Óriási felháborodás a Vág-híd előtti dugók miatt

Három napon át hatalmas dugók alakultak ki Komárom északnyugati kapujánál, csúcsidőben előfordult, hogy Érsekújvár irányából és Izsa felől is egy órán át araszoltak az autósok, mire sikerült átjutniuk a Vág-hídon. A közlekedési káoszt az okozta, hogy a közútkezelő vállalat befoltozta a hídon keletkezett kátyúkat. Múlt szerdán délelőtt befejeződtek a munkálatok, a helyzet azóta sokat javult, a komáromiak és környékbeliek azonban nagyon felháborodtak a történtek miatt.

Szomorú történet a komáromi Vág-hídé. Az állam – a közlekedési minisztérium és a Szlovák Közútkezelő Vállalat (SSC) – évek óta nem törődött a híd állapotával, a figyelmeztetések ellenére sem foglalkoztak a felújításával. Egészen idén májusig, amikor a közútkezelő váratlanul 8 centiméternyi aszfaltréteget mart fel a híd burkolatából, hogy ezzel csökkentsék a híd terhelését. Később 15 tonnás súlykorlátozást vezettek be, ami sok kellemetlenséget okoz nemcsak a régióban élőknek.

komáromi híd 2Befoltozták a kátyúkat

Kátyúzás miatt omlott össze a közlekedés

A hídon 30 km/órás sebességkorlátozás van érvényben, ami önmagában nem okozott volna hatalmas dugókat. Az azonban igen, hogy a felmart aszfalton hatalmas kátyúk alakultak ki, aminek befoltozását három napig végezte a közútkezelő vállalat. Az illetékesek szokásukhoz híven nem jelezték előre a munkálatokat, erről csak utólag tájékoztatott Érsek Árpád (Híd) közlekedési miniszter és a közútkezelő vezérigazgatója, Roman Žembera. Múlt szerdai komáromi sajtótájékoztatójukat az épülő Duna-híd ellenőrzése apropóján tartották.

A miniszter elmondta, szerdán befejezték a kátyúzást – másnap már érezhető is volt az eredménye, megszűntek a dugók a bevezető úton, bár Izsáról Komáromba jutni csúcsidőben továbbra is nehézkes. Érsek Árpád elnézést kért az autósoktól a történtek miatt, egyúttal elmondta, napokon belül aláírják a Vág-híd alátámasztására kiírt közbeszerzés nyertesével a szerződést. A kivitelező az MBM-STAV lesz, a miniszter szerint kedvező időjárás esetén még az idén aládúcolják a hidat. Ezt követően újra használhatják majd a 15 tonnánál súlyosabb járművek, ugyanakkor a teljes javításra – vagy éppen egy új híd építésére – még 2 évet biztosan várni kell.

ersek

Petíció indult, rengetegen írják alá

A régió lakossága a múlt hét elejéig viszonylag türelmesen viselte a Vág-híd miatti kellemetlenségeket, azonban a három napon át tartó dugók alaposan kiverték a biztosítékot az embereknél. Az ezzel kapcsolatos, hétfőn indult online aláírásgyűjtést négy nap alatt már 2500-an írták alá – a régió több polgármestere is csatlakozott. A petíció, melyet a hetényi Gólya Polgári Társulás indított, követeli a Vág-híd sürgős javítását, továbbá az évek óta kért izsai körforgalom mihamarabbi kiépítését, sőt, a hetényi letérőnél egy további körforgalom létesítését is – a petíció itt írható alá. Egyébként nem ez az első civil kezdeményezés az ügyben, már szeptemberben is indult egy petíció, amelyet eddig közel 600-an támogattak.

A Vág-híd kapcsán egy tüntetés is szerveződik, a híd lábánál tartanának tiltakozó akciót november 30-án, 14 órától. A szervező, Bósza János már bejelentette a demonstrációt a komáromi városi hivatalban, 20 perces, félpályás útlezárást terveznek a Vág-híd előtti útszakaszon.

(csá)

(Cikkünk a Delta november 19-i számában jelent meg.)

Top