Kivel nézzünk tévét?

Műholdas vagy kábeltévét? Melyik szolgáltatónál és milyen csomagot válasszunk? – ezek a kérdések is felmerülhetnek, ha otthonunk kényelmében szeretnénk élvezni a műsorokat. Megnéztük, milyen lehetőségek vannak Komáromban és környékén, melyik szolgáltatóké a legjobb kínálat, és mire érdemes figyelni a szerződéskötés előtt. 

Az elmúlt években a tévé előfizetési lehetőségek sokat bővültek: ha szakember segítsége nélkül választana szolgáltatást az ember, akár napokig is böngészheti a kínálatot. A választást ugyanis a legtöbb esetben több tényező is befolyásolja. Nemcsak az ár tartozik a legfőbb szempontok közé, az is fontos, milyen műsorokat szeretne nézni, hány tévé készüléke van, akar-e mellette internetezni, szeretne-e külföldi csatornákat is fogni, a magyar csatornákat is igényli-e a vevő. Az extra kiegészítő szolgáltatásokról nem is beszélve.

Alapvetően három típusát ismerjük a digitális műsorszórásnak: az adás érkezhet műholdon, kábel tv-n és földfelszíni sugárzás által. A kábel és a műholdas tévé elsősorban az általuk használt technológiában különböznek. A kábel esetén coax vagy optikai kábelen keresztül jut el az adás a tévénkbe, ez kezdetben azokban az országokban volt előnyös, ahol a domborzati vagy az éghajlati viszonyok nehezítették a vezeték nélküli jeladást. A műholdas tévé szolgáltatásoknál a jelet egy távközlési műhold közvetíti. Szükséges hozzá egy parabola antenna, egy speciális vevőfej és a jelet a televíziók számára átalakító beltéri egység. Ezeket megvásárolhatja vagy bérelheti a szolgáltatótól a választott szolgáltatás mellé. A szakemberek szerint jobban jár, ha megvásárolja, mivel így egyes szolgáltatóknál olcsóbb lehet a havi szolgáltatás is. Hosszú távon tehát spórolhat vele, és a legtöbb esetben jobb minőségűt tud vásárolni, mint amit bérbe kap. Ha már rendelkezik ezekkel a berendezésekkel, elég csak a szükséges kártyát igényelnie. A kábeltévé esetében is szükség lehet beltéri egységre.

A műholdas tévé szolgáltatások esetében több a lehetőség, mint a kábeltévéknél, bár nagyobb ráfordítással járhat. Az árak, a kép minősége és a választható funkciók tekintetében ma már nincs lényegi különbség a kettő között. Mindkettő esetében – természetesen szolgáltatótól függően – megállítható, visszatekerhető és felvehető az adás, van elektronikus műsorújság, videotéka lehetőség, és választható a nyelv is. Az már csak pénztárca kérdése, hogy valaki szeretne-e HD-ban tévézni és ehhez hasonló extra szolgáltatásokat igénybe venni. A műholdas Digi Tv esetében korábban gyakorta lehetett hallani panaszként, hogy rossz idő esetén elment az adás, és a képminőséggel is problémák voltak, ez azonban az új műholdra való átállás után a tapasztalatok szerint már nem jellemző.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Magyar nyelven is?

A szolgáltatók többségénél a csomagválasztékban általában megtalálható az alapcsomag, a legkedveltebb csatornákat tartalmazó csomag, az extra nagy csomag és a kiegészítő csomagok. Mi Komárom és környékén az öt legnagyobb szolgáltató kínálatát vettük szemügyre, az általuk ajánlott alapcsomagokat hasonlítottuk össze.

Az általunk megkérdezett helyi szakértők egyetértettek abban, hogy a komáromi régióban a FreeSAT az egyik legelőnyösebb választás. A szolgáltató korábban UPC Direct néven volt jelen a hazai és a csehországi piacon, 2011-ben azonban FreeSAT-ra változtatta nevét. Előnye a többivel szemben, hogy a legtöbb magyar tv-csatornát tartalmazzák csomagjaik, és a külföldi programok is elérhetőek magyar nyelven. Az is pozitívum lehet, hogy náluk csak egy éves hűségnyilatkozat van, a többi szolgáltatónál viszont a lekötés két évre szól, kivéve a Skylinket, ahol nincs ilyen.

