KOMVaK: 1,9 millió eurós siker

Komárom. A komáromi vízműnek az utolsó pillanatban sikerült elérnie, hogy ne kelljen visszafizetnie 1,9 millió eurót egy korábban megítélt pályázati támogatásból. Ez óriási terhet jelentett volna a városi tulajdonú vízügyi társaság, és ezáltal Komárom számára is. Kevésbé jó hír, hogy jövőre valószínűleg drágul az ivóvíz.

A szlovák környezetvédelmi minisztérium még 2016-ban indított eljárást a komáromi víz- és csatornázási művekkel szemben a csallóközaranyosi csatornázás kiépítése kapcsán. Erre a projektre 9,2 millió támogatást kapott a vízmű, ennek egy részét, 1,9 millió eurót követelt vissza a minisztérium a beruházás túlárazására hivatkozva. Ez még a KOMVaK előző, sokat bírált vezetése idején történt, és a beruházást a régi vezetés „kedvence”, a vállalat ellen végrehajtást kezdeményező HASS vállalat végezte.

Ruman Patrik, aki 2017 óta áll a KOMVaK élén, múlt csütörtökön bejelentette, az utolsó pillanatban sikerült elérniük, hogy mégse kelljen visszatéríteni a kamatokkal együtt csaknem 2,3 millió euróra rúgó összeget. Erről a pénzügyminisztérium hozott végleges döntést. Hozzátette, hivatalba lépése óta folyamatosan a megoldáson dolgoztak, több hatóságnál, több szinten is próbáltak érvelni a visszatérítés ellen. Keszegh Béla polgármester köszönetet mondott a vezérigazgatónak, kiemelve, hogy az előző vezetés idején történtek miatt került veszélybe a KOMVaK, és ha a városi vízműnek nem sikerül leállítatni az eljárást, akár be is dőlhetett volna a vízügyi társaság.

10 centtel drágulhat az ivóvíz

További lényeges, a lakosság szempontjából azonban kevésbé kedvező döntés, hogy a vízmű kérte a vízdíj, illetve a csatornázási díj emelését, amit a képviselők jóvá is hagytak. Ruman Patrik arra hivatkozott, hogy legutóbb 2012-ben emelkedett a vízdíj, amelyet akkor a 2010-es költségek alapján számoltak ki, azóta azonban minden drágult, jóval nagyobb költséggel működik a KOMVaK. A felhasznált anyagok és energia ára 18 százalékkal nőtt, a személyi költségek, annak ellenére, hogy 4 alkalmazottal kevesebben dolgoznak a vízműnél, csaknem 52 százalékkal, miközben az infláció 14,5 százalék volt az eltelt időszakban. A vezérigazgató hangsúlyozta, az áremelés nyomán jelentkező többletbevételt a vízvezetékek és csatornák javítására akarják fordítani.

A javaslat szerint a KOMVaK által szolgáltatott ivóvíz köbmétere 16 centtel drágulna – ez pontosan annyi, mint amennyit a Komáromi járás északi részében szolgáltató ZVS vízügyi társaság is javasol. A csatornadíjat pedig 19 centtel emelné a KOMVaK. A testület jóváhagyta a vízmű árra vonatkozó javaslatát, ám az áremelés pontos mértékéről az illetékes állami hatóság, az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) mondja ki a végső szót. A gyakorlat szerint a javasolt árnál kevesebb lesz a valós drágulás, vagyis a vízdíj valószínűleg 10-11 centtel emeledhet a jövő évben.

(csá)

(Cikkünk a Delta szeptember 22-i számában jelent meg.)

Top