Lilikéért futnak a gútai Dögös Sprinten

Május 26-án, szombaton egy kétéves, gyermekbénulásban szenvedő kislányért futnak a gútai jótékonysági futóversenyen résztvevők. Rekordszámú futóra számítanak.

dgs (1)

Összefogják a jólelkű embereket, közösségbe kovácsolják őket a DGSprint szervezői. Tóth Péter, Szalai Árpád, Forgács Attila, Miklós László, Forró Tibor, Kárpáty Ernő és Angyal Tamás szándékai szerint idén a tervezett hétszáz résztvevő az érsekújvári Čižmárová Liliánáért fut, azaz #liliertfutok az idei közösségi mottó. „Lilinek van egy ikertestvére, aki makkegészséges, és meglehetősen fájdalmas látni, ahogy egymás tükörképei és mégis, az egyikük nagyon más. De nem adják fel, szeretnék, hogy kicsi lányuk egyszer önállóan tudjon ülni, állni és használni a végtagjait, önellátásáért mindent megtesznek. Nehéz helyzetben vannak, ugyanis a különféle speciális segédeszközök, kezelések és terápiák roppant pénzigényesek, ezért is döntöttünk úgy, hogy idén az érsekújvári kislánynak gyűjtünk” – fejti ki Kárpáty Ernő.

Tóth Péter hozzáteszi, az adománygyűjtés mellett a futás és a sportolás népszerűsítésén kívül az egészséges életmódra való rávezetés a cél. A kategóriák tekintetében 3, 7 és 14 kilométeres távok megtételére vállalkozhatnak nők és férfiak, akik korcsoportokra lesznek osztva, illetve a gyermekek is csatlakozhatnak, ők 200 méteres futásra.

dgs (3)

Idén több újdonsággal is készülnek a szervezők. Tóth elmondta, az előző évektől eltérően a 7 és a 14 kilométeres távok résztvevői a város központján keresztül futnak, egészen konkrétan a vízimalomtól a városi hivatal előtti térig, aztán vissza a töltésre és végig a Dögös területén. A kijelölt szakaszon aznap néhány órás forgalomkorlátozásra kell számítani. Minden beérkező futó egyedi tervezésű emlékérmet kap. A május 26-án, szombaton 10 órakor kezdődő DGSprint jótékonysági versenyen az előnevezési díj 12 euró, a helyszínen 15 euró.

Amikor együtt dobban a szív

A nevezési díjon túl az adományokat az OTP Banka Slovensko, Rt. pénzintézetében vezetett bankszámlaszámra: IBAN: SK23 5200 0000 0000 1626 2662, BIC: GIBASKBX lehet küldeni, valamint Gútán, a Templom tér 6-os szám alatt található ATECH.NET Kft. üzlethelyiségében elhelyezett mozgóurnába, amely a verseny napján a helyszínen is megtalálható lesz. Ugyanakkor lehetőség van jótékonysági céllal megvásárolni egy DGSprint évfordulós pólót is, amelynek idei különlegessége, hogy az öt futóversenyen használt hashtaggel ellátott szöveg kapott helyet. Aki a szervezőknek tevőlegesen is segítene, az jelentkezhet önkéntesnek az info@dgsprint.eu mailcímen, vagy a legnépszerűbb közösségi oldalon keressen rá a hellóGúta PT oldalára, illetve a DGSprintre. Akik azonban nem szeretnének futni, de egy kellemes napot szeretnének eltölteni csodás természeti környezetben, a szervezők különféle családi programot szerveznek. A kicsik kipróbálhatják az ugrálóvárakat, trambulint, beülhetnek elektromos autókba, de kifestőkkel is múlathatják az időt, s ezen felül lesz még arcfestés és kenuzás is. Este pedig az ötödik DGSprint hivatalos afterpartyján öt gútai DJ (Carlos, Ricardo, Sipi, Caled, Szemi) és Sipos Dávid szaxofonos összefogásával húzza majd a talpalávalót. A 3 eurós belépődíj az esemény partnerének, a Wine & Grill Garden Gúta felajánlásából szintén Lilikéhez vándorol.

dgs (2)

Egymásért futva

Öt éve már, hogy a jótékonysági futóverseny régiónk szerves részévé vált és az egyik legnagyobb ilyen jellegű sporteseménye. Az immár hagyományos jótékonysági versenyt rendre május utolsó szombatján tartják. Az elsőn Németh Tomiért futottak, 274 fő vett részt a versenyen, és összesen 2908 eurót gyűjtöttek. Második éven ugyan visszaesett az érdeklődés, akkor Vas Tibikéért 227-en teljesítették a kiválasztott távot és 3028 eurót szedtek össze. 2016-ban Szőcs Vivienért 389 ember döntött úgy, hogy futással segíti őt és több mint 5 ezer euró jött össze, míg tavaly rekordrészvétel mellett Kürti Csilláért futottak 469-en, akik 5509 euróval járultak hozzá a beteg lány gyógyulásához.

Borka Roland
Fűri Gábor felvételei

Top