Támadnak a harlekinkaticák

Térségünkben a piros színű, hétpettyes, kifejezetten hasznos katicabogár őshonos, ám évről évre több ázsiai harlekinkatica jelenik meg. Utóbbiak egyre több bosszúságot okoznak: nemcsak csípnek, de sárga, bűzös váladékot is kibocsátanak, amit nehéz eltávolítani.

Harmonia axyridis

A kedves, őshonos katicák rokonait, a harlekinkaticákat (Harmonia axyridis) Délkelet-Ázsiából telepítették be Európába a kártevők elleni biológiai védekezésül. A behurcolt rovar mára nagyon elterjedt, az elmúlt évtizedben egyre nagyobb rajokban tűnik fel.

Magyarországi hírek szerint főleg a Duna túloldalán, Győr és Tatabánya környékén tapasztaltak harlekinkatica inváziót, ezrével leptek el házakat. Nálunk ennyire még nem tömeges a jelenlétük, de Komáromban és a járásbeli falvakban is feltűntek – függönyökbe kapaszkodva, falak repedéseiben megbújva, ablakokon nyüzsögve, autók nyílásaiban megtelepedve.

Mint sok más katicafajnak, a harlekinkaticának is a levéltetvek, pajzstetvek és levélbolhák az elsődleges táplálékai, melyek termesztett növényeink fő kártevői. Küllemre hasonlít az őshonos hétpettyes katicákhoz, de annál nagyobb méretű és változatosabb színezetű, a halvány sárgától a narancs-piroson át az egészen feketés színűig, a sokpettyestől a foltosig több formájával is találkozhatunk. Egy évben több nemzedéke is van, 2-3 évig élnek.

A harlekinkatica ugyan valóban igen hatékony a levéltetvek ellen, azaz a biológiai növényvédelemben, viszont mára túlszaporodott, és több gondot okoz, mint amennyi hasznot hoz. Tömeges jelenlétével kiszorítja és ténylegesen pusztítja is az azonos táplálékot fogyasztó honos rovarokat, a hétpettyes katicát is. Növényvédelmi szempontból is kártevő, ugyanis nyár végén és ősszel, mikor az elsődleges táplálékai már nincsenek jelen kellő mennyiségben, az érő gyümölcsöket (őszibarackot, szőlőt, almát, körtét) fogyasztja.

harlakin3

Lakóépületekben az őszi-téli hónapokban jelennek meg tömegesen, ami azért rossz, mert testükből sárga, bűzös váladékot eresztenek ki, és a szagot nagyon nehéz semlegesíteni. Sepréssel is eltávolíthatók például a ház faláról, ám ekkor gyakrabban sérülnek a bogarak, melynek hatására testváladékuk a falra kerül, elszínezve és szennyezve azt. Ezt elkerülendő, a leghatékonyabb porszívóval összegyűjteni a rovarokat, de ezt követően azonnal ki kell üríteni a porzsákot és javasolt a harlekinkaticák elpusztítása is.

A bogarak csípése viszont ártalmatlan, egy kisebb duzzanatot okoz, ami normális körülmények között hamar elmúlik. Nagy ritkán elfordul, hogy az emberi szervezet érzékenyen reagál a rovarral való érintkezésre, ezért kézzel való összegyűjtés esetén védőkesztyű viselete ajánlott.

(cs)

Top