Tényleg ennyit érdemelnek a vállalkozók?

Lassan itt a 2020-as év vége és Szlovákia mindennapjait még mindig a koronavírus-járvány hatásai és következményei határozzák meg.

Természetesen a mostani, második hullámra is készült mind egészségügyi, mind pedig gazdasági terv, a kivitelezésük azonban több helyen foghíjas. A következő sorokban a Matovič-kabinet vállalkozásokat megsegítő akciótervét tekintjük át. Mikor világossá vált, hogy a kormány nem szeretné elengedni a vállalkozók kezét, és folytatja a gazdasági elsősegélyprogramját, több vállalkozó, köztük én is, nagyon megörültem, fellélegeztem. Az elsősegély hosszas tanulmányozása, valamint a vállalkozói szövetségünk felé érkező több tucat visszajelzés után azonban jött a feketeleves, és kénytelenek voltunk rádöbbenni, hogy nem épp erre számítottunk. Sajnos ki kell mondani, a kormány gazdasági mentőcsomagja, így, ebben a formában nem sokat ér.

A legtöbben sajnos egyáltalán nem tudnak támogatást igényelni. Az okok a következők:

1. A támogatás legfőképpen az alkalmazottak bérezésére irányul, tehát nem vették figyelembe az összes munkáltatói formát, így például azok után, akik nem alkalmazottak, csak számláznak (vállalkozói vagy megbízási jogviszony), már nem jogosult támogatást kérni a vállalkozó.

2. Sok mikro- és kisvállalkozásnak egyáltalán nincs alkalmazottja, viszont bevételkiesése annál inkább. Az ő esetükben ugyan lehet bevételkiesés után támogatást igényelni, de mindössze 315 euróig. Ezt azonban csak az egyszemélyes, vagy az egyéni vállalkozások tehetik meg. A többszemélyes tulajdonú vállalkozások már nem jogosultak ilyen támogatásra. 

Nagyon sokan vannak, akik viszont azért nem igényelnek támogatást, mert egyszerűen nem éri meg számukra. Míg az egyik oldalon a megítélt támogatás összege egyeseknek nem elégséges vállalkozásuk fenntartásához, a másik oldalon viszont olyan mennyiségű adminisztrációs terhet von maga után a megpályázása, valamint a dokumentálása a későbbi esedékes ellenőrzések miatt, hogy a vállalkozók kétszer is meggondolják a támogatás igénylését. Már az első hullám alatt is érezhető volt ez a tendencia a vállalkozók részéről, és sajnos a második hullámra ez még inkább erősödött.

A megoldás egyszerű!

Véleményem szerint, ha a korlátozások szigora és a vállalkozások nem hatékony támogatása tartósan megmarad, annak az lesz a következménye, hogy rengeteg kisvállalkozó idő előtt lehúzza a redőnyt. Pedig a megoldás nagyon egyszerű.

1. A bérezések támogatásánál vegyék figyelembe az összes munkáltatói formát!

2. A vállalkozó a bevételkiesés esetében jogosult legyen támogatást kérni minden vállalkozói forma esetén! A támogatás mértéke pedig a 2019. évi adott hónap forgalma mértékében legyen megszabva.

Ha ezeket az intézkedéseket bevezetnék, a vállalkozói szektor valószínűleg kibírná ezt a nagyon nehéz időszakot. Viszont, ha az intézkedéseket nem a vállalkozói igényeknek megfelelően, hanem a bürokraták gondolkodásával állítják össze, rövidesen nagyon nagy bajban lesznek vállalkozóink, és általuk a lakosok is.

Iván Tamás,
a Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetségének elnöke,
a Baross Alapítvány igazgatója 

Top