Kamionosként mobilalkalmazásokat fejleszt

Rendhagyó hobbit talált magának a gútai Tóth Béla. Miközben kamiont vezet, mobil-applikációkon töri a fejét. Ötleteit siker koronázza, a Google Play szigorú szabályzatának is megfelelt. Legújabban Gútáról készített mobilalkalmazást. Ez már a nyolcadik.

Nem dédelgetett nagyratörő álmokat, amikor Tóth Béla Ekelről Gútára költözött. Tisztességesen élni, és ugyanerre nevelni családját – ennyi volt a célja. Már egészen zsenge kamaszkorától lenyűgözte a technika, ha tehette, darabjaira szedte a különböző kütyüket, majd újra összerakta. Fotózni is szeretett, szülőfalujának természetét úgy ismerte, mint a tenyerét. Megörökítette, és az akkortájt fekete-fehér felvételeket versenyekre küldte. Mára pedig olyannyira komolyan veszi a perspektívát és a kompozíciók fényes egyvelegét, hogy a National Geographic természettudományi magazin online változatán, saját aloldalán is megtalálhatóak fotói. Ám mégsem a fotóművészet felé vette az irányt, fémmegmunkálónak tanult, rövid ideig űzte is a szakmát, de a jobb élet megteremtésének reményében végül – a magasabb bevétel miatt – kamionra ült.

appman (4)

Gútai AppMan

A járműt vezetve Bélának számos adatot, információt kellene agyában elraktároznia, s ezért könnyítésként először egy TruckCD adattárolót állított össze. A lemezen az utakkal kapcsolatos minden tudnivalót összegyűjtött. Olyannyira megszállottan kereste-kutatta az információkat, hogy fokozatosan komoly adatbázist hozott össze. Keresetté is váltak adatlemezei, a sofőrök a parkolóban egymás között cserélgették. Hol sörért, sütiért vagy éppen egy filmért cserébe. Ahogy azonban fejlődött a technika, Tóth Béla azon nyomban megszerezte a legújabbat, hogy minél hamarabb megismerje a tulajdonságait és kihasználja lehetőségeit. Egy nap éppen kollégáját hozta haza Prágából, amikor a hosszú úton beszélgetve kipattant az agyából a szikra, hogy egy rendszerindító lemezt tökéletesít. Akkor döntötte el, ezen az úton szeretne haladni.

Infosztráda

Az okostelefonok megjelenése után figyelme a mobilalkalmazások felé terelődött. Kezdetben kamionos alkalmazásokon ügyködött. Ez volt a Trinfpro, ami már a Google Play áruházban is megjelent, potom 2,50 euróért ma is elérhető, és nagy sikere van a kamionos kollégáknál. Több mint ötszázan le is töltötték, és Európa-szerte aktívan használják. Olyan információkat tartalmaz, mint például a közutak állapota, az útdíj-rendszer, különféle boltok és benzinkutak elérhetősége, állami ünnepek, és egyéb fontos adatok. Az adatbázis kialakításának érdekében feliratkozott az egyes tagállamok kormányzatainak hírleveleire, hogy minél hamarabb megszerezze a kamionosokat is érintő információkat. De ugyanígy különféle híroldalakat is aktívan látogat, lényegében naprakész az európai történésekkel. Naponta akár száz e-mailt is kap a négy elektronikus postafiókjába, amik közül egyet az alkalmazást használók számára tart fenn, s 24 órán belül válaszol a beérkezett levelekre.

appman (1)

Bejárta Gúta zeg-zugait

Huszonhat éve rója rendületlenül a kilométereket, járműve a második otthona. Ha éppen nem vezet és nem is újabb ötleteken agyal, akkor olvas, művelődik, vagy éppen nyakába veszi a várost és fotókat készít. A több száz felvételből kiválasztja a legjobbakat és fotókönyveket készít. Az 52 éves férfi legújabban éppen Gútáról készített egy térképes alkalmazást, ami többet nyújt egy egyszerű navigációs rendszernél. Mindegyik applikációja ugyanis internet-csatlakozás nélkül is működik. A frissítéseket ő maga végzi. A gútai alkalmazás megalkotásához saját maga járta végig a város összes zeg-zugát, közben interneten keresett történelmi vonatkozású írásokat, és mindezeket egybefonva hozta létre a GutaMap-ot, ami három nyelven (magyarul, szlovákul és angolul), két változatban (Lite és Plus) elérhető. A térkép gazdagon illusztrált, könnyen kezelhető és egy kattintással minden fontosabb információ elérhető: orvosok, menetrendek, történelem, taxi szolgáltatás, éttermek, kocsmák, szállás.

Segíteni az elakadt, tanácstalan embereken

Önképzéssel fejlesztette magát, több tucat szakkönyvet átböngészett, oktatóvideókat nézett. Béla azt mondja, úgy 45 és 50 éves kora között jött a felismerés, hogy lényegében sürgeti az idő, hiszen jószerivel még 25 vagy 30 éve van hátra és azt mindenképpen tartalmasan kívánja tölteni. Az alkalmazások fejlesztése kitölti az életét, hobbiként űzi. Nem a meggazdagodás hajtja, ars poeticája: mások számára olyan szolgáltatást nyújtani, ami megkönnyíti boldogulásukat az utakon. „Segíteni az elakadt, tanácstalan embereken”. Mindehhez pedig készséges és támogató családja adja meg a biztos keretet, amiért végtelenül hálás. Tóth Béla még a hideg technikába is becsempész egy kis emberi természetességet. Csak úgy, gútai módra.

Borka Roland
Fűri Gábor felvételei

Top