Újabb rekordot dönthet a várlátogatók száma

Egyre többen kíváncsiak a komáromi várra. Ha marad az év első felében tapasztalt trend, akkor idén újabb csúcsot dönthet a központi erődbe látogató turisták száma.

erod

2013-ban még csak 6300 látogatót fogadtak a várban, néhány éven belül azonban megduplázódott a turisták száma, az elmúlt két évben több mint 12 ezren keresték fel. Idén július végéig 7436-an nézték meg a központi erődöt, ami több, mint eddig bármikor az év hasonló időszakát tekintve.

A komáromi Újvárat és Öregvárat 2004 óta látogathatja a nyilvánosság. A Pro Castello Comaromiensi civilszervezet tagjai az önkormányzat munkatársaiként vállalnak idegenvezetést. Biztonsági okokból az erőd egyénileg nem látogatható.

A fő szezonban június elejétől szeptember végéig hétköznapokon négy időpontban indul várséta idegenvezetővel, 9:00, 11:00, 14:00 és 16:00 órai kezdettel, szombaton összesen hét alkalommal, 10 órától 16 óráig óránként, míg vasárnap 3 ízben, 11:00, 14:00 és 16:00 órai indulással. Októbertől május végéig ennél ritkábban indul idegenvezetés. A turisták körbevezetése az erőd pénztárától indul, mely a városi rendőrség épületének hátsó részében található.

tablazat 2

Hat év alatti gyermekek ingyen léphetnek a várba, diákok, nyugdíjasok és egészségkárosultak számára a belépő 2 euró, felnőttek számára 3 euró, de például családi jegy is váltható 7 euróért. A jegyek árából befolyó bevételt a műemlék általános megóvására, fenntartására és bemutatására fordítják.

A várat felkeresők 70 százaléka hazai, illetve Csehországból érkezik. Mintegy negyedrészük Magyarországról jön, a maradék 5 százalék pedig szerte a világból: főként uniós állampolgárok, illetve amerikaiak, japánok, ausztrálok és törökök.

További részletek olvashatók a várról és látogatásáról a Komárom város honlapjáról is elérhető www.pevnost.komarno.eu weboldalon.

(csá)

Top