Ilyen volt 2018, milyen legyen 2019?

Ismert embereket kértünk fel arra, hogy értékeljék az elmúlt évet saját szempontjukból, illetve tekintsenek előre a 2019-es esztendőre. Azt is megkérdeztük, szerintük ki volt az év embere? 


Az alábbi 5 kérdést, kérdéscsokrot tettük fel minden megszólalónknak:


1. Értékelje a 2018-as évet! Milyen évet zárt szakmai szempontból, illetve magánéletében?

2. Szűkebb és tágabb környezetében mely közéleti-társadalmi-kulturális esemény volt az Ön számára a legmeghatározóbb a tavalyi évben? Milyen évre számít régiónk tekintetében, magánéletében?

3. Ha a világ történéseit nézzük, mit emelne ki 2018-ból? Mire számít idén?

4. Ki volt az elmúlt év személyisége Ön szerint és miért ő?

5. Minek/miknek kell teljesülniük ahhoz, hogy az év végén a 2019-es évről elmondhassa, sikeres volt?


 Bandor Éva, 
a Komáromi Jókai Színház Jászai Mari-díjas színművésznője

Bandor Éva-021. Izgalmas évet zártam! Forgatással telt az ősz Prágában, Budapesten, Morvaországban, várakban, kastélyokban, izgalmasabbnál izgalmasabb helyszíneken. Fontos volt számomra Gertrudis szerepe a Bánk bán című drámában, amelyet Hargitai Iván rendezett. Még mielőtt befejeztük volna az évadot, júniusban felléptünk a társulattal, Dosztojevszkij A félkegyelmű című drámájával a kisvárdai színházi fesztiválon, ahonnan két díjat is elhoztunk, az előadás közönségdíjat kapott, én pedig a szakmai zsűritől kaptam alakításdíjat. Karácsony előtt a Vígszínházban, ifjabb Vidnyánszky Attila rendezésében bemutattuk Molnár Ferenc Liliom című színművét, amelyben Hollundernét játszom. Olasz István kollégámmal keleti turnén voltunk a SZERELEMEZ című műsorunkkal.

2. Ha közélet, akkor a gyomorforgató és bicskanyitogató Kuciak-ügyet említeném. Mindent elárul arról, hogy milyen országban élünk! A Tisztességes Szlovákiáért (Za slušné Slovesko) mozgalom elérte, hogy emberek mentek ki az utcára, és bár csoda nem történt, de elindítottak egy folyamatot, ami némi reményt ébresztett az emberekben! Bennem is! Ami a kulturális életet illeti, télen a Bécsi Művészettörténeti Múzeumban a szenzációs Bruegel-kiállításra sikerült jegyet szereznünk, a tavaszi szünetben pedig Párizsban voltunk családommal. Múzeumok, gasztronómia és színház. A párizsi Odeonban néztem meg Shakespeare Macbethjét.

3. Szlovákia szomszédos országa háborúban áll, és szinte semmit nem tudunk erről. Moszkva és Kijev konfliktusára gondolok. Megdöbbentő, hogy reggel felkelünk, fogat mosunk, felöltözünk, munkába megyünk, közben pár száz kilométerre tőlünk háború van.

4. Az év emberei a Tisztességes Szlovákiáért képviselői, akik a megmozdulásokat szervezték. Azok az emberek, akik kimentek az utcákra, nem sajnálva időt és energiát. Bennük van a remény.

5. Ez lehet, hogy viccesen hangzik, de olyan jó lenne, ha a városi lakosok egy része megértené, hogy mit jelent szelektíven gyűjteni a szemetet. Fogalmam sincs, hogyan lehetne érthetőbben feltüntetni a szeméttárolókra, hogy PAPÍR, ÜVEG, MŰANYAG! Ha erre rájönnének az emberek az év végéig, akkor nagyon sokat lépnénk előre… És végül, mi a siker? A siker egy pillanat. Egy múló érzés. Például lehet egy jó beszélgetés is siker, egy jó munkafolyamat vagy egy stresszmentes karácsonyi ebédkészítés, csupa banálisnak hangzó dolog.


