Nálunk volt a filmpremier

Komárom. A Tatra moziban tartotta múlt kedden este új filmje bemutatóját a Fórum Kisebbségkutató Intézet. Az „1956 Az elfelejtett forradalom” című dokumentumfilm egy évig készült és az 1956-os forradalom csehszlovákiai visszhangjáról szól. Délelőtt a Selye János Egyetem Református Teológia Karán volt elővetítés. A történéseket illusztráló korabeli jeleneteket Komáromban, egyebek mellett a Selye János Gimnáziumban és a volt hajógyárban forgatták. Az október 23-i ősbemutatóval egy időben országszerte 17 további helyszínen vetítették a filmet.

1956-logó

„Úgy döntöttünk, hogy egy kicsit szakítunk a második világháborús témákkal, és ugrunk egyet a történelemben, másrészt a Fórum Intézetben rengeteg tudásanyag halmozódott fel 1956 csehszlovákiai vonatkozásairól, több publikáció jelent meg, amelyekben a filmben megszólaló történészek hosszabban írnak a történésekről. Elhatároztuk, audiovizuálisan is feldolgozzuk a témát” – mondta el hetilapunknak Laczkó Sándor rendező.

A 60 perces filmben, amelynek a dramaturgja Varga Emese volt, 15 visszaemlékező, közöttük a komáromi Hrala Gyula szerepel, továbbá Simon Attila, Vajda Barnabás, Popély Árpád és Bukovszky László történészek, valamint színészek, amatőr színjátszók, statiszták, zenészek segítségével rekonstruálják a korabeli csehszlovákiai magyar eseményeket. Köztük Kocsis Győző diákét, akinek „bűne” az volt, hogy a forradalom napjaiban megírta, egy osztálytársa pedig elszavalta „Mit remél a magyar nemzet” című versét. Megtorlásul évet kellett ismételniük. Azok a párkányi diákok is büntetést kaptak, akik kitűzték a fekete szalagot. Tanáruk, miután letépi a szalagokat a ruhájukról, meg is tapossa a tanterem padlóján valamennyit.

„Már kezd pókhálószerűen működni adatközlőink rendszere. Tudnak rólunk, az egyik visszaemlékező ajánl egy másik visszaemlékezőt. Kőrös Zoltán kollégám régóta foglalkozik oral historyval, már közel 400 beszélgetésnél jár. Nap mint nap aktívan kutatja ezeket az embereket, és beszélget velük az egész huszadik századról. Tudta, hogy kihez kell menni, ha ötvenhatról akarunk hallani. Örülünk, hogy sok ilyen kiváló visszaemlékezőt sikerült találnunk” – nyilatkozta a rendező.

Több közéleti személyiség, Nagy János szobrász, Tőzsér Árpád író, költő is felbukkan a filmben. Dolník Erzsébet pedagógus, volt parlamenti képviselő pedig azt meséli el, miképp tagadták meg diáktársaival a kommunista hűségnyilatkozat elfogadását a komáromi Magyar Tannyelvű 11 éves Középiskolában. Ennek emlékét ma már tábla őrzi a gimnázium aulájában.

Megható dokumentumfilm az 1956 Az elfelejtett forradalom azokról az időkről, amikor a csehszlovákiai magyarok néhány napig azt érezhették, talán az anyaország polgárai lehetnek. Azután a szovjet tankok elgyúrták a reményeiket. A dokumentumfilmet Komárom városa is támogatta. A további vetítések időpontjai megtalálhatók a foruminst.sk oldalon.

(bárány)

(Cikkünk a Delta október 29-i számában jelent meg.)

Korábbi cikkünk az ’56-os forradalom dél-szlovákiai vonatkozásairól:

Az ’56-os marcelházi mártír nyomában

Top