosít a kilátogató családoknak, melyek forró italra válthatók be egyes belvárosi kávézókban és vendéglátóhelyeken – ez mind a négy adventi vasárnap délutánján így lesz, a város a helyi vállalkozókat is támogatja ilyen módon. Hozzátette, egy további kisebb meglepetésre is számíthatnak a komáromiak.

Családi koncert és acapella – második adventi vasárnap

Advent második vasárnapján, december 4-én is folytatódnak az ünnepi programok. 16 órától a Villa Camarum meghívására Farkasházi Réka és a Tintanyúl lép fel az Egressy Béni Városi Művelődési Központban, majd a Klapka téren a For You acapella koncertjével folytatódik az ünnepi műsorfolyam. A második gyertyát negyed hatkor gyújtják meg az adventi koszorún. Emellett kürtőskalácsot is árulnak majd a főtéren.

Mézeskalács, játékok, Kuttyomfitty – harmadik adventi vasárnap

A harmadik vasárnapon, december 11-én a város szervez mézeskalácssütést a Klapka térre, 15 óra és 18 óra között. Karácsonyi finomságok, sült gesztenye és különböző játékok is lesznek a városi szabadidőközpont bevonásával – Grassl Ferdinánd pedig zenél. 16 órától a Kuttyomfitty Társulat a Betlehem csillaga című előadásával kedveskedik a gyerekeknek az Egressy Béni Városi Művelődési Központban. Az ünnepi gyertyagyújtás 17.15-kor lesz.

Gyerekfoglalkozások, fényfestés – negyedik adventi vasárnap

Advent utolsó vasárnapján, december 18-án már 14 órától várják a gyerekeket a Tiszti pavilon dísztermébe. Lesz kézművesház, mézeskalácsok gyúrása, díszítése és sütése. 16.30-tól Süll Kinga kórusának ünnepi koncertjére kerül sor a Klapka téren, majd Koczkás Eszter koncertje következik. Végül, nem sokkal délután 5 óra után, meggyújtják az utolsó gyertyát is az adventi koszorún, egyúttal fénnyel festik meg a városházát.

A Klapka téren alkalmanként egyedi karácsonyi ajándékokat lehet majd vásárolni, elérhetőek lesznek a térség kézműves-termékei is. Egyelőre még szervezés alatt van, de valószínűleg a városi korcsolyapályán Mikulás-party lesz – amennyiben a terveknek megfelelően sikerül azt megnyitni de-cember 3-án.

(forrás: Komáromi Fotóalbum)

Élő adventi naptár

Idén is lesz Élő adventi naptár Komáromban, immár harmadszor. Ennek lényege, hogy az adventi időszakban, december elsejétől szentestéig minden nap más-más komáromi ház, lakás ablakát – vagy éppen kirakatot – díszítenek fel és világítanak ki az ünnepi játékba bekapcsolódó komáromiak. A dekorációban meg kell jelennie az aktuális dátumot jelentő számnak is – még bárki jelentkezhet az „Élő adventi naptár, Észak-Komárom” elnevezésű facebook-oldalon keresztül, ahol további részleteket is megtudhat.

Amellett, hogy a játék erősíti az ünnepi hangulatot a városban, egyúttal egy családi sétára is alkalmat kínál. Az említett oldalon egy térképen ugyanis megjelölik, hogy melyik városrészben található az aznapi feldíszített ablak, ám a pontos helyét már a családoknak kell megtalálniuk – mondta el kérdésünkre Kliment Andrea szervező.

Légy Te is karácsonyi angyal!

Idén 3. alkalommal szervez adománygyűjtési akciót a református Csillag óvoda. Az akció keretében egy-egy cipősdoboznyi karácsonyi ajándékot gyűjtenek, amit aztán a régió idősotthonaiba juttatnak el.

A jótékony akcióba három komáromi magyar iskola is bekapcsolódik, az Eötvös utcai, a Munka utcai és Jókai Mór Alapiskola, valamint a Szabadidőközpont. A cipősdobozokba, ajándéktáskákba illatos (pl. szappan, sampon, dezodor, borotvahab), édes (bonbon, csokoládé, cukorka, nápolyi), sós (sóspálcika, chips, mogyoró), meleg (kávé, tea, capuccino, zokni, sál), olvasnivaló (könyv, keresztrejtvény, szudoku), szívből jövő ajándék (üdvözlet, gyerekrajz, bögre) kerülhet. Az ajándékokkal teli cipősdobozokat december 10-ig lehet leadni az óvodában, az említett iskolákban és a Szabadidőközpontban.

(cs)

(Cikkünk a Delta eheti számában jelent meg.)

Top