Andruskó Imre,
a komáromi Selye János Gimnázium igazgatója, városi képviselő

andrusko_imre-lightbox1. A Selye János Gimnázium továbbra is sikeres. Nyitra megyében a tanulmányi versenyeket tekintve a legjobb gimnázium voltunk, míg a sport terén a gimnáziumok és középiskolák közös értékelésében 2. helyen végeztünk. Élvezzük a szülők bizalmát. Gazdasági szempontból is rendben van az iskolánk, tavaly összesen 81 ezer euró jutalmat oszthattunk szét alkalmazottaink között, miközben az átlagfizetés meghaladta a bruttó 1215 eurót. Ami a magánéletemet illeti, a legfontosabb, hogy a családban mindenki egészséges, két ikergyermekem pedig sikeresen befejezte az első évfolyamot a pozsonyi Komenský Egyetem pénzügyi menedzsment szakán.

2. Egyértelműen a Kuciak-gyilkosságot emelném ki. Megdöbbentő, hogy valakit azért gyilkolnak meg, mert a munkáját végzi. Vannak határok, amiket soha nem lenne szabad átlépni. Különösen elszomorító, hogy a kettős gyilkosság régiónkhoz is kötődik – gondolok itt a feltételezett elkövetőkre, a komáromi és gútai gyanúsítottakra.
Remélem, a 2019-es év másról szól majd régiónkban. Nyitra Megye Önkormányzata 1 millió eurót hagyott jóvá gimnáziumunk épületének teljes külső felújítására, beleértve az ablakok cseréjét is, várakozásaim szerint már idén megkezdődhetnek a munkálatok. Ugyanúgy az Aula klímarendszerének kiépítése, valamint a főépület akadálymentesítése egy lift beszerelésével és mozgáskorlátozottak számára kialakítandó mellékhelyiséggel. Az pedig már egészen biztos, hogy a közalkalmazottak bére idén 10 százalékkal nő, ami tovább javítja pedagógusaink anyagi helyzetét, de a város más közalkalmazottai és tisztviselői számára is nagy pluszt jelent majd.

3. Negatívan értékelem Donald Trump amerikai elnök tevékenységét, elsősorban környezetvédelmi szempontból. Ugyanez a fő bajom a nemrég megválasztott brazil elnökkel is, Bolsonaróval. Elszomorít, hogy a világ legnagyobb államait olyanok vezetik, akik elutasítják a klímaváltozás tényét, holott ezzel mi magunk is szembesülhetünk. Legalább 50-100 évvel előre kellene gondolkodnunk, a Földet unokáinktól kaptuk kölcsön. Nem lehet a brazil esőerdőket kiirtani, és az is elfogadhatatlan, hogy az Egyesült Államok felmondja a klímaegyezményt.
Eldurvult a közélet, primitív közbeszéd és jelszavak jellemzik, bízom benne, hogy ez 2019-ben megváltozik. A problémákat tárgyalóasztal mellett kell megoldani – csupán arra kellene figyelni, hogy a vita után az asztal mellől úgy állhassunk fel, hogy legközelebb is le tudjunk ülni.

4. Nem vagyok vallásos, mégis Ferenc pápát mondanám az év emberének 2018-ban. Több olyan dologban is őszintén beszélt, amik eddig tabunak számítottak az egyházban. Kissé talán késve, de elítélte a papokat érintő pedofíliát, nem söpri a szőnyeg alá az ügyeket. Fellépett az egyházat érintő gazdasági visszaélések ellen. Szimpatikus az is, ahogy a migráció problémájáról beszél. Bár én is azt vallom, hogy nem lehet mindenkit ellenőrizetlenül beengedni Európába, sőt, arra is szükség van, hogy a bevándorlók elfogadják a keresztény-zsidó kulturális gyökereket, az európai jogrendet, ám ahogy Ferenc pápa is mondja, eközben a szolidaritásról sem szabad megfeledkeznünk.

5. Ha családom, barátaim, kollégáim is egészségesek lesznek, nem lehet okom panaszra az év végén sem. Ha a felmerülő gondokat meg tudjuk vitatni a komáromi képviselő-testületben, és a többség számára elfogadható megoldásokat találni, azt már sikernek fogom tartani.


