Még nincs vevő a Lehár-épületre

Komárom. Hiába hirdették meg az egykori Aranyhordó épületét – a Lehár-épületet –, 600 ezer euróért senkinek nem kellett. Most újra eladásra kínálja a város, ezúttal egy kissé olcsóbban: a hivatalos értékbecslésnek megfelelő 559 ezer euróért.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bár korábban több képviselő is kevesellte a 600 ezer eurós kikiáltási árat, végül ez is túl soknak bizonyult, ugyanis egyetlen vételi ajánlat sem érkezett a Lehár-épületre. A város az országos Trend magazinban, valamint netes hirdetésekben is kínálta az épületet, továbbá a legnagyobb 20 országos developer cégnek, valamint környékbeli válalkozóknak is elküldték az ajánlatot. Elhangzott olyan vélemény, hogy ennél is szélesebb körben kellene meghirdetni, nemcsak országos szinten, hanem külföldön is, más viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy korábban volt példa arra Komáromban, hogy egy külföldi befektető nem bizonyult jó gazdának, így talán felesleges a még széleskörűbb hirdetés – ami ráadásul plusz költségeket jelent a városnak. Konkrét javaslat nem érkezett annak kapcsán, hogy hol másutt kellene hirdetni az eladási szándékot.

Ezúttal senki nem kérdőjelezte meg, hogy a városnak el kell adnia az épületet, hiszen a volt Poliklinika sorsa is intő jel, de például a megyeházát is csak évről évre, fokozatosan tudja felújítani a város. A Lehár-épület is hasonló kategória, azaz műemlék, melynek felújítása jóval költségesebb, hiszen restaurátorok bevonásásával, a műemlékvédelmi hivatal kikötéseinek figyelembe vételével, eredeti állapotát visszaállítva kell felújítani. Ez a majdani tulajdonosnak is plusz költséget jelent majd.

Többen érveltek amellett is, hogy a város ne siessen az eladással, várja meg, amíg valaki megadja az épület valós árát. Ha idén nem jön össze az eladás, akkor majd jövőre, kivárva a megfelelő összegű ajánlatot. A városnak ugyanakkor az lenne a legkedvezőbb, ha még ősszel megtörténne az eladás. A fűtéssel ugyanis gondok vannak, és további városi pénzeket kellene a fűtésrendszerre költeni annak érdekében, hogy a tél folyamán temperálni lehessen az épületet, azaz ne szenvedjen károkat a fagypont alatti hőmérséklet miatt. Ezzel kapcsolatban elhangzott, vajon az egyetem temperálta-e az épületet, amíg a tulajdonában volt?

Mint megírtuk, a Lehár-épület évekig a Selye János Egyetemé volt. Tavaly azonban egy mindkét fél számára előnyös ingatlancsere nyomán a város tulajdonába került. A város három városi ingatlant, illetve ingatlanrészt adott cserébe, olyanokat, amelyeket egyébként 2005 óta úgyis használt az egyetem.

A városi képviselők végül jóváhagyták, hogy hirdessenek új versenytárgyalást a Lehár-épület eladására. A kikiáltási ár ezúttal 559 ezer euró – hivatalosan ennyire értékeltek fel az épületet –, az érdeklődők szeptember 14-ig jelentkezhetnek. Utóbbi időpont egy hónappal hosszabb, mint az eredetileg javasolt, a képviselők Feszty Zsolt kezdeményezésére fogadták el.

(csá)

Kapcsolódó cikkünk:

Most megveheti a Lehár-épületet!

Top