Kiterjesztett valóság a játszóparkokban

Korábban többször beszámoltunk róla, hogy 9 tematikus játszópark épül a Pons Danubii régió városaiban, így Komáromban, Gútán és Ógyallán is. Ehhez kapcsolódóan már megkezdték azon kiterjesztett valóság alkalmazás fejlesztését, mely az egyes városok történelmét, nevezetességeit mutatja be.

jatszoparkTérségünk szlovákiai és magyarországi városait tömörítő Pons Danubii társulás (EGTC) sikeres, Cultplay elnevezésű pályázata nyomán 2,9 millió eurós összköltséggel, 9 településen épülnek látványos játszóparkok. Valójában a Pons Danubii csak összefogja a projektet, a partnerek az egyes részvevő települések.

A projekt keretében tematikus, interaktív élmény- és játékpark épül a szlovákiai Gútán, Ógyallán és Észak-Komáromban, valamint a magyarországi Tatán, Kisbéren, Oroszlányban és Dél-Komáromban, továbbá – bár egyelőre nem tagjai a csoportosulásnak – Érsekújvárban és Vágsellyén is. Minden játszópark egy-egy másik bekapcsolódó város turisztikai nevezetességét formázzák meg, ez alól csak Érsekújvár kivétel, ahol saját egykori váruk mintájára épül a játékpark. Észak-Komáromban a dél-komáromi Csillagerődöt megjelenítő interaktív játszótér lesz, Dél-Komáromban viszont az északi központi erőd mintájára épül játszópark. Gútán a tatai várban játszhatnak a gyerekek, Ógyallán egy bányászjátszótér létesül, Oroszlányban a vágsellyei reneszánsz kastély, míg Vágsellyén a majki néma barátok kolostora várja majd a gyerekeket. Tatán lesz látható a gútai vízimalom kicsinyített mása, míg Gúta másik nevezetessége, a fedett fahíd formájára Kisbéren épül játszópark. Szőgyén község is részt vesz a projektben, itt viszont egy mobilszínpadot helyeznek majd üzembe.

Már készül az alkalmazás

„A Pons Danubii EGTC irányításával nemrégiben megkezdődött a Cultplay kiterjesztett valóság alkalmazás fejlesztése“ – mondta el érdeklődésünkre Bara Zoltán, az EGTC igazgatója.

A kiterjesztett valóság, szemben a virtuális valósággal, nem egy teljesen mesterséges környezetet teremt, hanem a valós térre vagy annak egyes objektumára helyezi rá egy, a számítógép által generált információs réteget, azaz: kiterjeszti az általunk észlelt valóságot a virtuális térben létező vizuális vagy audio tartalommal. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy a tematikus parkokban elhelyezett QR kódokat a felhasználó beolvassa okostelefonjával vagy tabletjével, és így eljut egy tartalmi oldalra.

Az egyes oldalakon az adott városról, annak történelméről, nevezetességeiről szóló történetet mutatnak be egy rövid szöveges, képes és/vagy videós formában. Ezen felül kiemelten tájékoztatnak arról a turisztikai nevezetességről is, amelynek mintájára a kérdéses játszópark épült. A „tananyag” elsajátítását követően egy kvíz versenyen vehetnek részt az érdeklődők, valamint számos érdekes ügyességi és logikai játékot próbálhatnak ki a kiterjesztett valóság Cultplay alkalmazás keretei között. A legügyesebbek felkerülnek majd az egyes parkok „ranglistáira” és az összetett versenybe is bekerülnek. Az alkalmazás az első játszóparkok átadásával egyidőben válik majd elérhetővé a nagyközönség számára.

S hogy erre mikor kerülhet sor? „Egyelőre nem lehet pontos időpontot mondani, hiszen ez attól is függ, hogy mikor zárulnak sikerrel a megvalósításra kiírt közbeszerzések, melyeket az egyes résztvevő partnerek – az önkormányzatok – külön-külön írnak ki“ – válaszolta kérdésünkre Bara Zoltán. Van, ahol ez már megtörtént, de információink szerint még sehol nem zárult le. Észak-Komáromban egyelőre egy kapcsolódó közbeszerzés van kiírva, ezt követően egy újabbat is meg kell hirdetni magáról az építésről. Csak ezután kerül sor a szerződés aláírására a kivitelezővel. Minden játszópark egyedi elemeket tartalmaz, ezek legyártása is időbe telik. Bara Zoltán szerint maga az építés nagyjából 1 hónapig tart majd. Mindebből következik, hogy vélhetően csak jövőre épülhetnek meg a játszóparkok. -csaba-

cult-1

Közös turisztikai brandet építenek

Bara Zoltán arról is tájékoztatott, hogy július 17-én Komáromban találkoztak a Pons Danubii térségben működő, magyarországi és szlovákiai helyi és regionális TDM-ek (Turisztikai Desztináció Menedzsmentek) képviselői az INSiGHTS projekt helyi érdekeltek találkozója keretében. A találkozót Michael Meyer, németországi, nemzetközileg is elismert turisztikai szakember moderálta.

Az esemény célja a Dunamente térségre (mely Komárom-Esztergom megyét, valamint a Komáromi és Érsekújvári járásokat foglalja magába) vonatkozóan egy közös turizmusmarketing stratégia alapjainak lefektetése volt. A résztvevők aktív együttműködésének eredményeként megszületett a térség szlogenje, valamint főbb turisztikai üzenetei és az alapelképzelések a közös marketinganyagokhoz. Az igazgató megjegyezte, hamarosan a nyilvánosság is megismerheti az új marketing elemeket, azonban ez egyelőre titok.

A jövőbeli közös turisztikai termékek fejlesztéseinek lehetőségeiről is tárgyaltak a felek. Az INSiGHTS projektben ez év végére a térséget népszerűsítő virtuális valóság elemeket tartalmazó videók készülnek, melyek egy hordozható pavilonban kerülnek bemutatásra. Az ugyancsak év végére elkészülő új közös szórólapok és kiadványok is helyet kapnak majd a pavilonban. Mindezzel lehetőség nyílik a határmenti térség nemzetközi fesztiválokon, egyéb eseményeken történő, modern, látványos eszközökkel való népszerűsítésére.

csaba

Top