Megnyílt a tizenötödik akadémiai év

Hagyományos tanévnyitó ünnepséget tartottak a Selye János Egyetem konferenciaközpontjában múlt pénteken, sorrendben a tizenötödiket . Az eseményen megjelentek politikai és társadalmi életünk jeles képviselői, szlovákiai és magyarországi egyetemek rektorai, dékánjai, vagy helyetteseik. Esküt tettek az elsősök, akik vasárnapig Dél-Komáromban voltak gólyatáborban.

SONY DSC

Juhász György, a Selye János Egyetem rektora köszöntőjében először a tavalyi akadémiai év legjelentősebb eseményeit idézte fel, amely során 421 hallgató fejezte be sikerrel a tanulmányait, júliusban 130 munkatárs jelent meg az egyetem évzáró kerti partiján. A rektor kitért a múlt héten zajlott az intézmény X. Nemzetközi Tudományos Konferenciájára is, amelynek 120 hazai és külföldi résztvevője volt. Büszkén említette meg, hogy az egyetem férfi röplabdacsapata ezüstérmes lett a szlovák I. ligában, és többségében saját nevelésű játékosokkal kiharcolta az extraligába való feljutás jogát.

A rektor megemlítette, jelenleg két új közös képzést kínálnak, vidékfejlesztési agrármérnök alapszintű tanulmányi programot a Gödöllői Szent István Egyetemmel karöltve, valamint kereskedelem és marketing tanulmányi programot a budapesti Corvinus Egyetemmel együttműködve. A Tanárképző Kar kínálatában szerepel továbbá a szakbővítés Szlovák nyelv és irodalom szakon. Ez utóbbira szeptember 30-ig, a jövő hét végéig még lehet jelentkezni.

SONY DSC

Az új akadémiai év kezdetén 1772 beiratkozott hallgatóról számolt be Juhász György rektor, alapképzésre 1333-an, mesterképzésre 396-an iratkoztak be, a doktori képzésben 43 beiratkozott hallgatójuk van. A Tanárképző Karon 921 hallgató, a Gazdaságtudományi Karon 771 hallgató, a Református Teológiai Karon 80 hallgató tanul.

Az tanévnyitón átadták a rektori díjakat. Peter Krajňák oktatásügyi államtitkár és Stubendek László polgármester ünnepi köszöntői után esküt tettek az elsősök, majd az esemény végén az egyetem Cantus Iuventus énekkara, Orsovich Yvette vezényletével elénekelte a Szózatot.

(béjé)

(Cikkünk a Delta szeptember 18-i számában jelent meg.)

Top