Czíria Attila,
földmérő mérnök, vállalkozó

cziria Attila1. Siker és kudarc között az a különbség, hogy a siker következményeit csak később ismerjük meg, míg a kudarc kellő időben megerősít, a sorstól esélyt kapunk a megértésre és a helyes tettekre. Ennek okán én nem években gondolkodom, hanem azon igyekszem, hogy helyes szemléletet és szándékot alakítsak ki magamban, melyet a helyes cselekvés, életmód, illetve elmélyülés követ. Mivel ezen az úton haladok, a 2018-as év egy jó év volt.

2. Az a közéleti-társadalmi-kulturális esemény a legfontosabb számunkra, melyen részt veszünk. Ezek az események pezsgéssel, felfokozott várakozással, izgalommal járnak mindazoknak, akik belülről élik meg azokat, ugyanakkor akik kívülről tekintenek rájuk, néha belterjesnek, kisajátítottnak látják. Komáromban is sok jó színvonalú rendezvényt látogathattunk meg, az előző évekhez képest az igényességre való törekvés emelkedett. Az út iránya jónak látszik, most már csak tartalommal kéne megtölteni.

3. A világ dinamikusan változik. Érezhetően zajlik a gazdasági és geopolitikai gócpontok elmozdulása. Míg Európa szerepe csökkenést mutat, addig a világ olyan országai, melyekről eddig alig, vagy egyáltalán nem is hallottunk, számunkra felfoghatatlan fejlődési pályára álltak. A technológia továbbra is egyre gyorsuló burjánzást mutat, ugyanakkor a társadalmi távolságok tovább fokozódnak.Ebben a globális játéktérben számunkra látszólag nem sok lehetőség jut. Egyszerre vagyunk elszenvedői és nyertesei ennek a helyzetnek. Kimaradunk a nagy gazdasági forrongásból, de az adok-kapokból is. Térségünk kívül esik a marakodók aktuális érdekszféráján, ezért társadalmi nyugalomban élünk – ezt becsüljük meg!

4. Személyiségek garmadája vesz körül bennünket. A legtöbbről később kiderül, hogy csak VIP-jeggyel rendelkező ünnepeltetett díszvirágok voltak. Ma már azt az embert becsülöm leginkább, aki úgy végzi tisztességben és helyesen a dolgát, hogy közben nem három kamera veszi mindennapi tevékenységét (vagy annak hiányát?), nem ötperces időközönkénti posztokkal igazolja létezését.

5. Várakozásaim és elvárásaim nem nagyok, ugyanakkor nehezen teljesíthetők. Azt szeretném, ha környezetemben az emberi viszonyok javulnának és mindenki kevesebbet nyavalyogna és többet tenne saját magáért és környezetéért. A többi úgyis ebből következik.


Kürti Mónika,
a Mi Gútánkért Polgári Társulás vezetője, a gútai Vöröskereszt elnöke

Kurti Monika1. Szakmai szempontból a 2018-as év jelentősége és egyben sikere számunkra az volt, hogy sokéves munkánk gyümölcseként jóval több támogatónk kapcsolódott be önkéntes, jótékonysági szervezetünk, a Mi Gútánkért Polgári Társulás munkájába. Ennek köszönhetően pedig sokkal több rászorulónak tudtunk segíteni adományokkal. Magánemberként, anyaként pedig annak örültem a legjobban, hogy végre sikerült úgy beosztanom az időmet, hogy többet lehettem együtt Fruzsina lányommal, nemcsak otthon, de több közös kiránduláson is.

2. A legmeghatározóbb közéleti-társadalmi-kulturális esemény számomra az volt, hogy mint „Dámát“, sorai közé emelt a Nemzetközi Szent György Lovagrend Szlovákiai Nagypriorja, ezáltal sokkal szélesebb, határokon átnyúló közegben tudom szolgálni a társadalom perifériájára sodródott embertársaimat, családokat, gyerekeket.

3. Sajnos a világ még megosztottabb lett 2018-ban, ami érezhető idehaza, még a saját nemzetiségünkön belül is. Gyakrabban válik „ember, embernek farkasává“ és ebben nagyon nagy a politikusok felelőssége is, akik az „oszd meg és uralkodj“ elve alapján akarják a polgárt maguk mellé állítani. Előtört a faj- és vallásgyűlölet, de egyre erősödik azok tábora is, akik egy békésebb, élhetőbb, harmonikusabb világot szeretnének felépíteni. Arra számítok, hogy az ő súlyuk nőni fog, hangjuk megerősödik – az emberi jóakarat lesz a jövő meghatározó fejlődésfaktora.

