„Félúton álltunk meg“

Úgy tűnik, mégsem vonják össze a két önkormányzati magyar iskolát Gútán, a város polgármestere ugyanis megvétózta a korábban elfogadott határozatot. Horváth Árpádot döntésének okairól, a vétó letörésének esélyeiről, fagyos viszonyokról és a Rákóczi Alapiskola sorsáról is kérdeztük.

horvath-arpad-2-e1486464723643

• Önkritika, az MKP országos elnökségének nyomásgyakorlása, vagy a gútaiak tiltakozása játszotta a legnagyobb szerepet abban, hogy múlt kedden megvétózta a két városi iskola összevonásáról szóló határozatot?

– Is-is. Egyrészt megértettem és elfogadtam az MKP és a Híd álláspontját: az iskolaösszevonás nem biztos, hogy jó üzenet lenne kifelé – elsősorban a peremvidéken működő kisiskolák felé. Másik ok, hogy valóban nem tudtuk kellő mértékben meggyőzni a szülőket, érveinket ezért elutasították. Talán nem voltunk elég világosak, hogy megmarad mindkét épület, és arra törekszünk, hogy mindkét iskolaépületben még 10-15 év múlva is gyerekzsivaj legyen. Polgármesterként természetesen figyelembe kellett vegyem annak az 1500-2000 embernek a véleményét is, akik a petíció aláírásával tiltakoztak az összevonás ellen. Végül az is közrejátszott vétómban, hogy nem akartam tovább élezni azt a feszültséget, amely az egyházi iskolaközpont és az önkormányzati iskolák között az utóbbi hetekben kialakult. Sokan egyébként igazságtalanul vádolták az önkormányzatot azzal, hogy engedélyezte az egyházi alapiskola nyitását. Ezek nem jogos bírálatok, hiszen ebbe nincs beleszólása az önkormányzatnak.

• Jól sejtem, hogy azt a koncepciót, amelyet a nyilvánosság előtt is megvitattak, továbbra is jó anyagnak tartja?

– Igen, az elkészített anyag korrekt, előremutató. Visszatekintettünk tíz évet, és az elkövetkező öt évre várható tendenciákat is felvázoltuk, a számok pedig nem hazudnak: Gútán a demográfiai mutatók tükrében a négy alapiskola sok. Két év múlva például mindössze 80 elsősünk lesz. A vétót ebben a helyzetben mégis szükségesnek láttam, még akkor is, ha tudom, most valahol félúton álltunk meg útközben.

• Az összevonásról szóló határozatot 12 képviselő támogatta, a vétó letöréséhez 11 voks is elegendő lenne. Mi a garancia arra, hogy a képviselők a határozatot nem szavazzák meg újra?

– Azóta is több pedagógussal, szülővel és természetesen azzal a 12 képviselővel is egyeztettem, akik korábban az összevonásra igent mondtak. Mindenki úgy vélte, hogy a kialakult helyzetre való tekintettel más megoldást kell találni a gútai iskolaügy problémáira. Éppen ezért valószínűnek tartom – persze ez csak feltételezés részemről –, hogy nem törik le a vétómat.

• Az MKP országos elnöksége hetekig hallgatott, majd órákkal a szavazás előtt a nyilvánosság előtt adta tudtára a gútai MKP-soknak, mi a központ véleménye. Nem érezte ezt övön alulinak?

– Övön alulinak nem, azt azonban érzékeltem, hogy mind az MKP, mind a Híd országos vezetésének kevés volt az információja. Egy picit úgy éreztem, ha hamarabb eljönnek Gútára, és személyesen is informálódnak, árnyaltabb képet kaphattak volna a gútai a helyzetről.

• Fagyosabbá vált a gútai MKP és az országos vezetés viszonya?

– Feszültségről nincs szó. Egy héttel ezelőtt az országos elnökség pozsonyi ülésén részletesen bemutattam a problémát. Nyugtáztam, hogy a másnap kiadott nyilatkozatukban már más hangsúlyok is megjelentek.

• A vétó után bizonyára megnyugszanak a kedélyek, ám a probléma ezzel nincs megoldva. Nehezen elképzelhető, hogy az idei beíratkozási időszakban hirtelen megnő a Rákó­cziba beíratott gyermekek száma.

– Konkrét lépéseket tervezünk. Egy hónapon belül levélben szólítjuk meg azokat a szülőket, akiknek hatéves gyermekük van. Felhívjuk a figyelmüket arra, hogy Gútán továbbra is két önkormányzati magyar iskola van, az iskolaválasztás szabad, döntésüket azonban fontolják meg, látogassanak el az iskolákba, tájékozódjanak helyzetükről, állapotukról. Egy másik levélben pedig egy széleskörű konzultációt szeretnénk indítani. Ez egy kérdőív lesz, amelynek alapja a már korábban ismertetett koncepciónk egyszerűbb, lényegretörőbb változata lesz. Célunk, hogy megismerjük valamennyi alapiskolás gyermeket nevelő szülő javaslatait.

• Mi lesz a Rákóczi iskola igazgatónőjével? Többen máris a leváltását követelik.

– Jelenleg korainak tartok mindenféle konkrét állásfoglalást ezzel kapcsolatban. Mindenképpen várnék még, és adnék az igazgatónőnek lehetőséget, hogy benne is leülepedjenek a dolgok. Jómagam is többször tárgyalni fogok mindkét érintett iskola igazgatónőjével, s azt sem zárom ki, hogy összehívom mind a négy gútai alapiskola vezetőjét egy közös megbeszélésre.

(lm)
(fotó: Fűri Gábor)

Top