Hello tourist!

A nyár folyamán néhány kósza turista is feltűnik a városunkban. Bár viszonylag gyorsan jönnek-mennek, a számuk emelkedik, ami azért is meglepő, mert a város nem töri össze magát az idelátogatók kényeztetésében. Alig akad közszereplő, aki ne említené meg a turizmust, mint potenciális kitörési pontot, azonban az elmúlt két évtizedben mégis csak sodródott Komárom. Pillanatnyi fellángolásként zajlott néhány apróbb fejlesztés, azonban az átfogó elképzeléseknek és a következetes munkának még csak jele sem volt. Pedig a turizmus nem egy sprint szám, hanem hosszútávfutás, ahol tartani kell az iramot.

Ismerve Komárom nagyszerű adottságait, sokan vannak olyanok, akik bíznak a turizmus felfutásában. Arra is tudunk számtalan példát, hogy Komáromnál kisebb, szerényebb történelmi múlttal rendelkező, előnytelenebb földrajzi fekvésű mezővárosok tudtak olyan turisztikai fejlesztéseket kivitelezni, amelyek a település számára komoly gazdasági erőt jelentenek. A turizmus közvetve számtalan munkalehetőséget teremthet, ráadásul az ágazat hosszú távra tervez, ellentétben az ipari parkok szereplőivel.

Bár sokan és sokat beszéltek a témáról, valódi előrelépés nem történt. A városi önkormányzaton belül külön szakbizottsága van az idegenforgalomnak, azonban mégsem látjuk a következetes építkezést. Természetesen hiányoznak az anyagi források is, főleg a külső fejlesztési pénzek, amiben a mostani városvezetés munkáját teljes kudarc jellemzi. Mindamellett azt is meg kell állapítani, valódi elképzelések sincsenek, amihez az anyagi támogatókat keresnénk. Ebből adódóan a városban tevékenykedő, turizmusban érdekelt vállalkozók magányos küzdelemben próbálnak a víz felett maradni, a fontosabb intézményeinknél (fürdő, vár stb.) csak a kárt mentjük, és egy-két harmatgyenge pillanatmegoldástól várjuk a csodát. Elszomorítóan kevés anyagi forrás megy a turisztikai fejlesztésekre, de még azokat is sikerül viszonylag kis hatékonysággal elkölteni.

A céltalan kóválygás egyik legláthatóbb példája a belvárosban található (újrainduló) turisztikai információs iroda (TIK). Tavaly 40 ezer eurós költségvetéssel nyílt meg újra a TIK iroda a Klapka szobor szomszédságában, a város tulajdonában lévő épületben. A nehézkes indulás után nyárra már két alkalmazott várta a betévedő turistákat. A „várakozást” szó szerint lehet érteni, mivel alig próbálkoztak azzal, hogy az érkezők elébe menjenek, vagy esetleg bizonyos kiállításokon a város felhívja a turisták figyelmét Komáromra. Az iroda létezéséről még egy év elteltével sem tud sok komáromi, de a turisták is könnyen elsuhannak mellette.

Tovább az írásra …

Top