Megoldódhat a speciális iskola gondjaKOMÁROM. Pár éve tanteremhiánnyal küzd a magyar tannyelvű speciális alapiskola Komáromban. A helyzet megoldását bonyolítja, hogy az intézmény fenntartója nem a város. Úgy néz ki azonban, körvonalazódik a megoldás, ami az érintett iskoláknak is megfelel. 

specko2

A magyar tannyelvű speciális iskola már az idei évben is csak ideiglenes megoldásokkal tudták fogadni a tervezett diáklétszámot és a tornázás lehetőségét is csak pótmegoldással biztosították. Néhány osztályuk a Munka Utcai Alapiskolától kölcsönzött helyiségben van, ezekre a termekre viszont az alapiskolának lenne szüksége. Bár a speciális iskola fenntartója a Nyitrai Járási Hivatal, a város aktív részt vállal a megoldás keresésében.

„A speciális iskola ügyét fokozatosan követjük, és mindent megteszünk a helyzetük rendezéséért, mivel komáromi gyerekekről van szó. Olyan megoldást vázoltunk fel, ami figyelembe veszi a Munka utcai iskola érdekeit is, ahol szintén színvonalas pedagógiai munka zajlik” – mondta Stubendek László polgármester.

A városi hivatal képviselői több alkalommal egyeztettek a speciális iskola vezetőjével, a fenntartójukkal, továbbá a közegészségügyi hivatallal, amelyek nyomán körvonalazódott a megoldási javaslat. Az iskola jelenlegi épületét ún. konténeres megoldással bővítenék, amit máshol is alkalmaztak már, és az illetékes hivatalok is megfelelőnek találták. „A meglévő épületen több helyen ablakot kell cserélni, hogy megfeleljenek az előírásoknak. Két tanterem esetén ez úgy valósulhatna meg, hogy az osztály szélessége bővülne, ezzel tovább nőne a kapacitás. A konténerek elhelyezésével (7-9 elemről van szó), ami plusz 10 gyereket jelent, lenne helye az autista tanulóknak, továbbá tornaterme is, ami eddig soha nem volt, mindig másra voltak utalva” – fejtette ki a részleteket Keszegh Béla alpolgármester.

Mivel a képviselő-testület egy korábbi határozatban döntött a speciális iskola és a szabadidőközpont ügyének rendezéséről, így anyagi akadálya sincs a megvalósításnak. „Ezzel kapcsolatosan tárgyalunk az iskola fenntartójával is, mivel a bővítés költsége meghaladhatja a 60 ezer eurót, emellett az ablakok cseréje, az iskola környékén történő utak javítása további anyagi terhet jelentenek. Szeretnénk, ha a kiadásokban részt vállalnának valamilyen formában” – tette hozzá Keszegh Béla.

Nagy Beáta, a speciális iskola igazgatója lapunknak elmondta, gyakorlatilag bármilyen megoldás jó számukra, így a város által vázolt elképzelést is támogatják.

Amennyiben a képviselő-testület jóváhagyja, a következő tanévben már zavartalanul folytatódhat a pedagógiai munka a speciális iskolában, ugyanakkor a szomszédos Munka Utcai Alapiskola helyisége is felszabadul, így megvalósíthatják elképzeléseiket.

(d)

Autizmus világnap a komáromi Speciális Alapiskolában

Top