4. Nem igazán értek műszaki tudományokhoz, mégis egy fizikust, egy világszerte elismert nőt választanék: Donna Strickland nyerte el megosztva a 2018-as fizikai Nobel-díjat. Miért ő? Mert ékes példája annak, hogy nemcsak humán szakterületeken, de a műszaki tudományok csúcsán is tud az emberiség számára meghatározó munkát kifejteni egy… Nő!

5. Több elvárásom is van. Talán a két legfontosabb: a gútai Vöröskereszt elnökeként szeretném, ha sikerülne a fiatalokat is megszólítani és bevonni az önkéntes véradásba, megértetve velük, hogy életeket menthet „egy csepp” vér is, és általuk újra elérni a 80-100-as véradói számot egy-egy alkalommal. A másik, ez örök: kerekedjen felül végre a szeretet és az empátia mindannyiunkban, ne szégyenkezzünk sem kérni, sem adni, sem lehajolni egy elesetthez, sem kinyújtani a kezünket, ha magunk botlottunk el!


Gajdáč Ondrej,
a L. J. Šulek Gimnázium igazgatója, iskolaügyért felelős komáromi alpolgármester

ondrej_gajdac1. Pozitívan értékelem a 2018-as évet mind szakmai, mind magánéleti szempontból. A hozzám legközelebb állók jól vannak, feleségemmel továbbra is nagy örömünket leljük gyermekeinkben és unokáinkban. Annak ellenére, hogy az iskolaügy régóta alulfinanszírozott, úgy vélem, az alap- és középiskolák is sikeresen zárták a naptári évet. Nagyon örülök a gimnáziumunk diákjai által elért sikereknek, amiért elismerés illeti pedagógusainkat is. Kiemelt eredménynek tartom az új tornaterem kiépítését. Megterhelő volt a városi képviselő-testületben végzett munka, ám ezzel együtt több pozitív eredményt hozott.

2. Idén emlékeztünk meg Csehszlovákia megalakulásának 100. évfordulójáról, de úgy gondolom, mindannyiunk számára nagy jelentősége volt a novemberi önkormányzati választásnak. Bízom benne, hogy Komárom új városvezetése és önkormányzati képviselői – beleértve saját magamat is –, nem okoznak csalódást a választóknak és városunk fejlődni fog. Remélem, hogy az idei évben is sok értékes kulturális rendezvénynek örülhetünk, sportolóink pedig folytatják az elmúlt években megszokott sikeres szereplésüket.

3. Sokan félelemmel tekintenek Európa helyzetére, amit alapvetően két esemény befolyásol: a kontinensre irányuló óriási migráns áradat, illetve Nagy-Britannia távozása az Európai Unióból. Pozitívnak látom, hogy egyelőre kezelhető a helyzet. Szeretném, ha a vezető európai politikusok olyan döntéseket hoznának, amelyek megerősítik a közös Európát. A fejlődés azt mutatja, hogy csak az európai államok közös és erős tömörülése képes biztonságos jövőt garantálni számunkra.

4. Női sílövőinket és alpesi sízőinket emelném ki. Veronika Velez Zuzulovát, miután több évig képviselte Szlovákiát alpesi síben, tavaly befejezte sportolói karrierjét. Petra Vlhovát, aki jelenleg is a világ legjobb női alpesi sízőihez tartozik. És nem utolsósorban Anastázia Kuzminova biatlonversenyzőt, aki példamutatóan képviseli új hazáját, mintha itt született volna. Ők a sikeres komáromi sportolókkal együtt Szlovákia jó hírnevét viszik a nagyvilágba és példát mutatnak az új nemzedéknek.

5. Szeretném, ha 2019-ben stabilizálódna a helyzet Európában, ha javulna a közhangulat Szlovákiában, ha az állam a szükséges figyelmet szentelné az iskolaügynek, ha a polgárok minőségi, korszerű egészségügyi ellátásban részesülhetnének, és mindezek a pozitív változások Komáromban és régiónkban is megjelenjenek. Szeretném megélni, hogy a komáromi fiatalok ne hagyják el gyönyörű városunkat, hogy itt is érvényülhessenek, és alapítsanak családot, neveljék gyermekeiket.


(csá, bj)

Top