Likér Péter: az olimpiai kvóta a legfontosabb

Augusztus 23-tól 25-ig rendezik meg a szegedi kajak-kenu világbajnokságot, melyen komáromiak is megküzdhetnek majd az érmekért, nem utolsósorban pedig az olimpiai kvótát jelentő helyezésekért. Idén már lezajlott két világkupa, sor került az Európai Játékokra és az U23-as, valamint a junior Európa-bajnokságra is, ahonnét a komáromi Likér Péter edző által felkészített versenyzők több érmet is hoztak. Vele értékeltük az elmúlt néhány hónapot, valamint latolgattuk az esélyeket is.

liker

• Az utóbbi időszakban az általad edzett kajakosok több értékes érmet is begyűjtöttek. Mik voltak az előzetes elvárások? Többre, vagy kevesebbre számítottál?

– Őszintén szólva nem számítottam semmire, nem akartam illúziókat kergetni. Annyit szerettem volna csupán, hogy kövessünk el mindent, amit csak lehet, és rakjuk össze a csapatot a legjobb tudásunk szerint. Fontosnak tartottam, hogy minden egyes versenyző legyen maximálisan felkészülve, hogy később lehessen kikből válogatni.

• Az első, poznani világkupára csak Petrušová Mariana ment ki…

– Így van, végül pedig nem is akárhogy szerepelt. K1-1000 méteren csak egy hajszállal maradt le a harmadik helyről, az 5 kilométeres futamban pedig bronzérmet szerzett. Mondhatjuk, hogy ezzel elégedett is voltam.

• Ezután következett Duisburg…

– Egy héttel később már Németországban voltunk, ahol a kajaknégyes kapott főszerepet, majd az 500 méteres olimpiai távon sikerült megszerezni az ezüstérmet. Őszintén szólva már az előfutamokon is láttam, hogy volt keresnivalónk, ami nagyon fontos, hiszen ezen a versenyen csakis arra voltam kíváncsi, hogy ott vagyunk-e a világ élmezőnyében, hogy fel tudjuk-e venni a versenyt a legjobbakkal? A második és a hatodik helyezett között fél másodpercnyi különbség volt. Mint kiderült, a mezőny szoros és erős.

• Ezen a világkupán már ott voltak azok az ellenfelek is, akikkel majd az olimpián kell küzdeni?

– A magyar hajón kívül mindenki más ott volt. Ebben a sportágban olyan sok lehetőséged nincs arra, hogy leteszteld magad, ezért a világkupákat mindenki igyekszik kihasználni.

• Ennek tudatában a második hely egy nagyon szép eredmény…

– Én is így gondolom, de bárhol is végeztünk, csak az időeredményeket figyeltem volna. Duisburgban is nüanszok döntöttek, a különbségek minimálisak voltak. Ami a fiúkat illeti, jól rajtoltak, és a végét is bírták. Németországban hátszelünk volt, a minski Európa-játékokon pedig már szembeszelünk, ami megint csak a hasznunkra vált, hiszen mindkét verzióban ki tudtuk magunkat próbálni. Örülök, hogy az időjárási körülményektől függetlenül jól vettük az akadályokat.

vlcek_tarr

• Az olimpiáig változhat a négyes összetétele?

– A többiek előtt sosem csuknám be az ajtót. Mégis, mi motiválná őket, ha most kijelenteném, hogy a jelenlegi négyessel számolok az olimpián is?

• A világbajnokságon azonban ők indulnak. Az olimpiai kvótához az első hatban kell végezni?

– Ez ennél egy kicsit bonyolultabb. Ami a legfontosabb, hogy az előfutamokból be kell jutni a döntőbe. Csak akkor lesz esély arra, hogy kijussunk az olimpiára. Az előfutamokon pedig az első két hely valamelyikét meg kell szerezni. Bizonyos esetben a harmadik pozíció is elég ahhoz, hogy döntőzzünk, de nem akarok számolgatni. Azt sem nézem, kikkel kell majd megküzdenünk. Fel vagyunk készülve, hoznunk kell a kötelezőt.

• Beszéljünk egy kicsit egy új reménységről, Petrušová Marianáról, aki legutóbb az U23-as Eb-n aranyérmet nyert.

– Amit idén vártunk tőle, azt túlszárnyalta, de még messze nincs a csúcson. Szeptemberben lesz 20 éves, korábban viszont egészségügyi problémák miatt sok ifjúsági versenyt kihagyott. Ebből kifolyólag teljesen sötétben tapogatóztunk, nem tudtuk pontosan, mire képes, ahogy azt sem, hogy a világ mezőnyében hol a helye. Ennek tükrében kellemes meglepetés ért minket.

kajak1

• Érezted, hogy képes lehet ilyen eredmények elérésére?

– Ha nem éreztem volna, talán nem is vállaltam volna el a felkészítését. Nekem az a feladatom, hogy a legjobbakat válasszam ki, hiszen én is csak jó alapanyagból tudok főzni. Amit viszont fontos elmondani, hogy a kezdetektől fogva sugárzott belőle az akarat, ami számomra szimpatikus volt. Őszintén szólva voltak hiányosságai a vízen, de ezt odaadással és hatalmas elszántsággal ellensúlyozta.

