Összefognak a Duna-régió kisebb városai

November 7. és 10. között Duna menti városok képviselői látogattak Brüsszelbe, köztük Észak-Komárom képviseletében Less Károly önkormányzati képviselő. A tanulmányút egy nemzetközi projekt keretében valósult meg, melynek fő célja, hogy csökkentse a folyó menti régiók egyenlőtlenségeit a térségek közötti együttműködés, illetve a kohéziós alap forrásainak felhasználásával.

Az unió társfinanszírozásával megvalósuló Flowing in the Danube projektben hét ország kilenc kisebb városa vesz részt: Ulm (Németország), Krems (Ausztria), Észak- és Dél-Komárom (Szlovákia-Magyarország), Mohács (Magyarország), Vukovár (Horvátország), Vidin (Bulgária), Calafat (Románia), Rusze (Bulgária) és Giurgiu (Gyurgyevó, Románia).

A városok delegációja novemberben Brüsszelben járt, ahol uniós intézményeket kerestek fel. A találkozók után a résztvevők megállapították, a brüsszeli szervek nyitottak a helyi hatóságokkal való közvetlen párbeszédre és együttműködésre, ám ennek megvalósulásához a helyi hatóságok közös erőfeszítésére is szükség van. Rámutattak, a helyi erőfeszítések hatékonysága jelentősen növelhető például a régiós üzleti szektor, a tudományos élet, a civil szervezetek bevonásával.

Egyetértettek abban, hogy a Duna mentén elterülő régiók közötti egyenlőtlenség felszámolásáért az európai intézmények mellett a helyi közösségeknek is tenniük kell – hatékony régiós kommunikációra, európai megközelítésre van szükség. A résztvevők szerint a Duna kiaknázatlan potenciállal rendelkezik: a határon átnyúló együttműködés, a helyi vállalkozások támogatása és a falusi turizmus csak néhány említésre méltó terület. (d)

Négy nap Brüsszelben

Európa egyes Duna menti városainak képviselőivel együtt útra keltünk Brüsszelbe. Egy olyan projekt keretében képviselhettem Észak-Komáromot, amelyik hosszabb távon városunk, régiónk javára válhat. Fapados járattal érkeztünk a Charleroi repülőtérre.

Este 7-től ismerkedés a hotelben. Mindenki közvetlen, kedves, mosolygós. Szívesen fogadják ismertető anyagunkat Komáromról – valamint az édes figyelmességet Horalky és Mila formájában. Kilenc után fáradtan huppantam kis hotelszobám kényelmes ágyikójába.

Másnap egy tanulságos találkozóra mentünk Johann Magnussonnal és Simon Littonnal a Régiók Bizottságától. Majd Baden-Württemberg tartomány képviselőivel beszélgettünk az érdekek érvényesítésének fontosságáról, délután pedig az Európai Parlament ülésén vettünk részt – a téma Calabria felzárkóztatása volt. Ezután Corina Cretu román képviselő asszonnyal váltottunk néhány szót.

A következő nap délelőttjén Catherine Feore újságírónő egy kötetlen beszélgetés során felvázolta a média, a tájékoztatás és az újságírás fontosságát Brüsszelből a nagyvilág felé. Ezt követően a gazdasági és a szociális bizottság horvát és görög képviselői szolgáltak hasznos információkkal. Délután jutott időm arra is, hogy egy otthonról hozott koszorúval lerójam tiszteletem Bartók Béla szobra előtt, mely a városközpontban áll – a világhírű zeneszerző 1924. február 5-én hangversenyt adott Komáromban is, a mai Duna Menti Múzeum épületében.

Gazdag tapasztalatokkal telten vágtunk neki a hazaútnak. Kavarogtak bennem a gondolatok. Nem az intézményt, az emberi arcot kell keresni az EU mögött. Ha nem leszünk a rendszer részesei, a rendszer nélkülünk is működni fog. Ezért minden lehetőséget meg kell ragadnunk az érdekérvényesítésre – talán ezek voltak a négy nap legfőbb tanulságai.

Less Károly,
komáromi városi képviselő a most véget ért választási ciklusban

Top