Poliklinika létesül Gútán

Bővítik az orvosi szolgáltatásokat és a meglévő, Brünni téri egészségügyi központot is modernizálják Gútán. Új szakorvosok érkeznek és személyi felvonót is kialakítanak. Mindezt több mint 800 ezer eurós beruházásból valósítják meg.

Gúta központi szerepét kívánja erősíteni az új egészségügyi szolgáltatás bővítésének elképzelése, amelyről már többször is szó volt a gútai önkormányzat ülésein. Átfogó képet Viola Miklós, a testület egészségügyi szakbizottságának vezetője vázolt fel.

poli (4)

Érdeklődésünkre elárulta, hogy Gúta egy Európai Uniós pályázaton mintegy hétszázezer eurót fog lehívni, hogy az egészségügyi minisztérium tavaly belengetett elképzeléseinek megfelelően lényegében poliklinikát hozzon létre az egészségügyi központban. „A finanszírozás az EU-s pályázatnak csak az egyik része, mivel 15 százalékot nyújt az állam és van 5 százalékos városi hozzájárulás. Ez a projekt a szaktárca azon igyekezetét erősíti, hogy létrehozzanak integrált egészségügyi központokat, valami olyasmit, mint a poliklinika. Itt végezhetik el a feladataikat a körzeti és szakorvosok” – nyilatkozta Viola Miklós. Elmondta, ehhez szükséges, hogy az adott projekt keretében szakorvosok szerződjenek a központtal, mintegy tíz évre, így biztosítva azt, hogy valódi szándék vezérli a pályázót.

poliklinika (2)

„Fontosnak tartom, hogy Gúta ezen a téren is központként szerepeljen, számos kisebb település, úgy 20-30 kilométeres körzetben lakók számára megteremtenénk az egészségügyi ellátáshoz szükséges feltételeket és itt is vehetnék igénybe. Kialakításra kerülne hematológiai labor és négy szakrendelő is nyílhatna a több mint négyszáz négyzetméteres területen” – fogalmazott az orvos, aki egyben városi és megyei képviselő is. Ehhez a tervhez kapcsolódva ultrahangos munkahely is létesülne, valamint a város szociális koncepciójához illeszkedve (amiről korábban lapunk is részletesen beszámolt) a szociális terepmunka dolgozójának is irodája lehet a poliklinikán. Az elképzelések szerint személyi felvonó kialakítására is lenne lehetőség. Az egészségügyi központ épülete teljes külső szigetelést kap, a közelében további parkolók lesznek.

poli (2)

A kivitelezésre várhatóan 2019 tavaszán kerülhet sor. A Brünni tér 4-es szám alatt található városi rendelőintézetben jelenleg a körzeti és gyermekorvosokon kívül szülész-nőgyógyász, szemészet, bőrgyógyász és fogorvos, valamint diabetológus, illetve belgyógyász is várja a pácienseket.

Borka Roland

Top