Járdák és utak újulnak, parkolók épülnek

Gúta. Három forrásból: hitelből, a tartalékalapból, valamint városi ingatlanok eladásából származó bevételből valósítják meg idén a rövid távú fejlesztéseket Gútán, a tervek szerint összesen 675 ezer euró értékben. Hosszú a tervezett beruházások listája.

Az önkormányzat legutóbbi ülésén a képviselők elfogadták a rövid távú beruházások listáját, amelynek összeállításakor Horváth Árpád polgármester figyelembe vette az egyes képviselők, illetve frakciók által benyújtott javaslatokat is. Mivel a kérések pénzügyi vonzata meghaladta a rendelkezésre álló forrásokat, fontossági sorrendet állapítottak meg, és ha valamely beruházás olcsóbb lesz a betervezettnél – ami a közbeszerzések során nem egyszer előfordul –, akkor további fejlesztések is történhetnek.

A legtöbb pénzt, összesen 200 ezer eurót utak és járdák rendbetételére szánják, további 40 ezer euróból pedig parkolókat alakítanak ki. A felújításra szánt utcák között van az Alsó utca, a Kurta utca, a Brünni téri Jednota melletti rész a Partizán utca irányába, a Béke utca/Október tér egy része, a Sport utca egy szakasza, valamint a Bernolák utca. Járda épül a Béke utcában, és parkolókat létesítenek az Erdő utcai óvodák előtt, valamint az Iskola utcában. Közel ötvenezer eurót fordítanak tervdokumentációk elkészítésére, ugyancsak 50 ezer euróból zárható konténerállomásokat építenek ki a tömbházas övezetben. Jelenleg egy ilyen zárható konténerállomás van a városban, amit további hárommal bővítenek. Horváth Árpád megjegyezte: ez azért is fontos, mert bevezetik a szemét mennyiség alapú mérését. A családi házaknál, ahol minden háztartáshoz tartozik egy kuka, pontosan meg lehet állapítani, ki mennyi szemetet termelt. A tömbházaknál akkor van erre esély, ha zártak a kukatározók, és legalább lakóközösségenként el tudják osztani a megtermelt szemétmennyiséget.

Ugyancsak jelentős tétel (110 ezer euró) a Szent Rozália park kerítésének teljes rendbetétele, amit Csémy Krisztián komáromi építész tervei alapján újítanak fel. A polgármester szavai szerint a felújításra nemcsak esztétikai, hanem biztonsági okok miatt is szükség van. A kultúrházat pályázati pénzből szeretné rendbe tetetni a város, nyertes pályázat esetén ötvenezer euró önrésszel kell beszállnia a városnak, erre is elkülönítették az összeget. A Magyar Asszonyok Ligája által működtetett tájház felújítására is 50 ezer eurót szánnak idén.

Az egészségügyi központ felújításához újabb hetvenezer euróval járul hozzá a város. A pénzt egyrészt a felmerült többletmunkákra, másrészt egy fogászati röntgen elhelyezésére szolgáló helyiség kialakítására fordítják. A tavaly nyáron kezdődött beruházás értéke meghaladja az egymillió eurót, amelyből 782 ezer a pályázat útján nyert állami támogatás, a többit a város fedezi.

A Déli zónában a vízvezeték-hálózat bővítésére 25 ezer eurót különítettek el, 10 ezer euróval támogatja a város egy, a mozgásképtelen gondozottak szállítására alkalmas gépkocsi vásárlását az idősek otthona részére, 8 ezer eurót pedig a Liget és Alsó utca kereszteződésénél lévő játszótér felújítására fordítanak.

A rövid távú beruházásokra szánt 675 ezer euróból 420 ezer euró az eddig még ki nem merített hitelkeretből, 46 ezer euró városi vagyon eladásából befolyó bevételből, 210 ezer euró pedig a város tartalékalapjából származik.

(vkm)

(Cikkünk a Delta május 4-i számában jelent meg.)

Top