Pártlisták mellett független összefogás

Hamarosan végleg eldől, kik indulnak a képviselői helyekért, illetve az ispáni pozícióért az ősszel esedékes megyei önkormányzati választásokon. Régiónk két meghatározó pártja közül az MKP önálló listával és megyeelnök-jelölttel, míg a Híd a Smerrel és az SNS-szel közösen indul, a jelenlegi megyeelnököt támogatva. Lesz viszont legalább egy független „lista“ is a Komáromi járásban: a Független Erők Csoportja négy megyei jelöltet kínál, két komáromi és két gútai városi képviselő fogott össze.

Pártlisták mellett legalább egy függetleneket tömörítő csoport is indul a november 4-i megyei választásokon. Múlt szerdán négy független városi képviselő sajtótájékoztató keretében jelentette be a közös indulást – két komáromi, Szénássy Tímea és Varga Tamás, valamint két gútai, Forgács Attila és Forró Tibor. Ők a Független Erők Csoportja – a „Fecske“.

SONY DSC

Szénássy Tímea, Forgács Attila, Varga Tamás és Forró Tibor augusztus 30-i sajtótájékoztatójukon

Elhatározásukat azzal indokolták, hogy sokan csalódtak pártokban, és ez is oka annak, hogy olyan alacsony az érdeklődés a megyei választások iránt – legutóbb a Komáromi járásban csupán 13 százalékos volt a részvételi arány. Elhangzott, indulásuk lehetővé teszi, hogy az emberek ne csak pártlistákra, pártkatonákra szavazhassanak, legyen független alternatíva is. A megyei önkormányzat ráadásul nagyon fontos döntések helyszíne, évi 180 millió euró sorsáról dönt, és fontos az is, hogy a déli régiók és a magyar lakosok hangja megjelenjen a megyei parlamentben – például olyan jelentős kérdésekben, mint Komárom majdani elkerülő útjának nyomvonala, amellyel megyei szinten is foglalkoztak az elmúlt években, mégsem jutott el a híre régiónkba. „Mi olyan négy képviselő szeretnénk lenni, akiknek emlékeznek majd a nevére az emberek“ – jelentette ki Forgács Attila azzal kapcsolatban, hogy jelenleg az emberek többsége legfeljebb 1-2 jelenlegi Komáromi járásbeli megyei képviselőt tud megnevezni a 8 közül.

Egyetlen megyeelnök-jelölt mögé sem állnak be, viszont mindenkivel készek az együttműködésre, kivéve a szélsőségesekkel. Kampányukat saját forrásból finanszírozzák, és saját zsebükhöz is igazítják, nem áll mögöttük semmilyen nagy szponzor. Hangsúlyozták, a független gondolkodást akarják képviselni, nem szavazógép módjára teljesíteni a pártutasítást, és szeretnének hozzájárulni ahhoz, hogy egy értékes, a polgárok érdekét szolgáló javaslat ne bukjon el a pártok szembenállása miatt.

A Híd a Smerrel és az SNS-szel

A Híd párt Országos Tanácsának ülése után, augusztus 26-án jelentette be, hogy a három kormánypárt (a Smer, az SNS és a Híd) együtt, vagyis közös listával indul a megyei választásokon Nyitra megyében. A koalíciós együttműködés azt is jelenti, hogy mindhárman közös megyeelnökjelöltet, a jelenleg is hivatalban lévő Milan Belicát támogatják (a megyefőnöki tisztségért induló jelöltekkel részletesebben keretes írásunkban foglalkozunk). A jelenlegi megyeelnök támogatása a Híd szempontjából azért is érdekes, mert Belica a korábbi választások során a magyarellenes összefogás kulcsfigurája volt, ráadásul négy éve legfőbb ellenfelét, Tomáš Galbavýt támogatták. (Galbavýnak ugyan sikerült bejutnia a második fordulóba, ám ott a Híd által is támogatott jelölt Belicával szemben végül alulmaradt.)

Jobbágy József 1
Négy éve csak Jobbágy József  lett megyei képviselő a Híd listájáról

„A Smerrel és az SNS-szel kötött koalíció  hosszadalmas tárgyalások eredményeként jött létre, amelyek pár hónappal ezelőtt a Magyar Közösség Pártjának képviselőivel folytatott egyeztetésekkel kezdődtek“ – közölte lapunkkal a Híd sajtóosztálya. Mint írták, a kormánypárti koalícióra elsősorban az extrémizmus elleni összefogásként tekintenek, s úgy vélik, hogy a hárompárti megyefőnökjelölt, Milan Belica az az elnökjelölt, aki meg tudja akadályozni a szélsőséges Milan Uhrík győzelmét.

Csóka Lajos, a Híd komáromi járási elnöke azt is elárulta, a három kormánypárt a járásban már elosztotta a helyeket. A nyolcas listán hat jelöltet a Híd – Szendi László, Jobbágy József, Ágh László, Cúth Csaba, Molnár Marián és Farkas Károly, egyet-egyet pedig a Smer – Anna Žigová – és az SNS – Klaudia Bertoková – ad. Négy éve a Komáromi járásból a párt színeiben mindössze egy képviselő, Jobbágy József szentpéteri polgármester szerzett képviselői mandátumot.