• Sokat kellett vele foglalkozni?

– Határozottan igen, főleg technikailag. Ugyanakkor szó nélkül tette, amit elvártam tőle, és nekem pontosan ilyen sportolókra van szükségem. Olyanokra, akik hajlandóak szinte ájulásig dolgozni. Csakis így tudom kihozni belőlük a legtöbbet. Máshogy nem is lehet sikereket elérni ebben a sportágban. Meggyőződésem, hogy csak a legelszántabbak juthatnak el a csúcsra, vagy annak közelébe. Marianában megvan ez az elszántság.

Egyedüli lányként a fiúkkal együtt készült. Ez is hozzájárulhatott a sikeréhez?

– Egészen biztosan. Olyanokkal edzhetett együtt, akik már több nemzetközi versenyről is hoztak érmeket. Biztosan jobb egy olyan közegben fejlődni, ahol mindenki tudja, mit akar, és mit miért csinál.

• Mi a helyzet a többi komáromival?

– Botek Ádám, Vlček Erik és Gacsal Ákos fizikailag, valamint lelkileg is jó állapotban vannak, és a sérülések is elkerülik őket, ami nagyon fontos, mert igazából ez az egyetlen dolog, ami belerondíthat a munkába. Erikkel már megoldottunk két olimpiát is, tehát nem nagyon izgulunk a világbajnokság előtt. Mindenki tudja, mit raktunk be közösen a zsákba, ez pedig önbizalmat ad.

• Mondhatjuk, hogy a csapatodban Erik a falkavezér?

– Inkább úgy fogalmaznék, hogy az eredményeinek köszönhetően mindenki nagy tisztelettel viszonyul hozzá. A legeredményesebb kajakos, kivételes sportoló.

• Említetted, hogy az egyetlen félelmed a sérülés, ugyanakkor arról vagy híres, hogy nagyon kemények az edzések. Hogyan tudjátok mégis elkerülni a bajt?

– Nagyon szigorú az edzésterv és pontosan meg van határozva, mikor kelünk, mikor fekszünk, mit eszünk vagy iszunk. Nagyon fontosak az edzés előtti rituálék is, felkészítjük a testet a nehéz fizikai igénybevételre. Egy nagyon ügyes amerikai srác figyel oda az erőnléti edzésekre, de olyan részletekre is kitérünk, mint a helyes testtartás. Mindenre maximálisan odafigyelünk.

• Elmondanád, hogy néz ki például a regeneráció?

– Ezt inkább nem árulnám el.

• Hogy néz ki a világbajnokság előtti időszak?

– Most Komáromban keszülünk, az utolsó héten pedig visszatérünk Szolnokra.

• Nem lesz pihenő?

– Most még nagyon sokat edzünk, de ahogy jön a verseny, egyre inkább visszaveszünk. A végén már inkább a megfelelő étkezésre ügyelünk, de olyan apróságokra is, hogy mindenki naptejjel védje a testét, hordjon sapkát és szemüveget. Tökéletes állapotban kell lenni.

• Az élet más területén is ilyen alapos vagy?

– Ha más akarsz lenni, mint az átlag, akkor máshogy kell élned, és más dolgokat kell tenned. Ha az élet bármely területén jobb akarsz lenni az többieknél, akkor sokat kell áldoznod és jobban oda kell figyelned az olyan dolgokra, amik másnak annyira nem számítanak. Azt gondolom, hogy az emberek többsége csak néz, de nem lát. Nekem pedig meg kell látnom olyan dolgokat is, amit más nem lát meg. Például ha van egy edzés, de valakinek a csapatból nincs jó napja, nem fogom feleslegesen amortizálni a testét, hanem elküldöm lazítani. Ezt azért mondom el, mert olyan edzők is akadnak, akik ezt figyelmen kívül hagyják, és az erőltetett munkával teljesen lerombolják a sportoló pszichikáját.

DSC_1413-e1442999371899

• Pontosan melyik számokban lesznek komáromi érdekeltek a világbajnokságon?

– Az ezer méteren induló kajaknégyesben Tarr Gyuri és Gacsal Ákos is ott fog ülni, utóbbi a páros hajóban is bemutatja tudását ezer méteren. Az 500 méteres olimpiai számban induló kajaknégyesben Botek Ádám és Vlček Erik kap helyet, Petrušová Mariana pedig szólóban ezer és ötezer méteren is megpróbálja.

• Csak az olimpia kvóta lesz a fontos? Nem leszel csalódott akkor sem, ha esetleg az érem nem jön össze?

– Abszolúte nem. A kvóta a fontos. Amennyiben ez meglesz, a világbajnoksággal egy fejezet lezárul, egy másik meg elkeződhet. Ugyanakkor nem akarok ennyire előreszaladni. Elmegyünk Szegedre, és tesszük a dolgunkat. Ki fog derülni hamarosan, mit hoz a jövő.

Kovács Gerzson Dávid

Kapcsolódó cikkeink:

Tarr György utolsó olimpiájára készül

Bajnokok karácsonya: Vlček Erik

Még a kézfogást is megtiltottam

Botek: egy álom teljesült

Top