Rend lehet végre a harcsási gyűjtőudvaron

KOMÁROM. A Harcsás területén található szemétlerakóban szemmel láthatóan egyre inkább tarthatatlan a helyzet. A gondot elsősorban a felhalmozódó műanyag hulladék jelenti. Úgy tűnik, az önkormányzat most pontot tesz a több éve húzódó probléma végére.

12304155_10204952846890140_2777854737656960653_o

Komárom városa a Harcsás területén található gyűjtőudvarban oldja meg a szelektált hulladék tárolását. Több típusú szemét között a papír, az üveg és a műanyag mennyisége a meghatározó, de építkezési hulladék, gumi, fém vagy elektronikai hulladék tárolását is biztosítják. Az elmúlt időszakban a papír és az üveg értékesítése és elszállítása folyamatos volt, viszont a szelektált műanyag hulladék hosszú ideje halmozódik. A gazdasági válság leginkább ennek a típusnak az újrahasznosítását befolyásolta, ami megnehezítette az értékesítést. Komáromban 2012 februárjától halmozódott a műanyag, egyre nagyobb dombokat formálva, jelenleg pedig már a kerítés oldalát feszíti, megtelítve az egész udvart. Egyes becslések szerint a mennyiség már meghaladhatja a 200 tonnát.

A jelenlegi városvezetés tavaly óta igyekezett megoldást taláni, nyár elején egy kisvállalkozóval kötöttek is egy anyagilag előnyös együttműködést a műnyaghegyek eltüntetésére, ám később kiderült, komolytalan partnerről van szó.

Az ősz folyamán meghatározó feldolgozókkal kereste a kapcsolatot a város. „A szlovák oldalon nem mutatkozott komoly érdeklődő, így került a képbe a magyarországi Jász-plasztik és a MÁV-Rec, előbbi 25, utóbbi 15 éves tapasztalattal és komoly referenciákkal a hulladékértékesítés terén. A műanyag feldolgozása egy több lépcsős folyamat a végső felhasználóig, kezdve a válogatástól – mivel elsősorban a PET palackokat tudják újrahasznosítani – a préselésig, majd a szállítástól a felhasználásig. Ezért húzódott az egyeztetés, majd a több lépcsős szerződés aláírása” – mondta el Komárom alpolgármestere, Keszegh Béla.

A megegyezés alapján a műanyag szemetet Komáromban, egy helyi vállalkozó bevonásával válogatnák szét és préselnék bálákba, majd ezt követően szállítanák tovább. „A folyamat beindulása nem csupán esztétikai kérdés, a rendrakáson kívül az anyagi oldala is meghatározó. Az értékesített műanyag tonnájáért a magyarországi cég 45 eurót fizet, de a július elsejéig – míg az új törvény előírásai érvénybe lépnek – a várossal jelenleg együttműködő ENVI-Pack is tonnánként 25,50 eurót fizet környezetvédelmi dotáció gyanánt. Ebből adódóan a sikeres tárgyalások eredménye az lehet, hogy a város eddigi szégyenfoltját nem csak fel tudjuk számolni, de egy jelentős bevételi forrás is lehet” – árulta el a részleteket Keszegh Béla.

Előreláthatólag januárban még a szerződések véglegesítése (hivatalos fordítás), előkészületek zajlanak, majd ezt követően indulhat be a műanyag szemét fokozatos elszállítása a gyűjtőudvarból. A városi hivatal elképzelései szerint a műanyaghegyek eltávolítása után szeretnének teljesen rendet rakni az udvarban, és a jövőben a fokozatos elszállítást biztosítani.

A szelektált hulladék feldolgozása körül az év elejétől fontos változások léptek érvénybe, amelyek közül több július elsejével indul. Ez minden települést, önkormányzatot érinti, ezért a közeljövőben ezzel részletesebben foglalkozunk.

(d)

Top