Több mint 30 kutyát ivartalanítottak

PERBETE.  Egyre több településen jelentenek problémát a kóbor kutyák. Bár többnyire ártalmatlan kutyákkal lehet találkozni, mégis félnek az emberek. Ez természetes is, hiszen bármikor megtörténhet a baj, így az emberek többsége megijed, ha egy egyeddel vagy akár egy egész csoport kóbor kutyával találkozik.

Perbetén az elmúlt napokban az Állatvédő Egyesület önkéntesei több mint harminc kóbor kutyát ivartalanítottak és azonosítóval láttak el. Az egyesület elnöke, Pavla Dugovičová elmondta, a község önkormányzata a 30 eurós ivartalanítási összeget a befizetett kutyaadóból téríti, a beavatkozás többi költségét az önkéntesek állták.

Kutyák ivartalanítása 1

Továbbá elmondta, amennyiben kan kutyusa vagy kandúr macskája van, érdemes ivartalanítani őket, hacsak nem zárt környezetben élnek és nem tudnak kóborolni vagy elszökni a tüzelési időszak alatt. Főleg a kandúr macskák azok, akik könnyebben elmennek az otthoni környezetből. Azt is érdemes tudni, hogy az ivartalanítás után pár hét elteltével, sokkal nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb állatok gazdái lesznek, mint azelőtt, mivel hormonális változás következik be pozitív irányba.

Az ivartalanítás nem egy költséges dolog. A műtét rutin jellegű, egy hét alatt a kutya el is felejti az egészet, szövődménye ritkán van.

(miriák)

KH felvétele

Top