Megkezdődött a bioszúnyogirtás Komáromban

Múlt szerdán megkezdődött a szúnyogok gyérítése Komáromban. Egyelőre a biológiai gyérítést kezdték el, de kémiai szúnyogirtásra is sor kerül.

Varga Tamás alpolgármester elmondta, a biológiai szúnyogirtás speciális granulátumokkal történik, amelyeket a Komárom körüli vizes-mocsaras területekre helyeztek ki – azokra a helyekre, ahol a szúnyogfészkek találhatók, így például a Vág mellett a „kubikok“ területén.

A szakértők folyamatosan figyelték a rovarok tenyészhelyeit, és miután észlelték, hogy tömegesen kelnek ki a szúnyoglárvák, megkezdték a biológiai irtást – azaz a VectoBac G elnevezésű biológiai készítmény kihelyezését. Ha a lárvák táplálkoznak ezekből a számukra vonzó granulátumokból, elpusztulnak, nem fejlődnek csípőszúnyoggá. A szer kizárólag a szúnyoglárvákra jelent veszélyt, a felhasznált dózisban minden más élőlényre teljesen ártalmatlan.

Az alpogármester szerint a biológiai gyérítés egy hét múlva hozhat eredményt, vagyis ezen a hétvégén. Függően attól is, hogy mennyire lesz hatékony a biológiai irtás, kémiai szúnyog-gyérítésre is sor kerül egyes területeken. Lakott területen ma már tilos a repülőgépes permetszórás, így csak földi permetezést végezhetnek.

d

(Cikkünk a Delta június 30-i számában jelent meg.)

Top