Hogy is van ez a kék és fehér csíkokkal?

KOMÁROM. Több olvasónk is kérdésekkel fordult hozzánk a komáromi parkolási rendszer bizonyos változásaival kapcsolatban. Most akkor ingyenes a parkolás a vásárcsarnok körül, vagy sem? A kékkel jelölt parkolók fizetősek, de a fehérekkel hogy is van ez?

Két héttel ezelőtt részletesen foglalkoztunk  a komáromi parkolási rendszerben bekövetkező változásokkal. Cikkünkben megírtuk, hogy a vásárcsarnok melletti parkolók ingyenesek lesznek. Azóta azonban kiderült, hogy – nem túl logikus módon – nem minden vásárcsarnok körüli parkolóhely lett ingyenes, akad kivétel.

Egész pontosan a körforgalomtól a Jókai utcáig terjedő szakaszon ingyenes a parkolás, innentől kezdve viszont, a Damjanich utcáig terjedő rövid szakaszon fizetni kell. Hogy ezt egyértelművé tegyék, múlt szerdán kék vonalakkal jelölték ki ezeket a parkolóhelyeket is, ami a díjkötelességet jelenti. „Bár itt térkövek vannak, s először nem akartuk ezeket elcsúfítani, végül mégis a kék felfestés mellett döntöttünk, hogy egyértelmű legyen, azok díjköteles parkolóhelyek“ – mondta el kérdésünkre Ferenczi Tibor, a parkolórendszert működtető City Parking Group társaság vezetője. A néhány éve átadott Kossuth téri nagy gyűjtőparkoló természetesen továbbra is ingyenes.

Többen felháborodtak azon, hogy a városi rendőrség „papucsokat osztogatott“ a kérdéses vásárcsarnok melletti kis szakaszon azon sofőröknek, akiknek nem volt parkolójegyük, annak ellenére, hogy a korábbi tájékoztatás szerint nem volt egyértelmű, hogy fizetős szakaszról van-e szó, s a múlt hét közepéig nem is volt kékkel jelölve. Az egyik panaszos elmondta, tekintettel a zavaros helyzetre, végül nem kellett bírságot fizetnie, bár így sem örült a kerékbilincs miatti kellemetlenségnek. Ferenczi Tibor megjegyezte, nem tartja túl logikusnak, hogy csak néhány parkolóhely fizetős a vásárcsarnok körül, ezért javasolni fogja a város illetékeseinek, hogy mindegyik váljon ingyenessé.

A parkolócég vezetője ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy a kékkel jelölt parkolók mindig fizetősek, viszont a fehérrel felfestett helyek nem jelentik automatikusan azt, hogy olyan ingyenes parkolóhelyről van szó, amelyeket mindenki szabadon használhat. A fehér csíkos parkolók ugyanis lehetnek fenntartott helyek is, például mozgássérültek, vagy egy-egy intézmény számára, mint például a bíróság és a rendőrség épülete előtt. Hangsúlyozta, minden esetben figyelni kell a parkolóhelyeknél kihelyezett közúti táblákat is, melyeken jelezhetik, ha fenntartott helyekről van szó.

(cs)

Top