Testületi ülés: a harmadik felvonás

KOMÁROM. A képviselők pontot tettek a három héttel ezelőtt megkezdett testületi ülés végére. Ezúttal rábólintottak a komáromi hűségkártya bevezetésére, a kaszárnya körüli aggodalmak és kérdések is nagy hangsúlyt kaptak, a hivatal szerkezeti átalakítása és az osztályvezetői posztok körül viszont maradt a homály.

 

Múlt csütörtökön folytatódott a három héttel ezelőtt megkezdett testületi ülés. Andruskó Imre már az elején a városi hivatalban történt személycserékről érdeklődött, és kifogásolta, hogy a képviselők nem kaptak pontos tájékoztatást, nem tudják, ki vezeti az egyes osztályokat. A főellenőr, Csintalan Miklós beszámolója további, a hivatal munkáját érintő kérdéseket vetett fel. Mint kiderült, a városi hivatalban nincs olyan munkakör, amelyhez az uniós projektek figyelése és koordinálása tartozna, holott ennek létrehozására a polgármester korábban ígéretet tett. A képviselők ezúttal is rávilágítottak, a város honlapján még szeptemberben is a régi hivatali struktúra szerepelt. Többen említették a káoszháza kifejezést, Stubendek László polgármester azonban nem értett egyet a megnevezéssel, véleménye szerint épphogy a rend felé tartanak.

A testületi ülés hangsúlyos része volt a Bastrnák Tibor által beterjesztett hűségkártya kérdése. A képviselő elmondta, korábban már létezett ilyen kártya, akkor 3500 polgár élt a kedvezményekre jogosító lehetőséggel, és elsősorban a nyugdíjasok használták ki. Szerinte a kártyának szimbolikus jelentősége lenne, ezen kívül segíthet a helyi kisvállalkozóknak és kereskedőknek, hogy visszaszokjanak hozzájuk a lakosok a multikkal szemben. A képviselők többsége támogatta a kezdeményezést, azonban többen is módosításokat javasoltak. Ezek alapján végül úgy döntött a testület, a kedvezményekre jogosító, 5 euróval feltöltött kártyát 15 éves kortól igényelhetik azok a komáromiak, akiknek nincs tartozásuk a város felé. A téma legközelebb a decemberi testületi ülésen köszön vissza, a költségvetés tárgyalásánál.

Fekete Tamás hivatalvezető a kaszárnya tetejének felújításáról számolt be. Mint mondta, jelenleg 65-70 százaléknál tartanak a munkálatok, a város pedig 90 százalékos szintnél számláz a kivitelező Darton vállalatnak. Gráfel Lajos koordinátor hozzátette, magas színvonalon folyik a munka, a minisztériummal pedig jelenleg is tárgyalnak, hogy az október végi határidőt november végéig kitolják. A képviselőket elsősorban az érdekelte, hogyan van bebiztosítva a város arra az esetre, ha nem készülnek el időben a tető felújításával, és emiatt a minisztérium esetlegesen visszavonja a támogatást. Többen kiemelték, a kivitelező cég mindenképp megkapja a pénzt a munkáért, azonban nem mindegy, hogy ez a várost terheli-e vagy a minisztériumi támogatásból történik meg. Fekete Tamás válaszából kiderült, a képviselők által jóváhagyott áthidaló hitel és a banki garancia segít majd abban az esetben, ha nem készülnek el határidőre. Korpás Péter ismét az építésfelügyelő személye körüli kérdésekre hívta fel a figyelmet. Mint már korábban is elmondta, a Szlovák Építészkamarától kapott tájékoztatás szerint a jelenlegi építésfelügyelőnek, Szalay Károlynak nincs megfelelő képesítése egy ilyen építkezés felügyeletére. A teremben ült az említett szakember is, aki úgy nyilatkozott, érvényes felügyelői papírokkal rendelkezik, viszont a vizsgát régen tette le, és az építészkamaránál szereplő dokumentumok nem lettek aktualizálva, nemrég azonban pótolta ezt. Arra is többen rákérdeztek, mi alapján választották ki az építésfelügyelőt. Stubendek válaszában elmondta, öröm volt, hogy helyi cég nyerte a kivitelezést, így javasolták, az építésfelügyelő is legyen helyi, könnyen elérhető szakember. Šimon Péter, a Darton ügyvezetője is felszólalt, mondván, október végére remélhetőleg elkészülnek a munkálatok 90 százalékával, ebben az esetben pedig valószínű, hogy a minisztérium meghosszabbítja a határidőt.

Stubendek László a városi hivatal szervezeti átalakításáról is beszámolt. Mint mondta, a Szociális Osztály élére Ádám Zita, a Védelmi Osztály élére Siliga Vilmos, a Közös Építészeti Hivatal élére Bolyo Róbert, a Szervezési Osztály élére Zahorec Edit került. Az iskolaügyi hivatal és a fejlesztési főosztály vezetői posztjára zajlik a pályázatok kiértékelése. Andruskó kiemelte, az interneten fellelhető anyagok sok esetben nem fedik egymást, így nehéz tájékozódni belőlük. A neten ugyan szerepelnek a nyertes pályázók nevei, azonban nem világos, hogy a polgármester kinevezi-e őket, mikor teszi meg ezt, illetve addig ki vezeti az érintett osztályokat, hiszen a korábbi vezetőknek szeptember 30-án lejárt a megbízatásuk. Ismét elmondta, az elbocsátások során ugyan nem történt törvénysértés, de sportszerűtlen volt néhány korábbi alkalmazottal szemben. Bastrnák Tibor kérdéseivel pedig gyakran maga a hivatal sem tudott maradéktalanul megbirkózni.

Az ülés végén a képviselők a kosárlabda csapatnak 9000 euró támogatást szavaztak meg. Szénássy Tímea javasolta, hogy a szabadidőközpont épületének eladásából származó 266 ezer eurót a városi oktatásügybe forgassák vissza, Less Károly módosítása nyomán pedig végül úgy fogadták el a határozatot, hogy az említett összeget konkrétan a szabadidőközpont és a speciális iskola problémáinak megoldására fordítják majd.

sza

(Cikkünk a Delta október 12-i számában jelent meg)

Top