Magasítják az árvízvédelmi falatKOMÁROM. Két évvel ezelőtt már elkészültek az új mobil kapuk a város körüli árvízvédelmi falon, azonban ezzel egy időre megakadtak az árvízvédelmi beruházások. Most azonban folytatódnak: előbb egy 600 méteres szakaszon újul meg az árvízvédelmi fal – magasítják is –, jövőre pedig egy még hosszabb rész kerül sorra.

Dúcz JózsefDúcz József, a Vízgazdálkodási Vállalat pozsonyi telephelyének igazgatója

Fél millió euróból felújítják az árvízvédelmi fal felnyithatós hídtól a Villanytelepi útig húzódó szakaszát. A munka folyamán a Duna-parti beton védművet előkészítik a mobilgát telepítésére. A vízügyi szakemberek előbb megtisztítják a falat, eltávolítják a koronát és az eredeti kerítést. Ez a munkafázis a közművek áthelyezésével együtt az év végéig befejeződik. Jövőre pedig a mobilgát rögzítésére szolgáló oszlopok elhelyezésével folytatódik a beruházás – hangzott el azon a komáromi sajtótájékoztatón, ahol Sólymos László környezetvédelmi miniszter mellett Dúcz József, a Vízgazdálkodási Vállalat pozsonyi telephelyének igazgatója, Fekete György, a vállalat komáromi részlegének igazgatója, valamint Bastrnák Tibor parlamenti képviselő is jelen voltak. Az új fal 2,5 méter magas és 505 méter hosszú lesz.

„Az olyan megelőző árvízvédelmi munkák, mint amilyeneket Komáromban is végzünk, mindig olcsóbbak és hatékonyabbak, mint az utólagos kármentés. Elvégre az árvíz és az aszály is az éghajlatváltozás következménye. Sajnos, egyik sem kerüli el Szlovákiát, ezért mindkettőre fel kell készülnünk” – jelentette ki a miniszter. „A 2015-ben elvégzett munkálatok 500 ezer euróba kerültek, a jelenleg zajló fázis költségvetése ugyanennyi. A hátralévő munkák költsége pedig a választott technikai megoldásoktól függ majd, előzetesen 2 milliós beruházással számolunk” – folytatta Sólymos László, hozzátéve, mivel a Duna dél-komáromi részén is folynak árvízvédelmi beruházások, illetve magasították az ottani gátakat, így elkerülhetetlenné vált, hogy ezt az észak-komáromi oldalon is megtegyék.

IMG_8112

Elhangzott, jövőre az árvízvédelmi fal újabb, hosszabb szakaszának felújítása is megtörténik, a Villanytelepi úttól kezdve egészen a Vág partján húzódó rész végéig – tehát az egész „spicc” is. Ezáltal a város keleti, belvárosi része sokkal védettebbé válik az árvizekkel szemben. A harmadik szakasz pedig az Erzsébet szigetet érinti majd, ám itt még vizsgálják, hogy pontosan milyen módon erősítik meg a gátakat.

Dúcz József elmondta, a város körül húzódó, ’80-as években készült betonfalakat előbb kijavítják, majd a mobilgátak telepítésére szolgáló oszlopokat úgy építik ki, hogy jóval magasabb vízállásnak is ellenálljanak. A 2013-as rekordmagas vízállástól 1 méterrel magasabbra is felépíthető lesz az árvízvédelmi fal – a mobil elemeket csak akkor helyezik ki az oszlopok közé, ha az árvízhelyzet ezt indokolja. 2013-ban Komáromnál 889 cm-rel tetőzött a Duna, ami 40 cm-rel meghaladta az 1965-ös nagy árvíz idején mért értéket.

(csaba)

Top