Tizenöt éves problémát sikerült orvosolni

Komárom. Múlt szerdán reggel munkagépek zajára ébredtek a Szabadság utca lakói. Homlokrakodó, emelő, teherautó és daru tartott a kutyafuttató felé. Az egész napos munkálatok végére, melyet a komáromi városi rendőrség tagjai felügyeltek, elszállították a területen tizenöt éve hánykolódó betonelemeket. Így végre teljes mértékben használhatóvá vált a közel négy évvel ezelőtt kialakított kutyafuttató.

A lakosok az idők folyamán többször is kérték a mindenkori városvezetéstől, hogy az akkor még „senki földjének” számító területről távolítsák el a balesetveszélyes és nem igazán szép látványt nyújtó betonelemeket, de a válasz minden esetben ugyanaz volt: túl költséges lenne.

Négy évvel ezelőtt aztán kutyafuttatót létesített a város az egykori Szabadság utcai iskola mellett parlagon heverő, „L” alakú részen, ami akár tökéletesen meg is felelt volna a célnak, ha nincsenek rajta a hatalmas betonelemek. Elszállíttatásukat azonban a magas költségek miatt továbbra sem vállalta fel senki. Így viszont a kutyások csupán a terület mintegy felét tudták használni, pedig a futtató egyre népszerűbb lett a közeli Bene városrészben élő kutyások körében is.

Az egyik gazdi, Németh Ildikó megunva a bosszantó helyzetet, az elmúlt hónapokban több alkalommal is panaszkodott a közösségi oldalon az áldatlan állapotokra. „A posztot látva úgy gondoltam, segítenünk kell, hiszen a kutyatulajdonosok évente fizetik a kutyaadót, amiért cserébe túl sok mindent nem kapnak – tájékoztatott Horváth Attila képviselő, aki a városvezetés felé is jelezte a problémát. – Az adók összegéből a város a kutyaürülék gyűjtésére szolgáló szemetesek kihelyezését, ürítését fizeti, valamint havonta támogatja a menhelyet. Sajnos a tervezett korszerű, új kutyamenhely kialakítása egyrészt a pandémia miatt, másrészt azért nem valósult meg, mert a projekt elindításához szükséges összeget mi, ’kutyás’ képviselők abból a 10-10 ezer eurós keretből szerettük volna összeadni, amelyről a korábbi években mindenki maga dönthette el, hogy milyen fejlesztésre, javításra ajánlja fel. Ezt a gyakorlatot azonban a folyamatos gáncsoskodások miatt beszüntettük. Annak viszont örülök, hogy a szóban forgó futtatóban elmozdultunk a holtpontról.”

Bár Horváth Attila megkeresésére a városvezetés nyitott volt a probléma megoldására, szakembereik előzetes számításai alapján a betonelemek elszállíttatása leghamarabb jövő évben jöhetett volna szóba. Az, hogy végül már most elszállították a betontömböket, Ruman Patrik közbenjárásának köszönhető: helyi vállalkozók segítségével múlt szerdán kitisztították a területet. „Két kutya gazdájaként át tudom érezni a kutyatulajdonosok problémáját, akik a lehető legjobb, legbiztonságosabb környezetben akarják tudni kedvenceiket, ahol szabadon futhatnak, játszhatnak” – nyilatkozta lapunknak Ruman Patrik.

„Örülök, hogy a közösségi oldalon tett bejegyzésemre több képviselő reagált, és végül megoldás született. Nagyon jó kis közösség alakult ki a gazdikból, akik sokat tesznek azért, hogy a futtató kulturált legyen. A most kitakarított részben lesz még munka, de azt már mi önerőből, összefogással is megoldjuk” – sommázta Németh Ildikó.

(JN)

(Cikkünk a Delta augusztus 30-i számában jelent meg.)

Top