MKP: önállóan, saját elnökjelölttel

A pártok közül a Magyar Közösség Pártjában zárult le legkorábban a jelöltállítás folyamata – még május első felében. Miután az MKP és a Híd elnökének országos szintű egyeztetése nem hozott eredményt, az MKP Komáromi járási vezetése az önálló indulás mellett döntött. A párt komáromi listájáról lapunknak korábban Becse Norbert járási elnök úgy nyilatkozott: egy erős, ütőképes csapatot sikerült felállítaniuk, hiszen olyan jelöltek szerepelnek rajta, akik minden szakpolitikai területet lefednek. „Talán csak annyi hiányérzetem van, hogy a listánkon nem szerepel női jelölt“ – tette hozzá Becse.

megye
Farkas Iván, az MKP megyeielnök-jelöltje

A párt a Viola Miklós, Becse Norbert, Horváth Árpád, Varga Péter, Földes Csaba, Gyarmati Tihamér, Knirs Imre, Orosz Örs összetételű „nyolcassal“ (közülük négyen jelenleg is megyei képviselők), és Farkas Iván személyében önálló megyeelnökjelölttel vág neki a választásoknak. Utóbbiról május végén döntött a párt Kerületi Tanácsa. Farkas, aki az egyedüli magyar megyeelnökjelölt Nyitra megyében, lapunknak korábban adott interjújában elmondta, nem úgy tervezte, hogy harcba száll a megyeelnöki posztért, ám mivel jelentős számú helyi szervezetben jelölték megyeelnök-jelöltnek, végül elvállalta az indulást.

Függetlenek, egyéniben

Néhány ismertebb politikusról is már tudjuk, hogy függetlenként szeretné megmérettetni magát a megyei választásokon. Komárom polgármestere, Stubendek László kérdésünkre megerősítette, gyűjti a függetlenként való induláshoz kellő aláírásokat, és egy újabb választási ciklusban igyekszik bekerülni a megyei közgyűlésbe. Úgy tudjuk, felmerült az is, hogy csatlakozik a Független Erők Csoportjához, ám ebben az ügyben az érintettek nem kívántak nyilatkozni.

stubi
Stubendek László függetlenként indul

Petheő Attila, a Csemadok járási elnöke, megyei képviselő ugyancsak indul a választáson, ezúttal azonban ő is függetlenként (négy éve Stubendek Lászlóhoz hasonlóan az MKP színeiben indult). Less Károly komáromi városi képviselő szintén megerősítette indulási szándékát függetlenként, mint mondta, az ehhez szükséges aláírásokat hétfőn juttatja el Nyitrára, a választási bizottsághoz.


Elnökjelöltekből nincs hiány

„Magyar ajkú elnökjelöltnek akkor lenne esélye a győzelemre az egy fordulós választáson, ha legalább négy fajsúlyos (nem „pehelysúlyú”) szlovák ajkú jelölt indulna, és nem indulna más magyar ajkú elnökjelölt“ – nyilatkozta korábban lapunknak Farkas Iván. Úgy tűnik, hogy eddig minden az MKP önálló megyeelnökjelöltjének elképzelése szerint történik: rajta kívül más magyar jelölt ugyanis nem indul a megyefőnöki tisztségért, szlovák vetélytársai közül pedig, akik pontosan négyen vannak, egyik sem számít „pehelysúlyúnak“.

Közülük a legnagyobb eséllyel a jelenlegi megyeelnök, Milan Belica száll versenybe: a Smer, az SNS és a Most-Híd támogatásával induló politikus „egyeduralkodó“ Nyitra megyében, még egyetlen megyei választáson sem sikerült legyőznie őt senkinek. Nagyon úgy néz ki, hogy ezúttal sem lesz ez másként.

Harcba száll a megyeelnöki székért Ján Greššo megyei képviselő is. A nyitrai Andrej Bagar Színház volt igazgatóját a jobboldali ellenzéki pártok: az SaS, az OĽaNO, a KDH, a NOVA, a Šanca és az OKS támogatja. Greššo egyébként nem először szeretne megyefőnök lenni: 2005-ben az SDKÚ színeiben már indult a posztért. Nem lehet leírni Peter Oremus, nyitrai városi képviselőt sem, aki függetlenként indul – Greššóhoz hasonlóan nem először: 2013-ban szintén függetlenként a voksok 10 százalékát szerezte meg. Oremus a 2016-os parlamenti választáson még az Igor Matovič vezette OĽaNO (Egyszerű Emberek) listáján szerepelt, nagy valószínűséggel tehát – megosztva a szlovák jobboldali szavazókat – Greššo győzelmi esélyeit csökkenti.

Önálló megyefőnökjelöltet állít a Kotleba-féle Néppárt is. A szélsőségesek Kotleba eddigi Besztercebánya megyei hivatalvezetőjét, Milan Uhríkot indítja. Szakemberek szerint ő lehet Belica legfőbb kihívója. Uhrík azonban ennél többre vágyik, célja, hogy Nyitra megyében megismételje Marián Kotleba négy évvel ezelőtti besztercebányai sikerét. Erre meg is van az esélye: a kormánypártok (belső használatra készült közvélemény-kutatások során mérték a szélsőségesek támogatottságát Nyitra megyében) által kiszivárogtatott információk szerint Uhrík komoly támogatottsággal bír. Ráadásul rejtőzködő szavazói is szép számmal lehetnek. Uhrík egyetlen nagy esélye lehet, hogy idén először nem két-, hanem egyfordulós rendszerben dől el, ki lesz a következő megyeelnök.


(csaba, langschadl)

(Cikkünk a Delta szeptember 4-i számában jelent meg.)

Kapcsolódó cikkeink:

Lesz-e magyar megyefőnök Nyitra megyében?

Kinyílt a megyei bőségszaru

Megye vagy nem megye?

Láthatatlan önkormányzat

 

Top