Rákötnék az Apálinál lévő holtágat a Vágra

Komárom. Az Apáli-sziget alatti holtágat, amelybe csak magas vízállás idején kerül víz, újra rákötnék a Vág folyóra, ezzel felélesztve a természetvédelmi területet. Egyúttal – megfelelő szabályozás mellett – az emberek számára is hozzáférhetővé tennék, ráadásul a komáromi kajakosok is használhatnák a megújuló vízfelületet. Egyelőre csak tervekről van szó.

térkép

Erről Dúcz József, a Vízgazdálkodási Vállalat pozsonyi telephelyének igazgatója és Bastrnák Tibor, a Híd parlamenti képviselője számoltak be Komáromban tartott sajtótájékoztatójukon – melyen a kerékpárbarát árvízvédelmi gátak építéséről is szó esett.

Bastrnák Tibor elmondta, néhány évvel ezelőtt merült fel először, hogy az Apáli-sziget szomszédságában található holtágat újra összekössék a Vág folyóval. Az ötlettel a komáromi kajak-kenu klub hozakodott elő, arra hivatkozva, hogy sportolóik így használhatnák a mellékágat, és nemcsak a folyóvízben tudnának edzeni. Akkor a Vízgazdálkodási Vállalatnak nem volt lehetősége ilyen beruházásra, a közeljövőben azonban meg tudnák valósítani.

Dúcz József rámutatott, az utóbbi években több hasonló beavatkozás is zajlott a Morva, illetve a Duna mentén, amikor a folyók kiszáradó mellékágait újra megnyitották, vagyis összekötötték a főággal. Ezek egyszerre szolgáltak árvízvédelmi, környezetvédelmi és rekreációs célokat. Térségünkben a legismertebb a nagyléli Duna-ág összekötése volt a fő Duna-ággal, amire még 2014-ben került sor – a revitalizációt kezdeményező Pozsonyi Regionális Természetvédelmi Egyesület (BROZ) azóta több természetbarát fejlesztést is végrehajtott a nagyléli szigeten, rendszeresen keresik fel diákcsoportok, de egyénileg is látogatható.

nagylel0Munkálatok a nagyléli Duna-ág rákötésénél, 2014-ben

A kérdéses holtág a Vág folyó bal oldalán helyezkedik el, a csónakházzal szembeni parton (nem keverendő össze a folyó másik partján elhelyezkedő Holt-Vággal), melybe csak magas vízállás esetén kerül friss víz a Vágból. Általában azonban nincs vízutánpótlás, a tó felmelegszik, elkezd kiszáradni, miközben a növény- és állatvilág is pusztul az oxigénhiány miatt. Dúcz József hangsúlyozta, ha újra összekötnék a Vág folyóval, élettel telne meg. Sőt, ezzel közelebb hoznák az emberekhez a gyönyörű természeti környezetet. A holtág újbóli összekötése a Vág folyóval árvízvédelmi szempontból is üdvös lenne, hiszen így árvízhelyzet idején kifolyási lehetőséget biztosítana.

A tervek még kezdeti szakaszban vannak, de egyelőre a környezetvédők sem emeltek kifogásokat a rákötés ellen. Egy fokozottan védett természetvédelmi területről van szó. Emiatt jelenleg kérdéses, hogy a jövőben milyen módon használhatnák az emberek az újjáéledő folyóleagázást –, de csónakkal, kajakkal biztosan be lehetne evezni. Akár a fürdőzés és strandolás is szóba jöhet, természetesen csakis a környezetvédelmi szabályok betartása mellett. Épületeket viszont biztosan nem lehetne ott emelni. A részletekről azonban csak a későbbiekben, az illetékes állami környezetvédelmi hatóságok állásfoglalása alapján, a civil környezetvédők véleményének figyelembe vételével döntenének.

Bastrnák Tibor hangsúlyozta, tekintettel arra, hogy magas fokozatú természetvédelmi területről van szó, már most tájékoztatják a lakosokat a tervekről, hogy ne merüljenek fel megalapozatlan aggályok. Hozzátette, ha a környékbeliek elutasítják a mellékági összekötést, nem fog megvalósulni, de ezzel elszalasztanánk egy környezetvédelmi és rekreációs szempontból is kívánatos lehetőséget.

(cs)

Top