Nyáron is a szakma az első

A Kárpát-medence több pontjára várják, nyári egyetemek előadója lesz Fekete Irén. Erről beszélgettünk a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) elnökével. Takaró Mihály irodalomtörténész elhíresült előadása is szóba került.

Fekete Irén

• Hányan voltak az idei, 28. alkalommal megrendezett komáromi Jókai Mór Nyári Egyetemen?

– Közel százhúsz hallgató és tizenhét előadó vett részt az ötnapos komáromi rendezvénysorozaton. A szintén általunk szervezett, párhuzamosan zajlott rimaszombati II. Rákóczi Ferenc Nyári Egyetemen mintegy hatvan hallgató és kilenc előadó volt. A két nyári egyetemre huszonegy résztvevő jött a Kárpát-medencéből: tizenegyen Erdélyből, többen visszajárók, ketten a Vajdaságból, az idén először, nyolcan pedig Magyarországról érkeztek. A magyarországi résztvevők között voltak egyetemi hallgatók Sopronból és Budapestről, az ELTE pedagógusjelöltjei.

• A programok közül talán Takaró Mihály előadása szólt a leghangosabban, Facebook-bejegyzések garmadát generálva, sőt a magyarországi médiában is szép, hosszú utóélete volt.

– Büszke vagyok rá, hogy az SZMPSZ politikailag mindig is független szervezet volt, és merem állítani, hogy a jövőben is az marad. Ezért is távol áll tőlem, hogy nyári egyetemünk bármelyik előadója politikai életében kutakodjam. Kizárólag szakmai szempontok vezérelnek bennünket a vezetőségben, amikor előadókat hívunk rendezvényeinkre. Takaró Mihály József Attila-díjas irodalomtörténész, költő, Magyar Örökség-díjas pedagógus, televíziós szerkesztő „A magyar kultúra tegnap, holnap és ma” című előadását korábban hallottam Szabadkán. Ez a Jókai Mór Nyári Egyetem nyolc plenáris ülésének egyike volt. Akkor éppen Rimaszombatban tartózkodtam a II. Rákóczi Ferenc Nyári Egyetem záróján. Kollégáim szerint, akik részt vettek az előadáson, nem volt olyan vetülete, ahogyan később kiélezték. Sajnos, azok ítélkeztek, akik nem voltak ott. Hangsúlyozom, mindig szívesen fogadjuk az észrevételeket, a kritikákat azoktól, akik ismerik a munkánkat. Takaró csak a magyarság megmaradásáról, identitástudatról, magyar kultúráról beszélt. Nem látok ebben semmi rosszat, amit ennyire ki kellett volna pellengérezni, mint azt tették. Megjegyzem, a 28. Jókai Mór Nyári Egyetem kiértékelésekor a résztvevők Takaró Mihály előadását minősítették az egyik legjobbnak. Köszönjük a Delta hetilapnak, hogy a mi véleményünket is elmondhattuk az ügyről.

Jókai Mór Nyári Egyetem

• Úgy tudjuk, két nappal a komáromi nyári egyetemük zárása után már úton volt Homoródfürdő felé.

– Pár évvel ezelőtt együttműködési megállapodást írtunk alá testvérszervezeteinkkel, amelynek értelmében részt veszünk egymás rendezvényein. Az idén nekem jutott a megtiszteltetés, hogy a Kárpát-medence pedagógusszervezetei nevében mondjak köszöntőt a 27. Bolyai Nyári Egyetemen Erdélyben. Nagy öröm volt a megnyitón a pedagógus kollégákhoz szólni. Múlt héten pedig Tusnádfürdő vendége voltam. Kántor Zoltán szociológus, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója kért fel, hogy mutassak be egy összképet a felvidéki magyar óvodák helyzetéről, az óvodafejlesztés és kutatás eredményeiről, amelyet a magyar állam 2016-tól támogat itt és szerte a Kárpát-medencében.

• Bizonyára segít majd minden családban az elsősöknek az állam által juttatott 100 eurós iskolakezdési hozzájárulás.

– Ez annyira nem a szakmához tartozik, ez egy szociális csomag. Nagy segítség a családoknak, amit mi is pártolunk, bár a részleteit nem ismerjük. Véleményünk szerint az lenne jó, ha minden egyes évfolyam számára így tudnák támogatni az iskolába lépést, hiszen nemcsak az első osztályban kerül pénzbe az iskolakezdés a gyermeknek.

• Mi vár még Önre a vakáció végéig?

– Az idén nem vakációzom. Augusztus 12-én ismét köszöntőt mondok majd az Észak-Bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete Szabadkai Nyári Akadémiájának megnyitóján. Tudomásom szerint nagyon sok felvidéki pedagógus jelentkezett hallgatónak, ezért külön örömmel megyek. De nemcsak a pedagógusaink járnak egymás nyári egyetemeire, hanem a diákjaink is kölcsönösen részt vesznek a tanulmányi versenyeken. Augusztus 26-án Szlovéniába, Lendvára egy szakmai napra vagyunk hivatalosak. Közben teljes gőzzel készülünk az országos tanévnyitó ünnepségre, amelyre augusztus 31-én, szombaton a rimaszécsi katolikus templomban kerül sor.

Bárány János,
fotó: az SZMPSZ archívuma

Top