Összeálltak a választási listákHosszú vajúdás után eldőlt, hogy nem lesz széles összefogás a szlovákiai magyar pártok között a jövő februári parlamenti választások előtt. A Magyar Közösség Pártja, az Összefogás mozgalom és a Magyar Fórum jelöltjei a Magyar Közösségi Összefogás választási párt listáján sorakoztak fel. A Híd párt pedig egy külön blokkot formált, saját listáján indítva az MKDSZ, a Šanca nevű párt, valamint a Szlovákiai Roma Kezdeményezés jelöltjeit.

Érsek Árpád a Híd listavezetője

Előbb a Híd jelentette be, hogy milyen formában vágnak neki a következő parlamenti választásnak. Eszerint saját választási listáján indítja a fent nevezett kispártok jelöltjeit. A listát Érsek Árpád jelenlegi közlekedési miniszter vezeti, rögtön utána Bugár Béla pártelnök következik. Az első húsz jelölt közé kerültek még: 3. Sólymos László, 4. Ravasz Ábel, 5. Bastrnák Tibor, 6. Jakab Elemér, 7. Hrnčiar Andrej, 8. Ožvald Erzsébet, 9. Krajňák Peter, 10. Fehér Csaba, 11. Agócs Attila, 12. Csicsai Gábor, 13. Novotný Viliam, 14. Sárközy Irén, 15. Vavrek István, 16. Rigó Konrád, 17. Balódi László, 18. Goriščák Michal, 19. Csady Zsuzsa, 20. Pataky Károly.

b_2019-11-23-ersek-bugar-ravasz-hid

Bugár Béla a jelöltállítás kapcsán hangsúlyozta, az elmúlt 10 évben a Hídnak köszönhetően sikerült csökkenteni a feszültséget a szlovákok és a magyarok között. „Ez a folyamat azonban még nem ért véget. A demokráciához és a szabadsághoz hasonlóan a békés, feszültségmentes együttélés sem magától értetődő” – fűzte hozzá a pártelnök. Szerinte tapasztalt politikusokra van szükség, hogy gátat vessenek a kisebbségekkel szemben újraéledő gyűlöletpolitikának: „Nincs idő kísérletezni, ébernek és elővigyázatosnak kell lennünk. A politikai színtéren jelen vannak Kotlebáék, Štefan Harabin és Vladimír Mečiar is beszállt a választási harcba.”

„Listavezetőnek lenni megtiszteltetés, kihívás és felelősség. A választások előtti harcba nagy elhatározással indulok. Jó csapat áll mögöttem – fiatal, vérmes és tapasztalt személyek alkotják” – mondta a Híd listájának élén álló Érsek Árpád. A választókat színvonalas és megvalósítható programmal, nem pedig populista jelszavakkal szeretnék megszólítani – ennek részleteiről a következő hetekben külön tematikus sajtótájékoztatókon számolnak be.

Bárdos Gyula az összefogás élén

Múlt csütörtökön az MKP, az Összefogás mozgalom és a Magyar Fórum is bejelentette, közösen vágnak neki a választásnak, mégpedig Magyar Közösségi Összefogás néven. A jelöltek 60 százalékát az MKP adja, a másik két párt a maradék 20-20 százalékot nevezhette meg – a kampány költségei is ilyen arányban oszlanak meg. A közös program egyes pontjairól még egyeztetnek a felek.

mko_04

A listát Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke, az MKP korábbi államfőjelöltje vezeti. Az első húsz jelölt további sorrendje: 2. Mózes Szabolcs, 3. Őry Péter, 4. Simon Zsolt, 5. Menyhárt József, 6. Orosz Örs, 7. Domin István, 8. Janits Erzsébet, 9. Nagy József, 10. Cziprusz Zoltán, 11. Farkas Iván, 12. Gál Zsolt, 13. Furik Csaba, 14. Zupko Tamás, 15. Gergely Papp Adrianna, 16. Bindics László, 17. Zachar Pál, 18. Kiss Beáta, 19. Nagy Dávid, 20. Iván Tamás.

A választási lista legvégén kaptak helyet a „régi motorosok”, köztük két volt pártelnök: Auxt Ferenc, Csúsz Péter, Németh Gabriella, Szigeti László, Csáky Pál, valamint Berényi József.

Sajtótájékoztatójukon elhangzott: kormányváltás a cél, ennek érdekében pedig kizárják az együttműködést a Smerrel, az SNS-szel, valamint Kotleba és Harabin pártjával. „Egyúttal NATO- és Európa-párti politikát kívánunk folytatni, olyan politikát, amely nem szövetkezik a rosszal, és olyat, amely miatt nem kell szégyenkeznie a szlovákiai magyaroknak” – hangsúlyozták.

A fő célok között szerepel a déli régiók felzárkóztatásának megkezdése, a magyar közösség helyzetének javítása és megmaradásának biztosítása, a látszatintézkedések mellőzése, valós eredmények felmutatása. „Ezen memorandum útján, közös értékeink és érdekeink képviseletét vállalva fordulunk minden magyar és magyar érzelmű választóhoz, dél-szlovákiai szavazóhoz és üzenjük: ne mondjunk le jogainkról, gyermekeink jövőjéről szülőföldünkön! Ennek érdekében kérünk mindenkit, támogassa a közös magyar listát!” – e mondatokkal zárul a három pártelnök, Menyhárt József, Mózes Szabolcs és Simon Zsolt által aláírt együttműködési memorandum.

(cs)

Top