A Digi Tv-nél, hasonlóan a Magióhoz, két évre köthetünk szerződést, náluk viszont korlátozott a magyar csatornák kínálata, illetve a magyar hangválasztás a külföldi programokon – ez annak ellenére így van, hogy a Digi épp nemrégiben bővítette valamelyest a magyar tévéadók választékát. Az egyik szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a vevők gyakran nem kapnak teljes körű tájékoztatást, például a készülékek HD-ra (nagy felbontású, a mozifilmekhez hasonló minőségű adást teszi lehetővé) való cseréje során. Ezzel ugyanis a vevőkkel újabb két éves hűségnyilatkozatot íratnak alá. Egy hónapig három sportcsatornát nézhetnek HD felbontásban ingyen, majd ha továbbra is jobb minőségben szeretnék élvezni a műsorokat, fizetniük kell érte, holott a készülékért többet adnak ki. A Skylinket mindkét általunk megkérdezett szakember minőségileg megbízható, jó szolgáltatónak tartja, náluk nincs lekötés, ám semmilyen magyar csatorna sem. A meglévő felhasználóknak ugyan egy másik, korábban használt műholdon keresztül még meg lehet oldani ezt is. A HD adásokból ennél a szolgáltatónál a legszélesebb a kínálat, így ha valaki megelégszik a szlovák és a cseh csatornákkal, és minőségi és megbízható szolgáltatót szeretne, érdemes lehet kipróbálni.

A plusz költségekkel is számoljon!

A választás során érdemes a plusz költségeket is sorba venni: egyszeri költség a bekötés, majd havonta hozzáadódnak a set-top-box, a HD vevő, a magyar csomag, az archiválási opció és a plusz tematikus csatornák költségei is. Az is egy lehetőség, hogy új készüléket vásárol, amely már képes a digitális műholdas vételre. Ebben az esetben figyeljen oda, hogy megfeleljen a DVB S2-es normának, így ugyanis csak dekóder modult (IRDETO CI+) és kártyát kell szúrni a tévébe, hogy megfelelően működjön – a régi készülékekhez elengedhetetlen set-top-box szükségtelenné válik. Olyanok is vannak, akik sikeresen kerülik meg ezt a rendszert. Egyesek kártyamegosztás segítségével, más előfizetőn keresztül jutnak hozzá az adásokhoz, miközben egyetlen szolgáltatóval sem állnak szerződéses viszonyban. Ez törvénytelen, a szerzői jogok megsértése miatt büntetőjogi eljárást vonhat maga után. A kódok továbbításához ráadásul folyamatos adatkapcsolatra van szükségük, ezért szükséges hozzá a megbízható internet kapcsolat.

Layout 1A táblázatot az alapcsomagokat figyelembe véve a szolgáltatók weboldalán szereplő adatokból állítottuk össze.
A fenti összegek azonban további költségekkel egészülhetnek ki!

Mire ügyeljünk, ha szolgáltatót választunk?

–          Lefedettség: Főleg a kábeltévé esetében érdemes rá ügyelni. A nagyobb városokban nincs gond a nagyobb szolgáltatókkal, mint az Orange, a Telecom vagy a UPC, a kisebb településeken azonban probléma adódhat, ezért az elérhetőséget érdemes ellenőrizni a szolgáltatók honlapján vagy a telefonos ügyfélszolgálaton keresztül.

–          Triple play, azaz három az egyben: A kábeltévé szolgáltatók egy komplex csomagot is kínálnak, amely a tv-csatornákon kívül az internet és a telefonszolgáltatást is tartalmazza. Ezt a csomagot triple play-nek nevezik, áruk általában alacsonyabb, mintha külön-külön fizetné őket. Ezek elsősorban a kínált internet sávszélességében, az elérhető tv csatornák számában és a szabad percek számában különbözhetnek, amelyeket a vevő egy adott hónapban letelefonálhat. Így az előfizetőnek nem három, hanem csupán egy szolgáltatóval kell szerződést kötnie.

–          Hűségnyilatkozat: A szolgáltatók többsége 2 éves lekötéssel kínálja szolgáltatásait, ettől függően változnak a szolgáltatások árai is. A FreeSAT esetében ez csak 1 év, a többitől eltérően írásos felmondásra nincs szükség, elég telefonon keresztül jelezni. A Skylinknél nincs hűségnyilatkozat.

–          Felmondási idő: A legtöbb szolgáltató esetében egy hónapos felmondási idő van. Ügyelni kell rá azonban, hogy a felmondási idő a többségüknél nem attól a naptól kezdve számítódik, amikor a vevő beadja, hanem a következő hónap elsejétől. Egyedül a FreeSAT esetében nincs így.

–          Hasonlítsa össze! Nézzen körbe az egyes szolgáltatók kínálata között, az első pillantásra az árban kedvezőbb ajánlat csatorna kínálata szegényesebb lehet, mint a drágább alternatíva.

 Sztankó Annamária

 

Top