Eredmények és gondok KeszegfalvánA település több, folyamatban lévő pályázata érkezett a megvalósítás küszöbére, a magyar kormány által indított templom-felújítási program keretében pedig 50 ezer euró támogatást kaptak az 1870-ben emelt, neoklasszicista Szent Vendel templom belső restaurálására. A munkálatok várhatóan a nyár végére be is fejeződnek.

Pataki Dezső polgármester ennek kapcsán megjegyezte, nagyon szeretnék, ha a községükben élő nagyszámú katolikus gyülekezetet végre saját plébános szolgálná, akinek az ajtaján bármikor bekopogtathatnának a hívek. „Pár évvel ezelőtt, abban a reményben, hogy lakója is lesz, nagyon szépen felújítottuk a plébániánkat” – tette hozzá.

Megkezdődött a kultúrház energiatakarékossá tétele is, melyre a környezetvédelmi minisztériumon keresztül pályáztak. A 340 ezer eurós (5 százalékos önrésszel együtt) beruházás részeként szigetelik az épületet, lecserélik a nyílászárókat. „Fontos beruházásról van szó, ennek köszönhetően jelentősen csökkenni fog az épület energiafelhasználása, ami a jelenlegi energiaárak mellett rendkívül lényeges” – fejtette ki a polgármester.

A község vezetősége még három évvel ezelőtt az Alsócsallóközi Falvak Társulásának közös projektjén belül pályázott a kultúrház környékének felújítására, és egy odavezető járdaszakasz kiépítésére. A 40 ezer eurós terv pozitív elbírálásban részesült. Sajnos az állam részéről a pályázati támogatásokra mostanáig várni kellett. „A projekthez még három évvel ezelőtt kiválasztottuk a kivitelezőt, és elkészültek az előzetes számítások. Csakhogy azóta elszálltak az építőanyag-árak, így a falunak jóval nagyobb önrésszel kell számolnia az előírt 5 százalék helyett. Ha már belekezdtünk, kigazdálkodjuk, bár egyre nehezebb helyzetben vagyunk. Először a járvány okozott bevételkiesést, most pedig a kormány csökkentette az egy főre jutó adóvisszatérítést. Korábban átlagban havi 38 ezer eurót kaptunk, a múlt hónapban 22 ezret. Remélhetőleg egyedi esetről beszélhetünk, addig is összébb húzzuk a nadrágszíjat” – mondta. Megtudtuk azt is, hogy nagyon jó a kapcsolatuk Nyitra megyével, így a kisebb horderejű fejlesztések finanszírozását többször a megyei önkormányzat támogatásával sikerült megoldaniuk.

Egyre komolyabb problémát okoz viszont a falun áthaladó óriási forgalom, ami a Monostori híd átadása óta csak fokozódott, megnehezítve a lakosok életét. „A Keszegfalván átvezető, Komáromot Vágsellyével összekötő 573-as másodrendű út egyszerűen nem alkalmas a jelenlegi teher- és kamionforgalom lebonyolítására. Az elmúlt másfél évben legalább hússzorosára nőtt az út telítettsége. A lakosok folyamatosan panaszkodnak, mert az út menti házak falai repedeznek, csökken az ingatlanok értéke. Nyitra megyének köszönhetően tavasszal javították ugyan Komárom és Gúta között az útburkolatot, de a két, rendkívül veszélyes útszakasz kiküszöbölése még megoldásra vár. Az egyik pont nálunk van. A töltésen vezető, rendkívül balesetveszélyes keskeny útszakaszon 500 méter hosszan töredezik az út széle. Két nehézgépjármű alig fér itt el egymás mellett. Volt rá példa, hogy egy betonkeverő szenvedett balesetet és lefordult a mélybe. Addig azonban nem tudunk az út kibővítésében gondolkodni, míg nincs rendezve a földterület tulajdonviszonya. A másik kritikus szakasz a lohóti hídnál lévő útszűkület. Mi a megoldást kizárólag egy elkerülő út megépítésében látjuk. De hogy mikor lesz az ügyben előrelépés, az nagy kérdés” – mutatott rá a polgármester.

Ám hogy ne a gondok felsorolásával zárjuk a beszélgetést, Pataki Dezső elárulta, már nagyban szervezik az idei XVI. Kakasfőző fesztivált, melyre július 16-án kerül sor. A gasztronómiában jártas lelkes csapatok jelentkezését július 8-ig várják.

(janković)

Top